Ομάδα Εργασίας ΟΗΕ: Οι ΚΕΔ Προσφύγων παραβιάζουν τα θεμελιώδη δικαιώματα

Ομάδα Εργασίας ΟΗΕ: Οι ΚΕΔ Προσφύγων παραβιάζουν τα θεμελιώδη δικαιώματα

Προειδοποίηση κατά της εφαρμογής του μοντέλου των Κλειστών Ελεγχόμενων Δομών στα νησιά για την υποδοχή προσφύγων εξέδωσε η Ομάδα Εργασίας του ΟΗΕ για τη χρησιμοποίηση μισθοφόρων και ιδιωτικών εταιρειών ασφάλειας και στρατού, που πραγματοποίησε πρόσφατα οκταήμερη επίσκεψη στη χώρα μας, στο πλαίσιο της οποίας επισκέφτηκε τη νέα δομή στη Σάμο.

Σύμφωνα με το δελτίο τύπου της Ομάδας Εργασίας (αποτελείται από μη αμειβόμενους ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο πλαίσιο του ΟΗΕ), «οι εμπειρογνώμονες σημείωσαν την αυξανόμενη χρήση τέτοιων εταιρειών στον τομέα της μετανάστευσης, συμπεριλαμβανομένων των Κλειστών Ελεγχόμενων Δομών που λειτουργούν στα νησιά του Αιγαίου, και προειδοποίησαν κατά της χρήσης παρόμοιων μοντέλων ασφάλειας που προσιδιάζουν με φυλακή σαν πλατφόρμα για την υποδοχή όσων ζητούν άσυλο».

Η Ομάδα Εργασίας σημείωσε τη χρήση συστημάτων ασφάλειας υψηλής τεχνολογίας σε προσφυγικές δομές, με κάμερες με αισθητήρες κίνησης που συνδέονται με το Κέντρο Επιχειρήσεων του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου και προειδοποιούν για τυχόν καταστάσεις κινδύνου. Και υπογράμμισε ότι «τα δυσανάλογα μέτρα ασφάλειας και επιτήρησης που αναπτύχθηκαν από ιδιωτικές εταιρείες τεχνολογίας παραβιάζουν τα θεμελιώδη δικαιώματα όσων κρατούνται σ’ αυτά τα κέντρα, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων τους στην ελευθερία κίνησης και ιδιωτικής ζωής».

Η Ομάδα Εργασίας ζητά από την κυβέρνηση να συστήσει έναν ανεξάρτητο μηχανισμό επιτήρησης των επιχειρήσεων των ιδιωτικών εταιρειών ασφάλειας και του προσωπικού τους και να διασφαλίσει ότι οι επιχειρήσεις τους σέβονται απολύτως τα ανθρώπινα δικαιώματα, ιδίως των πιο ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού.

Το κλιμάκιο συναντήθηκε στην Αθήνα με κυβερνητικές αρχές, οργανώσεις και εκπροσώπους ιδιωτικών εταιρειών ασφάλειας. Θα παρουσιάσει έκθεση με τα ευρήματά της στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ τον Σεπτέμβριο.

Πηγή: efsyn.gr

28

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση