Η ΕΛΑΣ εκβιάζει ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς να ασκούν ψυχολογική πίεση στους κρατούμενους μετανάστες με στόχο τον… εθελοντικό επαναπατρισμό.

Η ΕΛΑΣ εκβιάζει ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς να ασκούν ψυχολογική πίεση στους κρατούμενους μετανάστες με στόχο τον… εθελοντικό επαναπατρισμό.

«Σκοπός σας να τους πείσετε να φύγουν από τη χώρα. Δεν σας θέλουμε για ψυχολογική υποστήριξη».
Από το ρεπορτάζ του Κώστα Ζαφειρόπουλου «Διαβλητές προσλήψεις από την ΕΛ.ΑΣ.», Εφημερίδα των Συντακτών, 11/12/12, σελ. 39: «Δεν έχουμε καμία πρόσβαση στον χώρο διαβίωσης μέσα στα κρατητήρια για να δούμε πώς πραγματικά ζει ο κρατούμενος» (Α., κοινωνικός λειτουργός).
«Μας οδηγούν να επισκεφτούμε επιλεκτικά μόνο όσους κρατούμενους θέλουν να γυρίσουν στην πατρίδα τους. Σκοπός σας είναι να τους πείσετε να φύγουν από τη χώρα. Δεν σας θέλουμε για ψυχολογική υποστήριξη» (Κ., ψυχολόγος).
«Κοίταζα τον κρατούμενο μετανάστη στα μάτια και με έβαζαν να τον ρωτάω πιεστικά γιατί δεν φεύγεις από την Ελλάδα; Αν γυρίσω πίσω θα με εκτελέσουν, ήταν η απάντησή του» (Α.).
«Ως επαγγελματίας, δεν ανέχομαι τον καθημερινό εκφοβισμό και την παραποίηση του επαγγέλματός μου. Αν κάνετε οτιδήποτε άλλο, η σύμβασή σας θα καταργηθεί, μας απειλούν. Αν διαπιστώσω οποιαδήποτε αστυνομική αυθαιρεσία ή κατάχρηση εξουσίας, δεν έχω κανένα δικαίωμα να το καταγγείλω, και αυτό έχουν φροντίσει να το καταστήσουν σαφές» (Κ.)

Πηγη: Εφημερίδα των Συντακτών

133

6 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Είμαι κοινωνική Λειτουργος και εργαζομαί στο συγκεκριμένο πρόγραμμα.. Θα ήθελα λοιπόν να πω ότι δεν ισχύει τίποτα από τα παραπάνω, ούτε απειλές έχουμε δεχθεί ούτε εκβιασμούς.. Η τελευταία οδηγία που δόθηκε σε όλους τους εργαζόμενους στις 08/12 ειναί να βλέπουμε όλους τους κρατουμένους! Προφανώς ο συνάδελφος που αναφέρει όλα τα παραπάνω ή δουλεύει σε άλλο πρόγραμμα απο αυτό της αστυνομίας ή δεν ήταν παρόν στη συνάντηση στις 08/12! Και ας μην ξεχνάει πως πληρώνεται απο το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επιστροφής! Επίσης οποίος δεν συμφωνεί να εργασθει με τους όρους που ο ίδιος υπέγραψε μπορεί και να παραιτηθεί και τη θέση του να πάρει κάποιος άλλος συνάδελφος ο οποίος αν μη τι άλλο θα σέβεται την σύμβαση που έχει υπογράψει!

    • Παρολαυτά,νομίζω ο καθένας έχει ελευθερία έκφρασης και να αναφέρει τη γνώμη του ,ακόμα κι αν ξενίζει.Σωστά?

  2. Ενδιαφέρουσα η παρέμβαση σας. Εξηγηστε μου όμως σας παρακαλώ, όταν λέτε ας μην ξεχνά από πού πληρωνεται ο συνάδελφος εννοείτε ό,τι εννοούσε ο Βενιζέλος όταν ανεφερε και αυτός την πηγή της πληρωμης της αμοιβής του στον Βαξεβανη;
    Επίσης θα ήταν ενδιαφέρον να μας ενημερώσετε για τους όρους της σύμβασης σας στους οποίους αναφερεστε παραπάνω.

  3. Αναφεροντας το Ταμειο Επιστροφων προφανως η συναδελφος εννοει οτι ειναι ενα ευρωπαικο χρηματοδοτουμενο προγραμμα.Υπαρχει καποια συγκεκριμενη παροχη υπηρεσιων στην Ελ.Ας.Οποτε κ το ενδιαφερον κ καθηκον καθε επαγγελματια τεινει προς την υποστηριξη κ ανακουφιση των λαθρομεταναστων για οσο καιρο θα βρισκονται στην χωρα κ στα κεντρα κρατησης.Οχι στο να δινει στοιχεια απο φακελους που ειναι απορρητοι ή να εξεγειρει καταστασεις κ ανθρωπους που βρισκονται σε τοσο δυσκολες συνθηκες υπο καθεστως κρατησης.
    Το συγκεκριμενο αρθρο δεν ξερω με τι τροπο εγινε δλδ η ερευνα κ απο που αντληθηκαν τα στοιχεια.προφανως κ δεν ειναι στο προγραμμα ο συγκεκριμενος που φερεται ως κοινωνικος λειτουργος.Ο καθενας μπορει να βγαινει κ να λεει οτι θελει ,τωρα το τι κ τον τροπο που φιλτραρει ο καθενας ή σε τι ποσοστο εξαρταται απτην αντιληψη κ του καθενος.

Γράψτε μια απάντηση