Βραζιλία: Νεκρός ένας από τους Φύλακες του Αμαζονίου

Βραζιλία: Νεκρός ένας από τους Φύλακες του Αμαζονίου

Περιβαλλοντικές οργανώσεις και οργανώσεις δικαιωμάτων ανακοίνωσαν την Τετάρτη ότι ο αυτόχθονας ηγέτης Jorginho Guajajara δολοφονήθηκε στην πολιτεία Maranhao στον Βραζιλιάνικο Αμαζόνιο. Υποπτεύονται ότι ο Jorginho δολοφονήθηκε από παράνομους υλοτόμους που δραστηριοποιούνται στο έδαφος του λαού των Guajajara. Οι αυτόχθονες Guajajara είναι γνωστοί για το έργο τους ως οι Φύλακες του Αμαζονίου.

Η σωρός του ηγέτη βρέθηκε την περασμένη Κυριακή δίπλα σε ένα ρέμα που περιβάλλει την προστατευόμενη περιοχή Arariboia. Το σώμα του έφερε σημάδια βίας στον λαιμό και το στήθος του. Η Survival International, μια μη κυβερνητική οργάνωση που υποστηρίζει τα δικαιώματα των αυτόχθονων πληθυσμών σε όλο τον κόσμο, ανακοίνωσε την είδηση μέσω του Twitter και δημοσίευσε ένα κείμενο που περιγράφει τον αγώνα των Guajajara με μια «επιθετική, ισχυρή και ένοπλη μαφία υλοτόμων με στενούς δεσμούς με πολιτικούς».

Οι Φύλακες του Αμαζονίου ή Guardioes da Floresta είναι μια ομάδα του λαού των Guajajara, οι οποίοι αποφάσισαν να πολεμήσουν μόνοι τους τους παράνομους υλοτόμους, ενόψει της ανυπαρξίας της κυβέρνησης. Περιπολούν την επικράτειά τους αναζητώντας εξωτερικές απειλές και όταν βρουν υλοτόμους ή κυνηγούς, καταστρέφουν τον εξοπλισμό τους και κρατούν τους δράστες για να τους παραδώσουν στην αστυνομία αργότερα.

Η ομάδα στοχεύει επίσης στην προστασία του λαού των Awa Guaja που ζουν στην περιοχή.

Λόγω των δραστηριοτήτων τους για την προστασία της ζωής τους και των οικοτόπων τους, έχουν γίνει στόχος των παράνομων υλοτόμων. Ο Jorginho ήταν ένα από τα περίπου 80 μέλη της φυλής του που έχουν δολοφονηθεί επειδή υπερασπίστηκαν τη φύση.

(Φωτογραφία: Μέλη των αυτοχθόνων ομάδων Kanela, Gaviao και Guajajara διαμαρτύρονται για την καταπάτηση των εδαφών τους από κτηνοτρόφους: AFP / Getty Images.)

Πηγή: fb Angela Z.Ioannidou
97

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση