Είναι οι «Τομ και Τζέρρυ» ρατσιστές;

Είναι οι «Τομ και Τζέρρυ» ρατσιστές;

161531-_77912574_tomandjerryΓενιές και γενιές μεγάλωσαν μαζί τους, αναρωτήθηκαν όμως ποτέ αν είναι ρατσιστές; Ο λόγος για το διάσημο γάτο «Τομ» και το ποντίκι που από το 1940 κυνηγάει, «Τζέρρυ», που οι περιπέτειες τους από εδώ και πέρα προβάλλονται με ειδική σήμανση ότι η σειρά μπορεί να περιλαμβάνει σκηνές «εθνοτικών και φυλετικών προκαταλήψεων».

Η σειρά που έχει μεγαλώσει γενιές και γενιές παιδιών, άρχισε να προβάλλεται στις ΗΠΑ τη δεκαετία του 1940 και από τότε δεν υπάρχει τηλεοπτικός σταθμός που να μην την έχει συμπεριλάβει στο παιδικό του πρόγραμμα. Οι συνδρομητές Amazon Prime Instant Video όμως θα βλέπουν πια πριν από κάθε επεισόδιο το μήνυμα ότι «Αποσπάσματα του Τόμ και Τζέρρυ ενδέχεται να περιλαμβάνουν σκηνές εθνοτικών και φυλετικών προκαταλήψεων που κάποτε ήταν κοινός τόπος για την αμερικανική κοινωνία. Αυτές οι προκαταλήψεις ήταν λανθασμένες τότε όπως είναι και σήμερα». Το μήνυμα αυτό περί ρατσισμού και προκαταλήψεων συνοδεύει επίσης και αρκετές συλλογές της δημοφιλούς σειράς σε dvd.

Η δημοφιλής σειρά κινουμένων σχεδίων δεν είναι η πρώτη φορά που βρίσκεται στο στόχαστρο της κριτικής με τις πρώτες παρεμβάσεις να γίνονται τη δεκαετία του ’60, για το ρόλο της υπηρέτριας που δίνεται σε μια μαύρη γυναίκα, ενώ κατά καιρούς επεισόδια της σειράς όπου οι ήρωες εμφανίζονται να καπνίζουν ή να αφήσουν σεξουαλικά υπονοούμενα έχουν μονταριστεί εκ νέου.

Το αν οι «Τομ και Τζέρρυ» είναι τελικά ρατσιστές έχει ξεκινήσει μια τεράστια κουβέντα στα διαδίκτυο με τους κάποιους να υποστηρίζουν το κόψιμο των επίμαχων σκηνών, και άλλους να κάνουν λόγο για υπερβολική μη ανεκτικότητα της τέχνης.

Πηγη: tvxs.gr

57

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση