Βαρκελώνη: για άλλη μια φορά, οι νεκροί δικοί μας, οι πόλεμοι δικοί τους

Βαρκελώνη: για άλλη μια φορά, οι νεκροί δικοί μας, οι πόλεμοι δικοί τους

1O θλιβερός θάνατος –τουλάχιστον- 14 αθώων ανθρώπων στην Ισπανία (και ο τραυματισμός περισσότερων από 150) τη 17η Αυγούστου δεν πρέπει να δικαιώσει την αντιτρομοκρατική υστερία και υποκρισία των ΜΜΕ και των κυβερνήσεων .
Συντονισμένα συστημικά κόμματα , κυβερνήσεις και ΜΜΕ μας βομβαρδίζουν νυχθημερόν με μηνύματα που καλλιεργούν το φόβο και το ρατσιστικό μίσος, στοχοποιώντας γι άλλη μια φορά τους μουσουλμάνους, παρόλο που σύσσωμες οι μουσουλμανικές οργανώσεις στην Ισπανία καταδίκασαν τη δολοφονική επίθεση.
Λες και οι επιθέσεις του ISIS δεν αποτελούν προϊόν των δικών τους πολέμων στη Μέση Ανατολή και την Αφρική, ιδιαίτερα μετά το 2001, με εκατομμύρια θύματα, κυρίως αμάχους, γυναίκες και παιδιά. Αυτός ο πόλεμος τροφοδοτεί το ISIS και σπρώχνει όλο και περισσότερους μουσουλμάνους στα δίχτυα του αντιδραστικού ριζοσπαστικού Ισλάμ, ως αντίδραση για τη βαρβαρότητα της Δύσης στις χώρες τους.
Το ISIS είχε στόχο να χτυπήσει το κέντρο μιας πολυπολιτισμικής πόλης της Δύσης (αυτό αποδεικνύει και η προέλευση νεκρών και τραυματιών από 24 χώρες), μια πόλη της αλληλεγγύης στους πρόσφυγες (μόλις λίγους μήνες πριν μισό εκατομμύριο διαδήλωνε υπέρ των προσφύγων), μια πόλη σύμβολο για την Αριστερά και τα κινήματα. Οι τζιχαντιστικές οργανώσεις θρέφονται από τις θεωρίες περί αδύνατης ειρηνικής συνύπαρξης μεταξύ «δυτικών» και μουσουλμάνων και κάνουν τα πάντα για να ενισχύσουν αυτή την άποψη, τόσο μέσα στους μουσουλμάνους όσο και μέσα στους δυτικούς λαούς. Αυτό το στόχο έχουν με τα στοχευμένα αυτά χτυπήματα (κι από αυτή την άποψη καθόλου «τυφλά») σε μέρη που συχνάζουν νεολαίοι, προοδευτικοί πολίτες, άνθρωποι διαφορετικών εθνοτήτων, πόλεις που αγκαλιάζουν τους μετανάστες και πρόσφυγες.
Σε αυτό το έργο τους τζιχαντιστές υποστηρίζουν τα δυτικά κατεστημένα κόμματα και οι φασίστες, που καλλιεργούν το μίσος για να διαιρέσουν εσωτερικά τις κοινωνίες και να νομιμοποιήσουν την κλιμάκωση των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων, όπως ήδη γίνεται σήμερα. Ακροδεξιά και νεοφιλελεύθερα αστικά κόμματα αλληλοσυμπληρώνονται «καταδικάζοντας την τρομοκρατία» και καλλιεργώντας Ισλαμοφοβία- αυτή την πραγματικότητα στην Ελλάδα αντιπροσωπεύει ίσως καλύτερα το ναζιστικής έμπνευσης παραλήρημα του γνωστού νεοφιλελεύθερου κήρυκα (και πρώην βουλευτή και υπουργού της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ) Α.Ανδριανόπουλου, που χαρακτήρισε όλους τους μουσουλμάνους «ισλαμικά κτήνη». Έτσι διατηρείται ο φαύλος κύκλος βίας και μίσους, από τον οποίο εξυπηρετούνται μόνο οι ανώτερες τάξεις των δυο πλευρών και καθόλου οι απλοί εργαζόμενοι και φτωχοί στη Δύση και την Ανατολή, χριστιανοί ή μουσουλμάνοι.
Με το βομβαρδισμό με τις εικόνες φρίκης και τρόμου από τη Βαρκελώνη στην Ελλάδα ξεχάσαμε τη διάλυση των κρατικών μηχανισμών δασοφύλαξης, πυρόσβεσης και πρόληψης που οδήγησαν στο κάψιμο τεράστιων δασικών εκτάσεων σε όλη την Ελλάδα, ξεχάσαμε τα μνημόνια, τον ΕΝΦΙΑ και τις περικοπές συντάξεων και αυτό τον στόχο εξυπηρετεί φυσικά η εγχώρια τηλεοπτική προπαγάνδα.
Εμείς γι’ άλλη μια φορά έχουμε να επαναλάβουμε το σύνθημα που ήδη ζυμώνεται στους δρόμους της Βαρκελώνης: «Δικοί σας οι πόλεμοι, δικοί μας οι νεκροί». Στην Βαρκελώνη η δήμαρχος Άντα Κολάου ήδη αρνήθηκε να υποκλιθεί στην τρομοϋστερία και την ισλαμοφοβία, χαλώντας τη σούπα της εθνικής ομοψυχίας υπό τη δεξιά κυβέρνηση Ραχόι. Ήδη δήλωσε ευθαρσώς πως η Βαρκελώνη δε φοβάται και θα παραμείνει πόλη της ειρήνης, ανοιχτή και αλληλέγγυα στους πρόσφυγες. Ήδη μια πρώτη προσπάθεια της Ακροδεξιάς να διαδηλώσει στη Βαρκελώνη και να καπηλευτεί την τραγωδία για να σπείρει το φασιστικό δηλητήριο διαλύθηκε από τον κόσμο της αλληλεγγύης που δεν λύγισε υπό το βάρος του σοκ της κοινής γνώμης και της μεθοδευμένης προπαγάνδας.
Σε αυτή την κατεύθυνση να κινηθούμε. Χωρίς φόβο. Ενάντια στον πραγματικό εχθρό, τις τράπεζες, τα μεγάλα συμφέροντα, τις κυβερνήσεις τους και τα μέτρα λιτότητας που κάνουν τους φτωχούς φτωχότερους και τους πλούσιους πλουσιότερους. Ενάντια στις κραυγές για λιγότερη δημοκρατία, περισσότερη καταστολή και αστυνόμευση. Ενάντια στο ρατσισμό, τις ισλαμοφοβικές υστερίες και τις φασιστικές δυνάμεις. Για τον τερματισμό κάθε ιμπεριαλιστικής επέμβασης στη Μέση Ανατολή και την Αφρική. Να αγωνιστούμε για να ξαναφωνάξουμε: όχι στο όνομα των νεκρών από το δικό μας στρατόπεδο, των θυμάτων της Βαρκελώνης και των άλλων ευρωπαϊκών πόλεων! Όχι στο όνομά μας!

Κίνηση «Απελάστε το Ρατσισμό»

 

668

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση