Πρώτη σύλληψη Αυστραλού βετεράνου στρατιωτικού για εγκλήματα πολέμου στο Αφγανιστάν

Πρώτη σύλληψη Αυστραλού βετεράνου στρατιωτικού για εγκλήματα πολέμου στο Αφγανιστάν

Πάνω από δύο χρόνια αφότου ξεκίνησε η εσωτερική έρευνα που αποκάλυψε ότι 39 άμαχοι και αιχμάλωτοι «σκοτώθηκαν παράνομα» από μέλη των αυστραλιανών Ειδικών Δυνάμεων στον πόλεμο της Δύσης εναντίον των Ταλιμπάν, της Αλ Κάιντα και άλλων ισλαμιστικών οργανώσεων στο Αφγανιστάν, ένα πρώην μέλος του σώματος αυτού συνελήφθη σήμερα στο πλαίσιο ποινικής διερεύνησης για σειρά εγκλημάτων πολέμου, που φέρονται να διαπράχθηκαν από τον στρατό της Αυστραλίας στη χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας.

Ο βετεράνος πολέμου, 41 ετών, αντιμετωπίζει τον κίνδυνο να του επιβληθεί ισόβια κάθειρξη αν κριθεί ένοχος για τη διάπραξη εγκλήματος πολέμου, διευκρίνισε η αυστραλιανή ομοσπονδιακή αστυνομία και εξήγησε ότι οι έρευνες που διενεργούνται αφορούν εγκλήματα που φέρονται να διαπράχθηκαν από το 2005 ως το 2016 στο Αφγανιστάν.

Σύμφωνα με το αυστραλιανό δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο ABC, οι κατηγορίες σε βάρος του πρώην στρατιωτικού συνδέονται με τον θάνατο από σφαίρα αφγανού αμάχου στην κεντρική επαρχία Ουρουζγκάν, το 2012. Ο βετεράνος αναμένεται να προσαχθεί ενώπιον δικαστηρίου της πολιτείας της Νέας Νότιας Ουαλίας εντός της ημέρας.

Οι έρευνες που διενεργούνται από το 2020 έφεραν στο φως καταγγελίες για εκτελέσεις με συνοπτικές διαδικασίες, αρρωστημένους «διαγωνισμούς» και βασανισμούς από αυστραλούς στρατιωτικούς. Στην αστυνομία έγινε εισήγηση να αρχίσει ποινικές έρευνες σε βάρος 19 πρώην μελών των ειδικών δυνάμεων.

Οι αποκαλύψεις χαρακτηρίζονται καμπή για τη χώρα, όπου ο στρατός έχαιρε ιστορικά μεγάλης εκτίμησης. Η ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων έκανε προσπάθειες να υποβαθμίσει τις καταγγελίες για τα φερόμενα εγκλήματα.

Εξάλλου, η αστυνομία έκανε έρευνες σε βάρος δημοσιογράφων που ερευνούσαν τις υποθέσεις αυτές.

Μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στις ΗΠΑ, πάνω από 39.000 αυστραλοί στρατιωτικοί αναπτύχθηκαν στο Αφγανιστάν για να πολεμήσουν στο πλευρό των Αμερικανών και των συμμάχων τους, με τις απώλειες τους να είναι 41 νεκροί.

Πηγή: efsyn.gr

38

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση