Η ώρα της κρίσης για τον Μακρόν – Στους δρόμους ξανά οι Γάλλοι

Η ώρα της κρίσης για τον Μακρόν – Στους δρόμους ξανά οι Γάλλοι

Άλλο ένα μέτωπο για τον Γάλλο πρόεδρο.  • Το γαλλικό κοινοβούλιο συζητά για το μέλλον της κυβέρνησης ενώ ο γαλλικός λαός είναι «στα κάγκελα» εδώ και βδομάδες για το συνταξιοδοτικό.  • Μετέωρο παραμένει το σενάριο εύρεσης των ψήφων για την πτώση της κυβέρνησης.

Στη γαλλική Εθνοσυνέλευση θα κριθεί σήμερα η μοίρα του Εμανουέλ Μακρόν για την επόμενη μέρα της Γαλλίας, καθώς αναμένεται να τεθεί σε ψηφοφορία για την πρόταση μομφής που έχει κατατεθεί εναντίον του εν μέσω γενικής αναταραχής για το συνταξιοδοτικό νομοσχέδιο, που ο Γάλλος πρόεδρος επέλεξε να περάσει κάνοντας χρήση του άρθρου 49.3 του συντάγματος και παρακάμπτοντας έτσι το νομοθετικό σώμα.

Καλώς εχόντων των πραγμάτων η διάσκεψη των προέδρων της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης θα αποφασίσει να θέσει σε ψηφοφορία (σήμερα Δευτέρα και στις 17.00 ώρα Ελλάδας) τις δύο προτάσεις μομφής που έχουν κατατεθεί κατά της κυβέρνησης. Η πρώτη πρόταση κατατέθηκε από την κεντρώα συμμαχία LIOT και συνυπογράφει και ο συνασπισμός της Αριστεράς. Η δεύτερη κατατέθηκε από τον Εθνικό Συναγερμό της Μαρίν Λεπέν, όμως δεν έχει πιθανότητες να συγκεντρώσει τον απαραίτητο αριθμό ψήφων.

Η διαδικασία για την πρόταση μομφής και τα σενάρια

Σημειώνεται ότι για να εγκριθεί μία πρόταση μομφής κατά της γαλλικής κυβέρνησης, θα πρέπει να υπερψηφιστεί από την απόλυτη πλειοψηφία των μελών της Εθνοσυνέλευσης, δηλαδή από 278 βουλευτές. Προς το παρόν είναι βέβαιο ότι θα υπερψηφιστεί από περίπου 250 βουλευτές, δηλαδή αυτούς που ανήκουν στην άκρα δεξιά της Μαρίν Λεπέν, την αριστερά του Ζαν Λυκ Μελανσόν και κάποιους ανεξάρτητους.

Αν μία εξ’ αυτών εγκριθεί τότε η Γαλλίδα πρωθυπουργός Ελίζαμπετ Μπορν παραιτείται, ενώ αυτομάτως ακυρώνεται και η απόφαση της να προχωρήσει με προεδρικό διάταγμα στην υιοθέτηση της αναμόρφωσης του συνταξιοδοτικού συστήματος της χώρας, παρακάμπτοντας έτσι την Εθνοσυνέλευση όπου τα κόμματα τα οποία στηρίζουν τον πρόεδρο Μακρόν διαθέτουν τη σχετική, αλλά όχι την απόλυτη πλειοψηφία.

Το μείζον ερώτημα είναι πόσοι εκ των 60 βουλευτών που διαθέτει το κεντροδεξιό αντιπολιτευόμενο, κόμμα των Ρεπουμπλικάνων είναι διατεθειμένοι να υπερψηφίσουν την πρόταση μομφής, την οποία όμως έχει ήδη απορρίψει δημόσια η ηγεσία του κόμματος. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένοι βουλευτές του κόμματος που έχουν τοποθετηθεί υπέρ της πρότασης. Λείπουν δηλαδή τουλάχιστον 32 ψήφοι για να περάσει η πρόταση μομφής και να πέσει η γαλλική κυβέρνηση.

Τα σενάρια για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας

• Eάν υπερψηφιστεί η πρόταση μομφής, τότε η κυβέρνηση παραιτείται και ο νόμος για τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση απορρίπτεται. Ο Γάλλος πρόεδρος είτε θα ορίσει νέο πρωθυπουργό είτε θα διαλύσει τη Βουλή και θα προκηρύξει εκλογές.

• Eάν δεν υπερψηφιστεί, τότε υπάρχουν δύο δυνατότητες:

α. Προσφυγή στο Συνταγματικό Δικαστήριο εντός 15 ημερών από την υιοθέτηση του νόμου από τη Βουλή (μέσω του άρθρου 49.3) και με την υπογραφή 60 βουλευτών ή 60 γερουσιαστών.

β. Διενέργεια δημοψηφίσματος μέσα από μια περίπλοκη διαδικασία:

Με πρωτοβουλία του ενός πέμπτου των μελών της Εθνοσυνέλευσης -δηλαδή 185 βουλευτών- μπορεί να οργανωθεί δημοψήφισμα. Για να είναι έγκυρο θα πρέπει να έχει τη στήριξη του 1/10 των ψηφοφόρων, δηλαδή να συγκεντρωθούν οι υπογραφές περίπου 4.800.000 ατόμων εντός διαστήματος 9 μηνών.

Εάν ξεκινήσει μια τέτοια πρωτοβουλία, θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί πριν από τη δημοσίευση της μεταρρύθμισης, πράγμα στην περίπτωση αυτή θεωρείται σχεδόν αδύνατον.

Στο ναδίρ η δημοτικότητα του Μακρόν

Στο μεταξύ, ο Μακρόν πηγαίνει στη σημερινή συζήτηση με πολύ αρνητικά νούμερα στις δημοσκοπήσεις που αφορούν στο πρόσωπό του, καθώς οι Γάλλοι πολίτες φαίνεται να τον «μαυρίζουν».

Συγκεκριμένα, γ δημοτικότητα του έχει πέσει κατά 13 ποσοστιαίες μονάδες, στο 28%, από την επανεκλογή του τον Μάιο του 2022. Πρόκειται για το χαμηλότερο ποσοστό δημοφιλίας του ήταν το 2018 όταν είχε υποχωρήσει στο 23% εν μέσω των κινητοποιήσεων τότε των Κίτρινων Γιλέκων. Πολλοί μάλιστα, παραλληλίζουν τις τωρινές διαμαρτυρίες σε μαζικότητα και ένταση με εκείνες του 2019 των Γιλέκων.

Επτά στους δέκα πολίτες δηλώνουν εξαγριωμένοι από την επιμονή του Μακρόν στη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση που πέρασε με προεδρικό διάταγμα. Ο ίδιος, αν και αντιμέτωπος με την μεγαλύτερη πολιτική κρίση της θητείας του, τηρεί σιγή ιχθύος, ενόψει της αυριανής διακομματικής πρότασης μομφής.

Η Γαλλία «βράζει»

Στο επίπεδο του κινήματος, που καλπάζει ορμητικά τις τελευταίες εβδομάδες, δημιουργώντας μία τρομερή κατάσταση στη χώρα, το ενιαίο μέτωπο των συνδικάτων προετοιμάζει τη νέα γενική απεργία της Πέμπτης (23/3) , ενώ στο ενδιάμεσο θα πραγματοποιηθούν απεργιακές κινητοποιήσεις σε διάφορους τομείς της οικονομίας, αρχής γενομένης από τις μεταφορές και την ενέργεια.

Οι απεργίες διαρκείας και η νομιμοποίησή τους από την πλειοψηφία των Γάλλων πολιτών φαίνονται να έχουν προκαλέσει ρήγμα στο σύστημα εξουσίας, την ώρα που οι δρόμοι του Παρισιού και άλλων γαλλικών πόλεων έχουν πνιγεί στα σκουπίδια, οι σιδηρόδρομοι υπολειτουργούν ή δεν λειτουργούν καθόλου, -το ίδιο και τα διυλιστήρια- οι εκπαιδευτικοί, οι μαθητές και οι φοιτητές βρίσκονται διαρκώς στο δρόμο, ριγμένοι στην αντικυβερνητική μάχη μέχρι την ανατροπή των σχεδίων Μακρόν.

Πηγή: efsyn.gr

26

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση