Η Θεσσαλονίκη φωνάζει «Ποτέ ξανά»

Η Θεσσαλονίκη φωνάζει «Ποτέ ξανά»

Ογδόντα χρόνια από το Ολοκαύτωμα η πόλη θυμάται, οι πολίτες διεκδικούν την αποκατάσταση της μνήμης, οι αρχές βραδυπορούν ● Ο δήμαρχος γλίτωσε τη σιωπηρή αποδοκιμασία το πρωί, αλλά όχι την ηχηρή το βράδυ στο Μέγαρο Μουσικής ● Μαρκ Μαζάουερ: «Ανοχή ή αδιαφορία των τοπικών αρχών για τον αφανισμό της εβραϊκής κοινότητας από τους ναζί».

Tο «Ποτέ ξανά» ήχησε άλλη μια χρονιά δυνατά στο κέντρο της Θεσσαλονίκης στην εκδήλωση για την Εθνική Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων, αλλά τα αιτήματα για το πάρκο μνήμης και το Μουσείο Ολοκαυτώματος παραμένουν μετέωρα. Παιδιά του Δημοτικού Σχολείου της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης άφησαν λευκά τριαντάφυλλα στο Μνημείο του Ολοκαυτώματος και η Ρίνα Μπαρζιλάι Ρεβάχ άφησε το πρώτο στεφάνι εκπροσωπώντας όσα μέλη της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης επέζησαν από τα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Τον τόνο έδωσε ο πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδας και αντιπρόεδρος του Παγκόσμιου Εβραϊκού Συνεδρίου, Δαυίδ Σαλτιέλ, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «αντιμετωπίζουμε μια εκκωφαντική σιωπή» και τονίζοντας πως «διαπράττουμε λάθος όταν εστιάζουμε τον εθνικοσοσιαλισμό σε ένα μόνο πρόσωπο», αφού «η μετάβαση των θεωριών συνωμοσίας και της διαστρέβλωσης του Ολοκαυτώματος αποτελεί απλώς εξέλιξη της εποχής μας, γιατί ο αντισημιτισμός συνεχίζει να ανθεί στον Τύπο, στον δημόσιο διάλογο». Και για άλλη μια χρονιά ζήτησε να γίνει το Πάρκο Μνήμης στην πλατεία Ελευθερίας: «Είναι ένα έργο που πρέπει να ξεκινήσει άμεσα ώστε η δέσμευση του δήμου να γίνει πράξη τώρα».

Ο δήμαρχος Κωνσταντίνος Ζέρβας δεν είχε τίποτα νέο να πει, επανέλαβε ξανά την αόριστη δέσμευση για τη δημιουργία Πάρκου Μνήμης, παρέπεμψε το θέμα στο αόριστο μέλλον και στον παρόντα χρόνο το… πάρκινγκ. Δεσμεύτηκε ακόμη για μετονομασία ενός κεντρικού δρόμου σε «λεωφόρο Εβραίων Μαρτύρων», πρόταση του εκπροσώπου του Παγκόσμιου Εβραϊκού Συμβουλίου στα Ηνωμένα Εθνη, στη Γενεύη, Λεόν Σαλτιέλ. Και σε ό,τι αφορά το Μουσείο Ολοκαυτώματος, «μέσα στον Φεβρουάριο αναμένεται η προέγκριση για το μουσείο».

«Οι αρνητές του Ολοκαυτώματος δεν θα καταφέρουν να σβήσουν τη μνήμη, δεν θα το επιτρέψουμε εμείς» είπε από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, συμπληρώνοντας πως «στους ζωντανούς χρωστάμε σεβασμό και στους νεκρούς μόνο την αλήθεια. Η αλήθεια είναι πως εκείνη την εποχή όλη η Ευρώπη αδιαφόρησε και αδράνησε».

Ο πρέσβης του Ισραήλ στην Ελλάδα, Νόαμ Κατς, αναφέρθηκε στα τελευταία γεγονότα στο Ισραήλ, εκφράζοντας τον αποτροπιασμό του για τους νεκρούς σε συναγωγή την περασμένη Παρασκευή, ανήμερα της Διεθνούς Ημέρας Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος, και σημείωσε πως «στη Θεσσαλονίκη ο αντισημιτισμός φάνηκε στους βανδαλισμούς των εβραϊκών μνημείων. Βέβαια, η κοινότητα, αν και είναι πολύ μικρότερη από παλιά, κάνει πολύ καλή δουλειά».

Παρεμβάσεις έγιναν ακόμη από τον υφυπουργό Εσωτερικών Σταύρο Καλαφάτη, ως εκπρόσωπο του πρωθυπουργού, τον Αλέξανδρο Τριανταφυλλίδη, που εκπροσώπησε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, τον πρώην δήμαρχο Γιάννη Μπουτάρη, την Αμερικανίδα πρόξενο Ελίζαμπεθ Κ. Λι κ.ά.

Το 2005 ο Μαρκ Μαζάουερ δημοσίευσε το βιβλίο του «Θεσσαλονίκη – Πόλη των φαντασμάτων» φέρνοντας στην επιφάνεια την αποσιωπημένη εβραϊκή παρουσία στη Θεσσαλονίκη, κλονίζοντας τα συντηρητικά θεμέλια που μέχρι τότε όριζαν το ιστορικό «δέον» στη συνείδηση της πόλης. Με σφοδρές φυσικά αντιδράσεις, λιγοστές δημόσιες, πλήθος τα υπόγεια πετροβολήματα.

Προπολεμικά πογκρόμ

Δεκαοκτώ χρόνια μετά, ο καθηγητής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κολούμπια μίλησε χθες το βράδυ στο Μέγαρο Μουσικής με θέμα «80 χρόνια μετά: ενθυμούμενοι τη Θεσσαλονίκη το 1943». Αναφέρθηκε στα προπολεμικά πογκρόμ από ακροδεξιούς στην πόλη και έκανε λόγο για αδιαφορία, ανοχή ή και συνεργασία των τοπικών αρχών στον αφανισμό της εβραϊκής κοινότητας από τους ναζί.

Προλογίζοντας τον κ. Μαζάουερ, ο κ. Σαλτιέλ αναφέρθηκε στις πρωινές εξαγγελίες του δημάρχου και τότε από το κοινό ακούστηκε φωνή πως «δεν είπε τίποτα για την πλατεία Ελευθερίας, που έχει αυτοκίνητα», με αποτέλεσμα από το κοινό να ακουστούν «μπράβο» και χειροκροτήματα επιδοκιμασίας για την αποδοκιμασία του δημάρχου.

«Στίγμα» η απαγόρευση προσέλευσης του Δικτύου «SOSε τα Δέντρα»

Η Εθνική Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος αμαυρώθηκε από την ΕΛ.ΑΣ. που εμπόδισε πολίτες να πραγματοποιήσουν σιωπηλή διαμαρτυρία

Από το απίστευτο περιστατικό απαγόρευσης προσέλευσης πολιτών στην πλατεία Ελευθερίας η οποία τελούσε υπό καθεστώς αστυνομοκρατίας στιγματίστηκαν οι εκδηλώσεις για την Εθνική Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος. Αστυνομικοί εντόπιζαν -πώς άραγε;- και απαγόρευαν σε μέλη του Δικτύου για το Αστικό Πράσινο «SOSε τα Δέντρα» να πλησιάσουν, καθώς είχαν ανακοινώσει ότι θα πραγματοποιούσαν σιωπηλή διαμαρτυρία επειδή η πλατεία είναι ακόμη πάρκινγκ και όχι πάρκο-χώρος μνήμης. Απαγορεύτηκε εν ολίγοις στους πολίτες που ήθελαν να τιμήσουν τη μνήμη των Θεσσαλονικιών Εβραίων να παρευρεθούν.

Δυστυχώς δεν είναι λεπτομέρεια. Πρόκειται για αντιδημοκρατική ενέργεια, ανεπανόρθωτη προσβολή, άμετρη, άσκεφτη και ντροπιαστική. Εφτασαν στο σημείο να απαγορεύσουν την πρόσβαση στον γνωστό ιστορικό Στράτο Δορδανά γιατί λίγο νωρίτερα είχε σταματήσει και είχε μιλήσει με μέλη του Δικτύου. Παρότι εξηγούσε στους αστυνομικούς ποιος είναι, ότι είναι καθηγητής πανεπιστημίου, ο οποίος επιπλέον έχει γράψει βιβλία για τον αφανισμό της εβραϊκής κοινότητας της πόλης. Αμετάπειστοι οι αστυνομικοί τον έστειλαν, αν ήθελε, να πάει να κάνει βόλτα στην παραλία…

«Είχαμε εξ αρχής αναγγείλει ότι η διαμαρτυρία μας θα ήταν σιωπηλή. Δεν είχαμε κανέναν σκοπό να δημιουργήσουμε επεισόδιο. Λέξη δεν θα λέγαμε. Πήγαμε για να τιμήσουμε τα θύματα της ναζιστικής βαρβαρότητας, για να ρωτήσουμε γιατί δεν έχει γίνει ακόμη ο χώρος πάρκο μνήμης, να σημειώσουμε ότι είναι ντροπή να είναι ακόμη ο χώρος πάρκινγκ. Είμαστε έκπληκτοι με αυτό που συνέβη, δεν έχουμε λόγια» λέει στην «Εφ.Συν.» το μέλος του Δικτύου, Ελένη Ιωαννίδου. Για μια χρονιά ακόμη ο δήμος υποκριτικά φερόμενος είχε αδειάσει την πλατεία από τα αυτοκίνητα, αλλά μόνο για τον χρόνο διεξαγωγής της εκδήλωσης. Στη συνέχεια το… πάρκινγκ άρχισε να λειτουργεί κανονικά.

Πηγή: efsyn.gr

42

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση