Βίαιες διαμαρτυρίες σε όλο τον αραβικό κόσμο με αφορμή αντί-Iισλαμική ταινία αμερικάνικης προέλευσης που γελοιοποιεί την Ισλαμική θρησκεία και τον Μοχάμεντ

Βίαιες διαμαρτυρίες σε όλο τον αραβικό κόσμο με αφορμή αντί-Iισλαμική ταινία αμερικάνικης προέλευσης που γελοιοποιεί την Ισλαμική θρησκεία και τον Μοχάμεντ

Χιλιάδες διαδηλωτές σε χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής βγήκαν στους δρόμους με αφορμή μία σύντομη ταινία διάρκειας 14 λεπτά περίπου – τρέιλερ ταινίας μεγάλου μήκους, με τίτλο «Η αθωότητα των Μουσουλμάνων», η οποία φτιάχτηκε στις ΗΠΑ. Η ταινία παρουσιάζει τον Προφήτη Μοχάμεντ ως έναν ανόητο και διεφθαρμένο άντρα και τον ισλαμισμό ως μία θρησκεία βίας και μίσους. Η ταινία αυτή προσβάλλει τους Ισλαμιστές και τις βάσεις της πίστης τους με πολλαπλούς τρόπους, αφού η παρουσία του Μοχάμεντ και μόνο αψηφά την Ισλαμική πίστη.

Οι διαμαρτυρίες που ξεκίνησαν στο Κάιρο, την Τυνησία, το Λίβανο και σε άλλες περιοχές της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής ξεκίνησαν μετά από προβολή σκηνών της ταινίας από Αιγυπτιακό τηλεοπτικό κανάλι στις 8 Σεπτεμβρίου. Ένα μέρος της ταινίας δημοσιεύθηκε στο διαδίκτυο μεταγλωττισμένο στα αραβικά και στη συνέχεια παρακολουθήθηκε από εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπων μέσα σε μερικές μέρες.

Η κυβέρνηση του Αφγανιστάν αντέδρασε μπλοκάρoντας το YouTube για να αποτρέψει τους ανθρώπους από το να παρακολουθήσουν τη συγκεκριμένη ταινία. Ο Λευκός Οίκος ζήτησε από το YouTube να αποσύρει την ταινία που προκάλεσε τις βίαιες συγκρούσεις στις Αμερικάνικες πρεσβείες. Η YouTube δεν αντέδρασε άμεσα. Αντίγραφα της ταινίας είναι ακόμα αναρτημένα σε εύρος διαδικτυακών τόπων.

Έντονες συγκρούσεις κατά τη διάρκεια διαμαρτυριών έξω από την Αμερικάνικη πρεσβεία της Τύνιδας, πρωτεύουσας της Τυνησίας είχαν ως αποτέλεσμα πολλαπλούς θανάτους και τουλάχιστον από έναν στο Λίβανο και στο Κάιρο.

Οπλισμένοι άνδρες έκαναν επιδρομή σε βάση ειρηνευτικών δυνάμεων στο Σινά στην Αίγυπτο με αποτέλεσμα τρεις στρατιώτες, οι οποίοι πιστεύεται ότι προέρχονταν από την Κολομβία να τραυματιστούν. Η επιδρομή περιγράφτηκε ως ισχυρή, περιλαμβάνοντας δεκάδες πεζών μαχητών και οχημάτων, πράγμα που υποδεικνύει ότι δεν επρόκειτo για διαμαρτυρία όπως εκείνες που συνέβαιναν έξω από τις πρεσβείες.

Στη Μπενγκάζι οι συγκρούσεις είχαν ως αποτέλεσμα το θάνατο του Αμερικάνου πρέσβη και τριών Αμερικανών συνεργατών του. Οι σοροί των Αμερικανών επαναπατρίστηκαν για να κηδευτούν. Ο πρόεδρος Obama είπε ότι οι θάνατοι αυτοί δε θα αλλάξουν την ολοκλήρωση της αποστολής των ΗΠΑ να παίξουν το ρόλο του παγκόσμιου ηγέτη.

Ο Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος των προεδρικών εκλογών, Mitt Romney, επιτέθηκε στην εξωτερική πολιτική του προέδρου για τον έμμεσο τρόπο που δένει τον κόσμο σε μία αλυσίδα βίας, επιδεικνύοντας αδυναμία και αποτυχημένες πολιτικές προσεγγίσεις στη Μέση Ανατολή.

Μετά από 18 μήνες αιματηρών συγκρούσεων στη Συρία, την ημέρα που τοπικές συντονιστικές οργανώσεις ανακοίνωσαν το θάνατο 108 ανθρώπων στις βίαιες συμπλοκές η αναστάτωση και η δυσαρέσκεια των ανθρώπων αυξήθηκε σε μία μετάθεση της οργής του κόσμου.

Ο δημιουργός του βίντεο έχει ήδη συνελήφθηκε και ανακρίνεται από τις αρχές των ΗΠΑ.

Γεγονότα ανά χώρα:

Σουδάν

Οι διαδηλωτές στο Χαρτούμ επιτέθηκαν στη Γερμανική πρεσβεία και έκαψαν μέρος του κτιρίου. Η γειτονική Βρετανική πρεσβεία επίσης αποτέλεσε στόχο. Οι διαδηλωτές επιχείρησαν να εισβάλουν στην Αμερικανική πρεσβεία και βάση μαρτυριών η τοπική αστυνομία ανταποκρίθηκε με πυροβολισμούς εναντίον του πλήθους. Τρεις διαδηλωτές τραυματίστηκα (ενδεχομένως σκοτώθηκαν) από τα πυρά της αστυνομίας. Βάση μαρτυριών, ένας άνθρωπος σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια καταδίωξης από φορτηγό της αστυνομίας.

Υπάρχουν μαρτυρίες ότι η κυβέρνηση του Σουδάν ανέλαβε τη μεταφορά των διαδηλωτών.

Τυνησία

Διαδηλωτές εισήλθαν στο χώρο της Αμερικάνικης πρεσβείας στην Τύνιδα και έβαλαν φωτιές. Υπάρχουν μαρτυρίες ότι οι αρχές χρησιμοποίησαν πυρά και δακρυγόνα εναντίον των διαδηλωτών.

Το Αμερικάνικο σχολείο στην Τύνιδα, το οποίο παρέμεινε κλειστό πυρπολήθηκε.

Λίβανο

Ένας διαδηλωτής ανακοινώθηκε νεκρός και δύο ακόμα τραυματίστηκαν σε συμπλοκές με τις αρχές στην Τρίπολη. Ο άνδρας σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια εισβολής διαδηλωτών σε κυβερνητικό κτίριο.

Νωρίτερα ένα παράρτημα του Kentucky Fried Chicken πυρπολήθηκε. Δώδεκα μέλη της ασφάλειας τραυματίστηκαν από πέτρες που πέταξαν διαδηλωτές.

Λιβύη

Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, πραγματοποιήθηκαν τέσσερεις συλλήψεις κατόπιν επίθεσης στο Αμερικάνικο προξενείο στο Μπενγκάζι που είχαν ως αποτέλεσμα το θάνατο το πρέσβη Chris Stevens και άλλων τριών συνεργατών του. Οι κάτοικοι του Μπενγκάζι είναι σκεπτικοί σχετικά με την δέσμευση της Τρίπολη να αντιμετωπίσει τους εξτρεμιστές πίσω από την επίθεση.

Ο εναέριος χώρος πάνω από το Μπενγκάζι έκλεισε για 10 ώρες, καθώς αναμένονται επιθεωρητές του FBI και αμερικάνοι πεζοναύτες να φθάσουν. Το αεροδρόμιο της πόλης έκλεισε για λόγους ασφαλείας.

Η ομάδα αλ-Σαρία (al-Sharia), μία στρατιωτική ομάδα που πιστεύετε ότι ήταν πίσω από την επίθεση στην Αμερικάνικη πρεσβεία πρόκειται να διαλυθεί, βάση της εφημερίδας Libya Herald. Η ομάδα αρνήθηκε ευθύνη για την επίθεση.

Υεμένη

Η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα, κανόνια νερού και έριξε πυρά στον ουρανό για να αποτρέψει τους διαδηλωτές από το να εισέλθουν στην πρεσβεία των ΗΠΑ. Την Πέμπτη τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες διαδηλωτές και φρουροί τραυματίστηκαν όταν οι διαδηλωτές εισέβαλαν στο χώρο της πρεσβείας.

Αίγυπτος

Η Ισλαμική Αδελφότητα ανακοίνωσε ότι ακύρωσε τις προγραμματισμένες διαδηλώσεις με αφορμή την ταινία και παρότρυνε τους υποστηρικτές της να διαδηλώσουν ειρηνικά. Η ανακοίνωση όμως ήρθε πολύ αργά για να αποτρέψει αντί-Αμερικανικές διαδηλώσεις στην πλατεία Ταχίρ.

Η προστασία της Αμερικανική πρεσβείας στο Κάιρο ενισχύθηκε μετά από τρίτη νύχτα βίας. Οι δυνάμεις ασφαλείας ανέγειραν έναν τσιμεντένιο τοίχο στην περιοχή με σκοπό να προστατέψουν το κτίριο.

Ινδονησία

Περίπου 200 άνθρωποι συμμετείχαν σε ειρηνική διαδήλωση έξω από την ισχυρά φρουρούμενη Αμερικάνικη πρεσβεία στην πρωτεύουσα,  Τζακάρτα. Οι διαδηλωτές κυμάτιζαν μαύρες σημαίες και κρατούσαν πλακάτ που έγραφαν «Οι ΗΠΑ είναι υπεύθυνες για την παγκόσμια Ισλαμοφοβία».

Ιράκ

Εκατοντάδες υποστηρικτές του Ανώτατου Ισλαμικού Συμβουλίου διαδήλωσαν στη Βαγδάτη, ενώ διαδήλωση έγινε και στην πόλη Μπάσρα.

Ιράν

Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στη Τεχεράνη την Παρασκευή και το Σάββατο, έξω από την Ελβετική πρεσβεία, η οποία εκπροσωπεί τα αμερικάνικα συμφέροντα στην περιοχή. Ο επικεφαλής του Συμβουλίου για την Προστασία του Συντάγματος (Guardian Council of the Constitution) , Αϊατολλάχ Γιαννάτι, καταδίκασε την αντί-ισλαμική ταινία κατά την προσευχή της Παρασκευής.

Μπαχρέιν

Ο Υπουργός Εσωτερικών της χώρας ζήτησε από τους πολίτες «να μη συμβάλλουν στη διάδοση της ταινίας μέσω των διαδικτυακών μέσων κοινωνικής δικτύωσης». Η ανακοίνωση επίσης προέτρεψε τους πολίτες να προστατεύσουν τα παιδιά από το να παρακολουθήσουν την ταινία αυτή.

Μετάφραση:
Μαρία Καμπούρη

Πηγές:
HYPERLINK «http://www.guardian.co.uk/world/middle-east-live/2012/sep/14/friday-protests-anti-islam-us-film-live?fb=native&fb_source=message» \l «start-of-comments» http://www.guardian.co.uk/world/middle-east-live/2012/sep/14/friday-protests-anti-islam-us-film-live?fb=native&fb_source=message#start-of-comments

HYPERLINK «http://www.bbc.co.uk/news/world-middle-east-19606155» http://www.bbc.co.uk/news/world-middle-east-19606155

Ταινία:
HYPERLINK «http://www.youtube.com/watch?v=X_wTvx6-ok4» http://www.youtube.com/watch?v=X_wTvx6-ok4

69

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση