Το «Λιοντάρι της ερήμου»

Το «Λιοντάρι της ερήμου»

Η ταινία πραγματεύεται την ζωή και δράση του μεγάλου Λίβυου αντάρτη Ομάρ Μουχτάρ ενάντια στην ιταλική κατοχή της Λιβύης. Η πλοκή διεξάγεται στα 1929, στη λιβυκή Σαχάρα, όπου η εξαντλημένη 20χρονη Αντίσταση πρέπει να ετοιμαστεί να αντιμετωπίσει τις νέες δυσμενείς συνθήκες που φέρνουν οι καινούριες μηχανοκίνητες στρατιές του Μουσολίνι υπό τη διοίκηση του διαβόητου για την σκληρότητά Ροδόλφο Γκρατσιάνι. Ο Ομάρ Μουχτάρ ηγείται μιας Αντίστασης που αναγκάζει την Ιταλία να πολεμά σκληρά και να ηττάται στο αφιλόξενο γήπεδο του αντιπάλου: την έρημο. Στα 1929 όμως ο Μουσολίνι αποφασίζει να συντρίψει το αντάρτικο με κάθε θεμιτό και αθέμιτο μέσο αδιαφορώντας για την όποια διεθνή κατακραυγή θα μπορούσε να προκύψει. Διορίζει τον έκτο κατά σειρά Κυβερνήτη της Λιβύης, τον πλέον κατάλληλο να υλοποιήσει την βούληση του δικτάτορα, τον έμπειρο στρατιωτικό διοικητή Γκρατσιάνι.

Ο Γκρατσιάνι είναι ένας πωρωμένος φασίστας που συμμερίζεται στο έπακρο τις εθνικές ονειρώξεις του Φασιστικού Κόμματος περί ανασύστασης του ρωμαϊκού imperium με την Λιβύη να αποτελεί την λεγόμενη “4η Ακτή” του. Φέρνει στην Λιβύη ό,τι πιο σύγχρονο διέθετε ο ιταλικός στρατός και οδηγεί στα άκρα την σκληρότητά του απέναντι στον ντόπιο πληθυσμό. Ο Μουχτάρ από την άλλη, με έναν απαρχαιωμένο οπλισμό και την δυνατότητα στήριξης του πληθυσμού να συρρικνούται, θα παλαίψει απεγνωσμένα και ηρωικά απέναντι στα θωρακισμένα οχήματα, τα πολυβόλα, τα αεροπλάνα, τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, τις μαζικές λεηλασίες και καταστροφές καλλιεργειών, τις αγριότητες και εκτελέσεις.

Το “Λιοντάρι της Ερήμου” ήταν μια ιδιαίτερα ακριβή παραγωγή για την εποχή της, γυρισμένη στο ίδιο αφιλόξενο περιβάλλον που θέλει να παρουσιάσει στο θεατή. Συνιστά μια τυπική επική πολεμική ταινία “χολυγουντιανού” ύφους, στο στυλ ανάλογων ταινιών εκείνης της εποχής, όπως τα “Κανόνια του Ναβαρόνε” – που έχει περίπου και τους ίδιους συντελεστές, με εξαίρεση φυσικά τον σκηνοθέτη, τον Λίβυο Moustapha Akkad. Είναι καλογυρισμένη και προσεγμένη, χωρίς βέβαια να ξεφεύγει από τυπικά αισθητικά χαρακτηριστικά του είδους της.

Για μας έχει η ταινία έχει ιδιαίτερη βαρύτητα διότι ενσαρκώνει αρκετά πιστά μία εξαίρετη και μοναδική προσωπικότητα του αραβικού κόσμου. Ο Ομάρ Μουχτάρ αποτελεί σημαία και παντοτινό σύμβολο αντίστασης και ήθους για τους βορειοαφρικάνους άραβες, ανεξαρτήτου εθνικότητας – ένα από τα πολύ λίγα κοινά αποδεκτά πρότυπα. Μετά την κατάρρευση της Οθωμανικής διοίκησης στην Λιβύη, ο μεσήλικας αυτός δάσκαλος του Κορανίου σε παιδιά, ένωσε της φυλές της ερήμου και αναδείχθηκε σε αδιαμφισβήτητο στρατιωτικό και πολιτικό ηγέτη της κοινής αντίστασης αράβων και βερβέρων Λίβυων ενάντια στην ιταλική αποικιοκρατία. Περισσότερο και από τις περίφημες ηγετικές και στρατηγικές αρετές του, ο Μουχτάρ έμεινε στην Ιστορία και στην καρδιά των ομοεθνών του για τον απαράμιλλο ανθρωπισμό που ενέπνεε, σε μια εποχή ιδιαίτερα άγρια – και από τη θέση μάλιστα του υφιστάμενου της αγριότητας. Την ώρα που οι Ιταλοί αποδεικνύονταν οι χειρότεροι αποικιοκράτες της εποχής και πρόδρομοι των ναζιστικών μεθόδων, ο Μουχτάρ με το κύρος και του πνευματικού δασκάλου, επέβαλε την καλομεταχείριση των αιχμαλώτων, ενέπνεε την αντιμετώπιση των γυναικών ως συντρόφων και εν γένει καλλιεργούσε αυτό που οι Δυτικοί θα ονόμαζαν -καταχρηστικά και ταυτολογικά για τους περισσότερους μουσουλμάνους- ισλαμικό ανθρωπισμό. Τα τελευταία του λόγια ήταν: “Δεν θα παραδοθούμε ποτέ…Κερδίζουμε ή πεθαίνουμε. Η κάθε γενιά θα αντικαθιστά την προηγούμενη, στον αγώνα. Εγώ θα ζήσω περισσότερο όταν με κρεμάσετε.”

Το “Lion of the Desert” αποτελεί κάτι σαν “εθνική ταινία” για τους βορειοαφρικάνους, καθώς δεν υπάρχει κανείς που να μην την έχει δει τουλάχιστόν μια φορά, ενώ στην πλειοψηφία τους κάθονται και την βλέπουν ξανά και ξανά. Η προβολή της ταινίας στους κινηματογράφους της Ιταλίας απαγορεύθηκε αρκετά χρόνια  την δεκαετία του ’80, ενώ στην τηλεόραση προβλήθηκε πρώτη φορά το 2009 με αφορμή την επίσκεψη του Μουαμάρ Καντάφι.

 

Πηγη:http://fmkritis.wordpress.com/2010/12/09/%CF%80%CF%81%CE%BF%CE%B2%CE%BF%CE%BB%CE%AE-%CF%84%CE%BF%CF%85-lion-of-the-desert-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%B1%CF%83%CE%BA%CE%B5%CF%85%CE%AE-1012-%CF%83%CF%84%CE%B9%CF%82-800%CE%BC/

1.490

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση