Νίκησε ο Ρωμανός και το κίνημα αλληλεγγύης!

Νίκησε ο Ρωμανός και το κίνημα αλληλεγγύης!

Screen Shot 2014-12-09 at 8.07.41 PMΟ Νίκος Ρωμανός, ανακοίνωσε ότι σταματά την απεργία πείνας μετά από 31 μέρες ενώ βρισκόταν στην πρώτη μέρα απεργίας δίψας, μετά από την υποχώρηση της κυβέρνησης στο θέμα των εκπαιδευτικών αδειών. Ο Υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου έφερε σήμερα στη Βουλή βελτιωμένη τροπολογία που προβλέπει παρακολούθηση μαθημάτων με βραχιολάκι, εφόσον ο κρατούμενος φοιτητής έχει παρακολουθήσει εξ αποστάσεως με επιτυχία το ένα τρίτο των μαθημάτων ενός ακαδημαϊκού εξαμήνου.
Πρόκειται για σαφή υποχώρηση της κυβέρνησης, που μέχρι τώρα κρατούσε αδιάλλακτη στάση, αφού η επιμονή του απεργού πείνας Νίκου Ρωμανού και το τεράστιο κίνημα αλληλεγγύης υποχρέωσε ως και το ΠΑΣΟΚ και τους ΑΝΕΛ να συνταχθούν με την Αριστερά και να πιέζουν για λύση για να αποτραπεί ο θάνατος του Ρωμανού. Μόνοι συμπαραστάτες της Νέας Δημοκρατίας στην εμμονή για την εκδικητική δολοφονία ενός νέου παιδιού απέμειναν οι νεοναζί της Χρυσής Αυγής και το Ποτάμι. Η Νέα Δημοκρατία υποχρεώθηκε σε αναδίπλωση την ύστατη κυριολεκτικά στιγμή, και οι προϋποθέσεις που θέτει η τροπολογία δεν αποτελούν παρά μια απέλπιδα προσπάθεια να κρατήσει τα προσχήματα και να μετριάσει το μέγεθος της υποχώρησης.
Η νίκη αυτή είναι πρωτίστως του ίδιου του Ρωμανού, που απέδειξε ότι η αξιοπρέπεια μπορεί να νικήσει το σκοτάδι. Είναι όμως και νίκη του τεράστιου κινήματος αλληλεγγύης που δεν σταμάτησε στιγμή να βρίσκεται δίπλα του, με τον κόσμο να ανταποκρίνεται μαζικά ακόμα και σε ξαφνικά καλέσματα.
Και η σημασία αυτής της νίκης είναι πολλαπλή. Πρώτα και πάνω απ’όλα δεν έχασε τη ζωή του ο Ρωμανός, κάτι που μέχρι σήμερα το πρωί αποτελούσε υπαρκτό και άμεσο κίνδυνο. Δεύτερον μαζί με το Ρωμανό κατοχυρώνεται το δικαίωμα στην εκπαιδευτική άδεια χωρίς εξαιρέσεις και αστερίσκους για όλους τους κρατούμενους. Και αυτό είναι πολύ σημαντικό, αφού πρόκειται για μια κοινωνική ομάδα τα δικαιώματα της οποίας παραβιάζονται συστηματικά από το κράτος, χωρίς να νιώθει η πολιτεία ότι πρέπει να λογοδοτήσει σε κάποιον για αυτό. Τέλος, αποδείχθηκε ότι το δόγμα της μηδενικής ανοχής που εφαρμόζει η κυβέρνηση απέναντι σε όποιον αγωνίζεται και το κλίμα του αυταρχισμού μπορεί να σπάσει όταν απέναντι βρίσκονται άνθρωποι αποφασισμένοι και ένα δυνατό κίνημα που δεν κάνει πίσω.
Ευχόμαστε ο Νίκος Ρωμανός να αναρρώσει γρήγορα και να βρεθεί ανάμεσα στους συμφοιτητές του. Επίσης ευχόμαστε κάποια μέρα να μη χρειάζεται κανείς να δίνει τόσο σκληρούς αγώνες για τα αυτονόητα δικαιώματά του. Ως τότε, θα δίνουμε καθημερινά μικρούς και μεγάλους αγώνες.
Και θα νικήσουμε!

Κίνηση «Απελάστε το Ρατσισμό»
84

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση