Διαμαρτυρία προσφύγων τους οποίους μετέφεραν σε ακατάλληλο χώρο στην Ελευσίνα

Διαμαρτυρία προσφύγων τους οποίους μετέφεραν σε ακατάλληλο χώρο στην Ελευσίνα

Picture2

Στο δρόμο έμειναν την Παρασκευή, μέχρι το βράδυ, δεκάδες οικογένειες προσφύγων από τη Συρία και το Ιράκ, αντιδρώντας στην προσπάθεια της κυβέρνησης να τους «παρκάρει» σε δομή «φιλοξενίας», η οποία είχε αδειάσει από τον περσινό Σεπτέμβρη. Πρόκειται για την πρώην σχολή μαθητείας των Ναυπηγείων Ελευσίνας.


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΚΕ / ΤΟΜΕΑΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΘΡΙΑΣΙΟΥ – ΜΕΓΑΡΙΔΑΣ 

Το πρωί της Παρασκευής, πάνω από 200 πρόσφυγες (άνδρες, γυναίκες και 55 παιδιά, τα περισσότερα μικρής ηλικίας) μεταφέρθηκαν από τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου σε αυτήν την περιοχή της Ελευσίνας. Οι πρόσφυγες περίμεναν να φιλοξενηθούν σε διαμερίσματα και ξενοδοχεία και αντ’ αυτού οδηγήθηκαν σε δομή σχετικά απομονωμένη από τον αστικό ιστό της περιοχής. Αξίζει να σημειωθεί ότι το μόνο λεωφορείο που περνά από αυτήν είναι το υπεραστικό των Μεγάρων, το οποίο πολλές φορές δεν έκανε στάση κοντά στη δομή, όταν σε αυτήν ζούσαν 320 μετανάστες και πρόσφυγες πριν από μερικούς μήνες.

Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ βρέθηκε την Παρασκευή το απόγευμα στην Ελευσίνα, δηλώνοντας τη συμπαράσταση του Κόμματος στους πρόσφυγες και απαιτώντας άμεσα μέτρα ανακούφισης και ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης.

«Είμαι εφτά μήνες στην Ελλάδα με τη γυναίκα μου και τα παιδιά μου. Ολοι περιμέναμε να μας πάνε σε διαμερίσματα. Είμαστε οικογένειες με μικρά παιδιά. Πώς θα ζήσουμε σε κοιτώνες που χωράνε 40 άτομα ο καθένας;», διαμαρτύρεται ο Χασάν. «Ηρθε κάποιος κρατικός υπάλληλος να μας πει πως η κατάσταση της δομής είναι καλή. Εγώ του είπα, θα ερχόταν με την οικογένειά του να μείνει εδώ;», προσθέτει η Φάτιμα. «Πώς να ζήσουν μικρά παιδιά σε αυτές τις αίθουσες;».

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη δομή είχαν ζήσει πρόσφυγες από τη Συρία και το Αφγανιστάν από τον Ιούνη του 2016 μέχρι το Σεπτέμβρη του 2017, οπότε έφυγαν και οι τελευταίοι. Μιλώντας στους πρόσφυγες, που είχαν παραμείνει στο δρόμο κάτω από τον ήλιο, υπεύθυνος του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής τούς υποσχέθηκε πως το μέτρο είναι προσωρινό και θα κρατήσει για ένα μήνα. Ωστόσο, το ίδιο είχε υποσχεθεί και στους προηγούμενους «ένοικους» της δομής η κυβέρνηση, όμως αυτοί περίμεναν αρκετούς μήνες.

Κατά τη διάρκεια των σχετικών διαπραγματεύσεων κρατήθηκε σε περιπολικό ως «ταραξίας», για αρκετές ώρες, ο μόνος πρόσφυγας που ήξερε καλά Αγγλικά και μέσω αυτού μπορούσε να γίνει μια σχετική συνεννόηση. Στη συνέχεια βρέθηκε διερμηνέας από κάποια ΜΚΟ, η οποία μετέφερε στους διαμαρτυρόμενους πρόσφυγες την «επιχειρηματολογία» του υπουργείου. «Οποιος θέλει μπορεί να κάνει ό,τι θέλει, αλλά θα χάσει τα δικαιώματά του ως πρόσφυγας. Μέχρι τις 5 το απόγευμα μπορούν να έρθουν να καταγραφούν. Αν δεν έρθουν μέχρι τότε, θα χάσουν τα δικαιώματά τους». Από κοντά σιγόνταρε και ο επικεφαλής της αστυνομικής δύναμης. «Πείτε τους ότι δεν έχουν δικαίωμα να κρατούν κλειστό το δρόμο. Από τη στιγμή που για το λόγο αυτό μπορεί να εφαρμοστεί η νομοθεσία για οποιονδήποτε Ελληνα πολίτη και να ανοίξει ο δρόμος, με τον ίδιο τρόπο θα εφαρμοστεί και γι’ αυτούς»

Πηγή:https://www.thriassio.gr

76

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση