Εργαζόμενοι δήμου Θεσσαλονίκης: θα δώσουμε μάχη για να μην μπουν χρυσαυγίτες στα σωματεία

Εργαζόμενοι δήμου Θεσσαλονίκης: θα δώσουμε μάχη για να μην μπουν χρυσαυγίτες στα σωματεία

Οι πολιτικές μάσκες των χρυσαυγιτών του Δήμου Θεσσαλονίκης έπεσαν χθες, καθώς με την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που επέδωσαν στον Σύλλογο Εργαζομένων -προκειμένου να γίνει δεκτό το ψηφοδέλτιό τους στις προσεχείς εκλογές- έκαναν γνωστό ότι η έδρα της παράταξής τους βρίσκεται… συμπτωματικά εκεί όπου βρίσκονται και τα κεντρικά γραφεία της Χρυσής Αυγής (Καζαντζάκη 4).

Σήμερα στο δικαστικό μέγαρο Θεσσαλονίκης πρόκειται να δοθεί νομική μάχη σε ό,τι αφορά τα ασφαλιστικά μέτρα, καθώς δεν υπάρχει ανάλογο προηγούμενο, αλλά ταυτοχρόνως και πολιτική, αφού ο Σύλλογος Εργαζομένων και η ΠΟΕ-ΟΤΑ έχουν κηρύξει τρίωρη στάση εργασίας, σχεδόν όλες οι άλλες παρατάξεις καλούν σε συγκέντρωση στο δικαστικό μέγαρο, ενώ επιπλέον δικαστική παρουσία θα έχουν η ΠΟΕ-ΟΤΑ, το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης και η Ενωση Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων Θεσσαλονίκης.

Οι εκπρόσωποι της χρυσαυγίτικης παράταξης («Εθνικιστική Λαϊκή Δύναμη Εργαζομένων Δήμου Θεσσαλονίκης») στρέφονται κατά του Συλλόγου Εργαζομένων και του ενός μέλους της εφορευτικής επιτροπής, του Αθανάσιου Γκουτζηγιάννη της ΔΑΣ (Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία – ΠΑΜΕ) που παρέμεινε μετά την παραίτηση των άλλων τεσσάρων, όπως έχει αναδείξει από χθες η «Εφ.Συν.». Επικαλούνται συνταγματικά δικαιώματα και το καταστατικό, θεωρούν συκοφαντικά τα ψηφίσματα του συλλόγου και της ΑΔΕΔΥ, ή δημοσιεύματα του «Ριζοσπάστη», χωρίς όμως να διαψεύδουν ούτε σε μία αράδα -και πώς άλλωστε- ότι είναι χρυσαυγίτες.

Ξεχωριστό ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι θεωρούν ως απόδειξη των αντιδημοκρατικών μεθόδων το γεγονός της παραίτησης των τεσσάρων μελών της εφορευτικής επιτροπής οι οποίοι, όπως έχει γραφεί, παραιτήθηκαν ακριβώς από τον φόβο των δικαστικών μέτρων από την πλευρά των χρυσαυγιτών.

Ομως οι χρυσαυγίτες υποστηρίζουν πως παραιτήθηκαν, γιατί… πιέστηκαν από τη Γενική Συνέλευση των εργαζομένων – αυτούς δηλαδή που τους εξέλεξαν, αφού προτάθηκαν από τις παρατάξεις τους.

Κατά τη… λογική τους, αν και η Συνέλευση μπορούσε να εκλέξει άλλους, εξέλεξε αυτούς για να τους πιέσουν. Για την απόφαση πάντως του κυρίαρχου συνδικαλιστικού οργάνου, της Γενικής Συνέλευσης, δεν λένε τίποτα απολύτως.

Τελευταίο παράδοξο: οι χρυσαυγίτες καταθέτουν ασφαλιστικά μέτρα για τον αποκλεισμό τους χωρίς να έχουν καταθέσει αίτηση για πάρουν μέρος στις εκλογές.

Κι αν δεν εφαρμοστεί η δικαστική απόφαση –που πιστεύουν ότι θα κερδίσουν- ζητούν 10.000 ευρώ και προσωπική κράτηση ενός εκάστου μέλους του Δ.Σ. του συλλόγου και του ενός της εφορευτικής επιτροπής.

«Οι εκλογές θα γίνουν ό,τι και να κάνουν. Οι απειλές επιστρέφονται. Τα αντεργατικά πεπραγμένα της Χρυσής Αυγής είναι γνωστά», μας λέει ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων, Κώστας Ξανθόπουλος.

«Θα δώσουμε μάχη για να μην μπουν χρυσαυγίτες στα σωματεία. Το καταστατικό και το Σύνταγμα που επικαλούνται μιλάνε πρώτα για Δημοκρατία…» τονίζει ο πρόεδρος του γενικού συμβουλίου της Ενωσης Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων Θεσσαλονίκης, Νίκος Δασκάλου.

«Ξανατονίζουμε ότι οι χρυσαυγίτες έχουν αποδείξει ότι είναι εχθροί των εργατικών αγώνων και των εργατικών–λαϊκών δικαιωμάτων. Χτυπούν πρωτοπόρους εργάτες, δολοφονούν Ελληνες και μετανάστες εργάτες. Η συμμετοχή τους στα σωματεία αντιβαίνει τις καταστατικές τους διατάξεις.

»Στα καταστατικά των σωματείων αναφέρεται ότι τα σωματεία παλεύουν να ενώσουν τους εργάτες ανεξάρτητα από χρώμα και θρησκεία για να υπερασπίσουν τα δικαιώματά τους. Τι σχέση έχουν μ’ αυτά οι νοσταλγοί του Χίτλερ και της χούντας;», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΔΑΣ (ΠΑΜΕ) που ανέδειξαν το θέμα από την πρώτη στιγμή.

Με ανακοίνωσή της η ΠΟΕ–ΟΤΑ αναφέρει ότι «ο εκφοβισμός και η τρομοκρατία είναι από την πρώτη στιγμή το «όπλο» των εκπροσώπων της Χρυσής Αυγής και όσων τους εκπροσωπούν στον Δήμο Θεσσαλονίκης, που διαχωρίζουν την εργατική τάξη με βάση «χρώμα» και εθνικότητα, σπέρνοντας το μίσος» και επαναλαμβάνει την πάγια θέση της Ομοσπονδίας «κανένα ψηφοδέλτιο, καμία παράταξη, κανένα Σωματείο που διακατέχεται από νεοναζιστικές και φασιστικές νοοτροπίες δεν μπορεί να αποτελεί μέλος ή ακόμη και μέρος-τμήμα της ΠΟΕ-ΟΤΑ».

Τα μέλη

Από το έγγραφο των ασφαλιστικών μέτρων μάθαμε τουλάχιστον τέσσερα μέλη της παράταξης. Πρόκειται για τους υπαλλήλους του δήμου Αικατερίνη Αθανασοπούλου (αποσπασμένη ήδη σε γραφείο εκπροσώπησης της Χρυσής Αυγής), Θεόδωρο Βολτσίδη (υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο του σημερινού δημάρχου Καλαμαριάς Θεοδόση Μπακογλίδη, αλλά και υποψήφιο με άλλες παρατάξεις του Δήμου Θεσσαλονίκης, ακόμη και της… ΔΑΣ), Αστέριο Τσούγκα (γιο του Ματθαίου Τσούγκα, γνωστού ιατροδικαστή και αντιδημάρχου της περιόδου Παπαγεωργόπουλου) και Δημήτριου Παυλίδη.

Ο Γ. Γκουτζηγιάννης στην «ΕΦ.ΣΥΝ.»

«Εμείς οι κομμουνιστές δεν φοβόμαστε τους φασίστες»

 

Αθανάσιος Γκουτζηγιάννης

Απλός εργάτης του τμήματος οδοποιίας του Δήμου Θεσσαλονίκης και λίγο πριν από τη σύνταξη είναι ο κ. Αθανάσιος Γκουτζηγιάννης, που προτάθηκε από τη ΔΑΣ για μέλος της εφορευτικής επιτροπής των εκλογών του συλλόγου εργαζομένων του δήμου.

Είναι ο μόνος που δεν πτοήθηκε και δεν παραιτήθηκε. «Κάποιων τρέμει η καρδούλα τους. Εμείςοι κομμουνιστές δεν φοβόμαστε τους φασίστες», δηλώνει στην «Εφ.Συν».

Ο κ. Γκουτζηγιάννης δεν είναι μέλος του ΚΚΕ, μιλώντας όμως κανείς μαζί του ανακαλεί στη μνήμη τούς καλύτερους ανθρώπους παλαιότερων εποχών, τότε που τα ιδανικά προέτρεχαν των ταυτοτήτων (ή και τις καθόριζαν).

Τον ρωτάμε τι σκέφτεται για τους τέσσερις συναδέλφους του που παραιτήθηκαν από την εφορευτική επιτροπή.

Απαντά μονολεκτικά «κρίμα» κι ύστερα, σαν να τους απευθύνεται ή να μονολογεί, λέει «αν σκύβουν το κεφάλι τόσο εύκολα, τότε θα είναι πάντα σκυμμένοι…».

Οσο για τη στάση του, ενταγμένη κι αυτή σε ένα σύνολο ανθρώπων και αρχών: «Σιγά μη φοβηθούμε. Οι ταξικές δυνάμεις στον συνδικαλισμό δεν φοβούνται. Δεν υπάρχει περίπτωση να κάνουμε πίσω…».

Κι ύστερα από μια ανάσα, μην τυχόν και κανένας παρεξηγήσει τα λόγια του «…δεν παίζω τον ήρωα. Προσπαθούμε να κάνουμε κάτι στο μέτρο και την ευθύνη που μας αναλογεί».

 

108

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση