Ελεύθεροι με εγγύηση οι πέντε βιαστές της Παμπλόνα

Ελεύθεροι με εγγύηση οι πέντε βιαστές της Παμπλόνα


Νέο κύμα οργής ξέσπασε στην Ισπανία, μετά την απόφαση της εισαγγελίας της Ναβάρα να αφήσει ελεύθερους με περιοριστικούς όρους και εγγύηση, έως το εφετείο, τους πέντε καταδικασθέντες που κατηγορούνται για τον βιασμό 18χρονης κοπέλας στο πανηγύρι του Σαν Φερμίν πριν από δύο χρόνια. Ήδη η καταδίκη τους σε 9 χρόνια φυλάκιση για σεξουαλική παρενόχληση, αντί για βιασμό την άνοιξη, είχε προκαλέσει κύμα αντιδράσεων.

Σύμφωνα με την απόφαση της εισαγγελίας, οι πέντε νεαροί θα καταβάλουν εγγύηση 6.000 ευρώ έκαστος και θα αφεθούν ελεύθεροι. Οφείλουν να παρουσιάζονται στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής τους, δεν τους επιτρέπεται να εισέλθουν στην περιφέρεια της Μαδρίτης, να πλησιάσουν το θύμα, να εκδώσουν διαβατήριο ή να φύγουν από τη χώρα χωρίς δικαστική απόφαση.

Την απόφαση για την απελευθέρωσή τους έλαβε το ίδιο δικαστήριο που δεν δέχτηκε την κατηγορία για βιασμό, αλλά έκρινε ότι είναι ένοχοι μόνο για σεξουαλική παρενόχληση, προκαλώντας κύμα αντιδράσεων και διαδηλώσεις σε ολόκληρη τη χώρα με κεντρικό σύνθημα «Δεν είναι παρενόχληση, είναι βιασμός».

Οι πέντε νεαροί, που αυτοαποκαλούνται «Λα Μανάδα» (η αγέλη των λύκων) έχουν αντιμετωπιστεί με μεγάλη επιείκεια από το δικαστήριο και σήμερα έκρινε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος φυγής ούτε να διαπράξουν ξανά το ίδιο αδίκημα.

Νέο κύμα αντιδράσεων

Με την ανακοίνωση της νέας δικαστικής απόφασης για την υπόθεση που έχει συνταράξει την ισπανική κοινωνία, χιλιάδες Ισπανίδες και Ισπανοί βγήκαν στους δρόμους, στη Μάλαγα, στη Βαρκελώνη, στη Μαδρίτη και στην κεντρική πλατεία της Παμπλόνα, όπου εκδικάστηκε η υπόθεση.

Επίσης, οι οργανώσεις και οι συλλογικότητες κατά της βίας εις βάρος των γυναικών καλούν σήμερα Παρασκευή σε μαζικές διαδηλώσεις, σε όλες σχεδόν τις αυτόνομες περιφέρειες της χώρας, ως αντίδραση στη δικαστική απόφαση.

Με αναρτήσεις τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν ήδη αντιδράσει και πολλοί πολιτικοί, γυναίκες και άνδρες, από όλα τα κόμματα, τονίζοντας ότι με τέτοιες πατριαρχικές δικαστικές αποφάσεις οι γυναίκες αισθάνονται απροστάτευτες.

Πηγή: https://www.efsyn.gr

534

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση