«Θα αντισταθούμε» φώναξαν χιλιάδες Βραζιλιάνοι

«Θα αντισταθούμε» φώναξαν χιλιάδες Βραζιλιάνοι

Μαζικές διαμαρτυρίες σε πόλεις της Βραζιλίας, όπως το Ρίο ντε Τζανέιρο, το Πόρτο Αλέγκρε και το Ρεσίφε, με χιλιάδες διαδηλωτές να στέλνουν μήνυμα στον πρόσφατα εκλεγμένο ακροδεξιό πρόεδρό τους, Ζαΐρ Μπολσονάρο, ότι πρέπει να προστατεύει τις δημοκρατικές ελευθερίες, αλλά και να τονίζουν ότι θα αντισταθούν σε κάθε απόπειρα παραβίασης των δικαιωμάτων τους.

«Κανείς δεν τα παρατάει» φώναζαν οι διαδηλωτές κατά τη διάρκειας μιας πορείας 3 χιλιομέτρων μέσω του Σάο Πάολο, σε τοίχους του οποίου ήταν γραμμένο το σύνθημα-κραυγή: «Όχι αυτός».

Στην οικονομική πρωτεύουσα της Βραζιλίας οι διαμαρτυρόμενοι έφτασαν έξω από το μουσείο τέχνης της πόλης, όπου το βράδυ της Κυριακής υποστηρικτές του Μπολσονάρο πανηγύρισαν τη νίκη του με σχεδόν 58 εκατομμύρια ψήφους.

«Αν απειλήσεις την ύπαρξή μου, τότε θα αντισταθώ» έγραφε ένα από τα πλακάτ. Αρκετοί κρατούσαν άλλα με πιο σκληρά συνθήματα, όπως «Φασιστικό γουρούνι» και «Νεο-Ναζί Όχι!».

Οι κινητοποιήσεις κατά του προέδρου, που θα αναλάβει τα καθήκοντά του την 1η Ιανουαρίου, ξεκίνησαν το βράδυ της Δευτέρας. Το μπλουζάκι ενός διαδηλωτή έγραφε «Τα πάντα χάλια».

«Είναι λυπηρό για εμάς – πάνω απ’ όλα ως μαύροι- να ξέρουμε ότι τώρα θεωρούμαστε ως στόχος» δήλωσε μία 23χρονη, η οποία θεωρεί ότι ο Μπολσονάρο νομιμοποιεί τη βία εναντίον ομάδων απέναντι στις οποίες διατηρεί εχθρική στάση.

Η ίδια εξέφρασε τον φόβο της, «φόβο για το τι μπορεί να συμβεί». «Δεν θα δεχτούμε να σκοτωθούμε ή να αντιμετωπιστούμε σαν ζώα. Δεν θα δεχθούμε να μας αντιμετωπίσουν ως μειονότητα γιατί δεν είμαστε», πρόσθεσε.

«Κηρύττει το μίσος … [και] οι υποστηρικτές του επιτίθενται στην κοινότητα των ΛΟΑΤ. Έτσι είμαστε εδώ για να πολεμήσουμε» είπε μια 19χρονη φορώντας ένα ροζ σημάδι και παροτρύνοντας  παροτρύνει «τους αντιπάλους της να “αγωνιστούν σαν κορίτσι trans”».

Ο Emerson Bellini, ένας 35χρονος δημόσιος υπάλληλος, μίλησε επίσης για το φόβο ότι η χώρα του κάνοντας λόγο για ενδεχόμενη οπισθοχώρηση μετά από χρόνια κοινωνικής προόδου.

«Αισθανόμαστε μεγάλη οργή … υπήρχαν 80 εκατομμύρια άνθρωποι που δεν τον ψήφισαν. Οι άνθρωποι ανησυχούν για την απώλεια των πολιτικών δικαιωμάτων τους και επικείμενη επίθεση στα κοινωνικά δικαιώματα».

Όμως, ο ίδιος υπογράμμισε πως θα αγωνιστεί σε αυτή την πολύ σημαντική στιγμή για την ιστορία της Βραζιλίας, ενώ φορούσε ένα μπλουζάκι, που έγραφε «Δικτατορία ποτέ ξανά!»

Απευθυνόμενη στους διαδηλωτές η φεμινίστρια Carina Vitral τόνισε τα εξής: «Δεν θα απαξιωθούμε. Δεν θα αφήσουμε τη χώρα. Δεν θα συλληφθούμε. Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε – κάθε μέρα της καταστροφικής κυβέρνησής σας».

Ο αριστερός πολιτικός, Guilherme Boulos, δήλωσε ότι «αναγνωρίζουμε το αποτέλεσμα των εκλογών… Ο Μπολσονάρο εκλέχτηκε πρόεδρος της Βραζιλίας. Αλλά όχι αυτοκράτορας της Βραζιλίας – όχι ιδιοκτήτης της Βραζιλίας».

Πηγή: http://www.efsyn.gr

43

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση