Εκατοντάδες τραυματίες σε εκτεταμένα επεισόδια στο Βουκουρέστι

Εκατοντάδες τραυματίες σε εκτεταμένα επεισόδια στο Βουκουρέστι

Πολύ μεγάλη διαδήλωση, στην οποία συμμετείχαν και χιλιάδες Ρουμάνοι του εξωτερικού που ήρθαν στο Βουκουρέστι για τον σκοπό αυτό, πραγματοποιήθηκε κατά της ρουμανικής κυβέρνησης, ζητώντας παραίτησή της και διεξαγωγή εκλογών. Κατηγορούν την κυβέρνηση του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος για διαφθορά, μετά την καταδίκη του αρχηγού του από τη δικαιοσύνη για κατάχρηση δημόσιων πόρων. Ακολούθησαν εκτεταμένα επεισόδια με αρκετές προσαγωγές και δεκάδες τραυματίες.

Σύμφωνα με τους επικριτές της ρουμανικής κυβέρνησης, από το 2016 που ανέλαβε την διακυβέρνηση της χώρας έχει προωθήσει νόμους που εξασθενούν την προσπάθεια τη χώρας να καταπολεμήσει τη διαφθορά.

Επίσης, οι περίπου 3 εκατομμύρια πολίτες της χώρας που ζουν στο εξωτερικό διαμαρτύρονται υποστηρίζοντας ότι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη χώρα εξαιτίας των χαμηλών μισθών, της διαφθοράς και τη έλλειψης ευκαιριών.

Ρουμανία, διαδηλώσεις
AP Photo/Vadim Ghirda

Οι χιλιάδες διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα όπως «Δικαιοσύνη και όχι διαφθορά» και κουνούσαν σημαίες της Ε.Ε., της Ισπανίας, την Ιταλίας και φυσικά της Ρουμανίας.

Μεταξύ άλλων εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες υπέγραψαν και ένα ψήφισμα με το οποίο ζητούν από τη Βουλή νόμο ο οποίος θα απαγορεύει σε άτομα που έχουν καταδικαστεί για αδικήματα σχετικά με τη διαφθορά και την κατάχρηση εξουσίας να θέτουν υποψηφιότητα στις εκλογές και συνεπώς να αναλαμβάνουν δημόσια αξιώματα.

Βέβαια, με δεδομένο ότι η Βουλή ελέγχεται από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα και τους συμμάχους του, το ψήφισμα δεν αναμένεται να εγκριθεί.

Στο πλαίσιο της διαδήλωσης ομάδες διαδηλωτών συγκρούστηκαν με τις αστυνομικές δυνάμεις καταστολής, όταν προσπάθησαν να σπάσουν τις γραμμές των αστυνομικών που φύλαγαν κυβερνητικό κτήριο. Σύμφωνα με το Associated Press έγιναν αρκετές προσαγωγές και η αστυνομία έκανε αρκετές φορές χρήση χημικών. Αργά το βράδυ προχώρησαν και σε χρήση κανονιών νερού, τις λεγόμενες «Αύρες». Οι υπηρεσίες Υγείας στο Βουκουρέστι έκαναν γνωστό ότι δέχθηκαν περισσότερους από 200 ανθρώπους, διαδηλωτές και αστυνομικούς. Κάποιοι έφεραν τραύματα στο κεφάλι και άλλοι παρουσίασαν αναπνευστικά προβλήματα λόγω των χημικών.

AP Photo/Vadim Ghirda

«Τη βίαιη επέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων καταστολής» καταδίκασε ο πρόεδρος της χώρας και σφοδρός πολέμιος της κυβέρνησης Κλάους Γιοχάνις, λέγοντας πως πρόκειται για δυσανάλογη αντίδραση σε μια διαμαρτυρία που η πλειονότητα κινήθηκε ειρηνικά.

Ρουμανία, διαδηλώσειςAP Photo/Vadim Ghirda

Επίκεντρο στην κριτική των διαδηλωτών και της αντιπολίτευσης στη Ρουμανία είναι ο Λίβιου Ντραγκνέα, ο επικεφαλής του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος που έχει καταδικαστεί σε 3,5 χρόνια φυλάκισης για κατάχρηση εξουσίας και οικονομική απάτη.

Ο Ντραγκνέα που εξελέγη μεν, αλλά λόγω της καταδίκης δεν του επιτράπηκε να αναλάβει την πρωθυπουργία, έχει ασκήσει έφεση. Επίσης, εις βάρος του είναι σε εξέλιξη άλλη δικαστική έρευνα για εκλογική νοθεία.

Πηγή: http://www.efsyn.gr

627

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση