Κινητικότητα για νέες διαπραγματεύσεις ενώ το Ισραήλ σφυροκοπά τη Γάζα

Κινητικότητα για νέες διαπραγματεύσεις ενώ το Ισραήλ σφυροκοπά τη Γάζα

Δεκάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν το τελευταίο 24ωρο στον παλαιστινιακό θύλακα • Συνομιλίες αξιωματούχων από Ισραήλ, ΗΠΑ και Κατάρ, με φόντο το ενδεχόμενο νέων διαπραγματεύσεων για κατάπαυση πυρός και απελευθέρωση ομήρων.
Ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει τις επιθέσεις στη Λωρίδα της Γάζας αγνοώντας επιδεικτικά την πρόσφατη απόφαση του Διεθνές Δικαστηρίου που κάλεσε το Ισραήλ να σταματήσει τις επιχειρήσεις στη Ράφα, προκειμένου να προστατευτούν οι άμαχοι.

Σύμφωνα με το Al Jazeera, ισραηλινά άρματα μάχης και στρατιώτες προχώρησαν στα ανατολικά της Ράφα και κινήθηκαν προς την πυκνοκατοικημένη δυτική συνοικία της πόλης. Επίσης, κάτοικοι και υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης δήλωσαν ότι τα άρματα μάχης εισήλθαν βαθιά στην περιοχή Τζαμπάλια, καταστρέφοντας δεκάδες σπίτια, καταστήματα και υποδομές. Από την πλευρά του, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι τα στρατεύματά του εισήλθαν στη Τζαμπάλια και «εξάλειψαν δεκάδες τρομοκράτες σε μάχες και σε αεροπορικά πλήγματα».

Όπως ανακοίνωσε το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας, 46 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 130 τραυματίστηκαν κατά τις τελευταίες 24 ώρες. Πλέον, τουλάχιστον 35.93 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και 80.420 άλλοι έχουν τραυματιστεί από τις 7 Οκτωβρίου του 2023 στον παλαιστινιακό θύλακα. Παράλληλα, σήμερα η Χαμάς ανακοίνωσε ότι κι άλλοι όμηροι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια ισραηλινών επιθέσεων στη Λωρίδα της Γάζας.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, διαφαίνεται κινητικότητα όσον αφορά τις διαμεσολαβητικές προσπάθειες για διαπραγματεύσεις μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία για κατάπαυση των πυρός και απελευθέρωση των ομήρων. Σύμφωνα με το Reuters –που επικαλείται πηγή με γνώση του θέματος–, ο επικεφαλής της ισραηλινής υπηρεσίας πληροφοριών Μοσάντ συναντήθηκε με τον ομόλογό του της αμερικανικής CIA και τον πρωθυπουργό του Κατάρ για να εξετάσουν τις συνθήκες που έχουν μορφωθεί.

Επιπλέον –όπως ανακοίνωσε η Ουάσιγκτον– ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, μίλησε τηλεφωνικά με τον Ισραηλινό υπουργό Άμυνας Μπένι Γκαντς για την επίτευξη εκεχειρίας και το άνοιγμα εκ νέου της συνοριακής διέλευσης της Ράφα. Σημειώνεται επίσης ότι την Παρασκευή, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουήλ Μακρόν υποδέχτηκε τους πρωθυπουργό του Κατάρ και τους υπουργούς Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, της Αιγύπτου και σε Ιορδανίας, προκειμένου να πιέσουν για κατάπαυση του πυρός.

► Σε κάθε περίπτωση η απαραίτητη ανθρωπιστική βοήθεια προς τους άμαχους Παλαιστίνιους φτάνει με το σταγονόμετρο. Όπως έγινε γνωστό, ισχυρή θαλασσοταραχή έπληξε τέσσερα πλοία στην πλωτή προβλήτα παράδοσης βοήθειας που έφτιαξαν οι ΗΠΑ στον θύλακα. H αμερικανική Centcom ανακοίνωσε ότι τα πλοία απεγκλωβίστηκαν από τα αγκυροβόλια τους, με δύο από αυτά να είναι πλέον αγκυροβολημένα στην παραλία κοντά στην προβλήτα. Το τρίτο και το τέταρτο πλοίο πλοίο βρίσκονται σε ακτή του Ισραήλ κοντά στην Ασκελόν.

Πηγή: efsyn.gr

10

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση