Έτσι κερδίζεται η ελευθερία

Έτσι κερδίζεται η ελευθερία

«Είμαστε πιο ελεύθερες από όσους μας διώκουν. Εμείς μπορούμε να πούμε ό,τι θέλουμε, αυτοί κρατούν τα στόματά τους κλειστά, είναι μαριονέτες»: με αυτά τα λόγια επέλεξε να ολοκληρώσει την απολογία της, την περασμένη εβδομάδα, η Ρωσίδα Ναντιέζντα Τολοκονίκοβα, μέλος της φεμινιστικής πανκ-ροκ κολεκτίβας Pussy Riot. Το «έγκλημα» που οδήγησε την ίδια και δύο ακόμη μέλη του συγκροτήματος ενώπιον της ρωσικής Δικαιοσύνης; Μόλις 51 δευτερόλεπτα μιας αντι-πουτινικής «πανκ προσευχής» που τραγούδησαν εισβάλλοντας τον περασμένο Φεβρουάριο στον κεντρικό καθεδρικό ναό της Μόσχας. Σε μια χώρα που ο πολιτικός ακτιβισμός μετά βίας δεν θεωρείται θανάσιμο αμάρτημα, αυτός ο αυθόρμητος, ενδεχομένως παιδαριώδης, αλλά σίγουρα προκλητικός τρόπος διαμαρτυρίας δεν θα μπορούσε να μείνει ατιμώρητος – αυτό που μάλλον δεν περίμεναν οι τρεις νέες γυναίκες είναι ότι η υπόθεσή τους θα εθεωρείτο ικανή να καθορίσει ακόμη και το πολιτικό μέλλον του Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Παναγιά Παρθένα, απάλλαξέ μας από τον Πούτιν!» τραγούδησαν οι Pussy Riot φορώντας τις διάσημες πια πολύχρωμες «μπαλακλάβες» τους και σκαρφαλώνοντας στην Αγία Εδρα του καθεδρικού ναού του Χριστού Σωτήρος στη Μόσχα. Λίγα δευτερόλεπτα αργότερα άνδρες ασφαλείας εφόρμησαν στον ναό για να τις πετάξουν έξω κακήν κακώς.
Οι Ναντιέζντα Τολοκονίκοβα, Μαρία Αλιόκινα και Γεκατερίνα Σαμούτσεβιτς και δύο ακόμη γυναίκες οι οποίες συμμετείχαν στο περιστατικό αλλά δεν έχουν συλληφθεί ήθελαν με αυτόν τον τρόπο να διαμαρτυρηθούν κατά της συνταγματικά «μαγειρεμένης» – και αναμενόμενης τότε – επανεκλογής του Πούτιν στην προεδρία της Ρωσίας.
Τώρα το «πανκ τρίο» αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης ως και τρία χρόνια, κατηγορούμενο για χουλιγκανισμό και υποκίνηση σε θρησκευτική βία. Με τον ρώσο εισαγγελέα Αλεξέι Νικιφόροφ να δηλώνει ότι οι τρεις γυναίκες «παραβίασαν τις παραδόσεις της χώρας μας» και τον Πατριάρχη Κύριλλο, ένθερμο υποστηρικτή του προέδρου Πούτιν, να διακηρύσσει ότι οι Pussy Riot «εκτελούν έργο του Σατανά», είναι εμφανές ότι η πανκ κολεκτίβα έδωσε νέα ορμή στο κύμα των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων που ξεκίνησε τον περασμένο Δεκέμβριο στη Ρωσία.
Για τις ίδιες το ζητούμενο δεν είναι η τεχνική αρτιότητα στη μουσική ούτε διεκδικούν καλλιτεχνικά εύσημα για τα τραγούδια τους: πατώντας καλά επάνω στα βήματα της πανκ ιδεολογίας, αξιώνουν να ακουστεί η φωνή τους, να ταρακουνήσουν το κατεστημένο, να μιλήσουν στον ψυχισμό της εκάστοτε κοινωνίας. Εξάλλου, όπως λένε και οι ίδιες, οι Pussy Riot είναι περισσότερο μια ιδέα παρά ένα μουσικό συγκρότημα: εμφανίζονται με πολύχρωμα φορέματα και κολάν και φορούν πάντα μάσκες του σκι για να κρύψουν την ταυτότητά τους.
Πάντως η απήχησή τους διογκώνεται: η δίκη τους χαρακτηρίστηκε η πιο σημαντική πολιτική δίκη στην ιστορία της Ρωσίας, τα αντικαθεστωτικά μπλογκ στη Ρωσία έχουν πάρει «φωτιά» και πλήθος διάσημων καλλιτεχνών σε όλον τον κόσμο – από τη Μαντόνα και τον Στινγκ ως τους Franz Ferdinard και τους Red Hot Chili Peppers – συμμετέχουν στην εκστρατεία για την απελευθέρωση των τριών γυναικών. Τι τις έκανε τόσο σημαντικές; Η απάντηση ίσως κρύβεται στα λόγια της Σαμούτσεβιτς στη διάρκεια της τελευταίας ημέρας της ακροαματικής διαδικασίας της δίκης την περασμένη εβδομάδα: «Οταν μιλάμε για τον Πούτιν, δεν εννοούμε μόνο τον Βλαντίμιρ Βλαντιμίροβιτς Πούτιν, εννοούμε όλο το σύστημα που αυτός έχει δημιουργήσει» είπε.

Στη φωτο μία από τις τρεις συντρόφισσες των Pussy Riot.

Πηγη:www.tovima.gr

 

87

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση