Να μην τους αφήσουμε σε χλωρό κλαρί

Να μην τους αφήσουμε σε χλωρό κλαρί

Οι δημόσιες μαγκιές της Χρυσής Αυγής περιορίστηκαν τις τελευταίες εβδομάδες στα γνωστά «λημέρια» γύρω από την πλατεία του Αγίου Παντελεήμονα. Αγωνιώδεις ήταν οι προσπάθειες της συμμορίας να στήσει γεγονότα γύρω από ένα μαχαίρωμα Έλληνα κουρέα στην οδό Αγίου Μελετίου παραμονές της γενικής απεργίας, με την πλήρη κάλυψη της αστυνομίας, προσπαθώντας απεγνωσμένα να βγει από την ανυπαρξία.

Για άλλη μια φορά οι «ακομμάτιστες» ελληνικές σημαίες, που η Χρυσή Αυγή καλούσε τους Έλληνες να κυματίζουν στην 48ωρη Γενική Απεργία, δεν εμφανίστηκαν στο Σύνταγμα στις 6 και 7 Νοέμβρη. Αντ’ αυτού ο Κασιδιάρης κλαψούριζε σε στημένη «αποκλειστική» συνέντευξη σε κανάλι μεταμεσονύκτιας τσοντο-κατάνυξης, πως οι «ΣΥΡΙΖαίοι» καπέλωσαν το Σύνταγμα και οι συνέλληνες φοβήθηκαν, αναφερόμενος στη μαζική παρουσία του κόσμου έξω από τη Βουλή.

Υποχώρηση
Από τους ναζιστικούς χαιρετισμούς της «Γιορτής Νεολαίας» τους, οι νεοναζί με τα «καθαρά χέρια» φαίνεται να αυτοπεριορίζονται σε πιο «κοινοβουλευτικές» πρακτικές, ενώ τα τάγματα εφόδου ασχολούνται κυρίως με το γνώριμο νυχτερινό σπορ του «είκοσι εναντίον ενός».

Τι έπαθαν οι νεοναζί; Γιατί απογοητεύουν τους σκληρούς οπαδούς τους και τα σχόλια απογοήτευσης των «φίλων της Χρυσής Αυγής» πληθαίνουν στο διαδίκτυο;

Μια πρώτη προφανής απάντηση είναι πως το πολιτικό κλίμα του απεργιακού ξεσηκωμού τους τοποθετεί αντικειμενικά στη γωνία των πολιτικών εξελίξεων, όπου το κίνημα αντίστασης και η Αριστερά έχουν τον πρώτο λόγο. Όμως δεν αρκεί μόνο αυτή η εξήγηση. Τους προηγούμενους μήνες υπήρχαν επίσης μεγάλα κινηματικά γεγονότα (ΔΕΘ, απεργία 29 Σεπτέμβρη, επίσκεψη Μέρκελ κλπ), αλλά οι Χρυσαυγίτες τσιμπούσαν ποσοστά στις δημοσκοπήσεις, με την πολύτιμη βοήθεια των ΜΜΕ που τους πρόβαλλαν νυχθημερόν.

Στη δημοσκόπηση Νοεμβρίου της Public Issue για την «Καθημερινή», η δημοτικότητα της Χρυσής Αυγής υποχωρεί κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες και του Μιχαλολιάκου κατά 5 μονάδες σε σχέση με τα αντίστοιχα νούμερα του Οκτωβρίου. Αντίστοιχα είναι τα ευρήματα δημοσκόπησης της Κάπα Research για το «Βήμα». Η απάντηση βρίσκεται στα αντανακλαστικά που ενεργοποιούνται στη βάση της κοινωνίας και συντελούν στη ραγδαία ανάπτυξη ενός μαζικού αντιφασιστικού κινήματος με νέα ποιοτικά χαρακτηριστικά.

Η κοινωνική βάση του αντιφασισμού ξεπερνά πια τις αριστερές αντιρατσιστικές οργανώσεις και τους ορκισμένους αντιφασίστες της αντιεξουσίας. Όπου υπάρχει η μαγιά μιας ενιαιομετωπικής αντιφασιστικής πρακτικής, οι αντιφασιστικές πρωτοβουλίες αγκαλιάζονται από μαθητές, εκπαιδευτικούς, συλλόγους γονέων, τοπικά σωματεία και κινήσεις πολιτών, σημαντικά τμήματα του κινήματος ενάντια στα μέτρα και τα μνημόνια.

Ξεσηκωμός
Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα της νεοσύστατης αντιφασιστικής πρωτοβουλίας του Χολαργού, που διοργάνωσε μια εξαιρετικά πετυχημένη αντιφασιστική εκδήλωση πριν λίγο καιρό, με τη συμμετοχή εκατοντάδων κατοίκων της περιοχής και πολλών τοπικών συλλογικοτήτων.

Εκπαιδευτικοί συγκροτούν αντιφασιστικές ομάδες στην Κρήτη, τη Μυτιλήνη, τη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα, μιμούμενοι το πετυχημένο παράδειγμα της αντιφασιστικής πρωτοβουλίας εκπαιδευτικών και μαθητών της Καλλιθέας. Με μεγάλη επιτυχία οργανώνονται μαθητικές συναυλίες, όπως πρόσφατα στη Θεσσαλονίκη μετά από κοινή πρωτοβουλία 5 τοπικών ΕΛΜΕ.
Συνδικάτα εκδίδουν ανακοινώσεις κατά των γραφείων ευρέσεως πάμφθηνης εργασίας των φασιστών και υπερασπίζονται μαθητές που δέχονται επιθέσεις από φασίστες έξω από σχολεία, όπως στο ΕΠΑΛ Λαγκαδά της Θεσσαλονίκης.

Τμήματα της Αριστεράς, που ως τώρα δεν είχαν εμπλακεί στην αντιφασιστική πάλη, υποτιμώντας τον κίνδυνο, αποφασίζουν να κινητοποιηθούν στους χώρους και τις περιοχές που αναπτύσσουν συνδικαλιστική ή πολιτική δράση.
Όλα αυτά εκφράστηκαν σε ένα βαθμό στις παρελάσεις της 28ης Οκτωβρίου, έβαλαν τους φασίστες στο περιθώριο των εορτασμών της επετείου και το «ΟΧΙ» στους ναζί επισκίασε τις αναιμικές απόπειρες απότισης τιμής στο φασίστα Μεταξά από τους σύγχρονους ταγματασφαλίτες.

Η συναυλία συμπαράστασης στους 15 κακοποιημένους συλληφθέντες της αντιφασιστικής μοτοπορείας, που έγινε κεντρικό θέμα πολιτικής αντιπαράθεσης με το Δένδια, γέμισε το γήπεδο Σπόρτινγκ, ενώ πολλές χιλιάδες ανθρώπων έμειναν απ’ έξω, καθώς η επιλογή του χώρου αποδείχτηκε ανεπαρκής.

Στόχοι
Η γενική εικόνα του αντιφασιστικού ξεσηκωμού της κοινωνίας δίνει φτερά σε οργανωμένες αντιρατσιστικές συλλογικότητες, όπως η Κίνηση «Απελάστε το Ρατσισμό» που διευρύνει τις ομάδες της με νέα μέλη και επεκτείνει τη δράση της σε νέες περιοχές, όπως η Καλλιθέα, η Σύρος και ο Χολαργός, με κεντρικό σύνθημα «Κάτω τα μνημόνια – Έξω οι ναζί».
Επόμενος σταθμός αντιφασιστικής δράσης η κεντρική αντιφασιστική διαδήλωση, το Σάββατο 24 Νοέμβρη στην Αθήνα, που οργανώνεται από δεκάδες συλλογικότητες του κινήματος και της Αριστεράς. Στόχος η περαιτέρω διεύρυνση του μετώπου και ο συντονισμός των αντιφασιστικών πρωτοβουλιών με κεντρικά μεγάλα γεγονότα που θα συσπειρώνουν χιλιάδες κόσμου και θα δίνουν νέα ώθηση στις τοπικές πρωτοβουλίες και στους αντιφασίστες σε χώρους εκπαίδευσης και εργασίας. Χρειάζεται να μην αφήσουμε τους νεοναζί σε χλωρό κλαρί.

Πηγη:www.dea.org.gr

61

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση