Τζορντάνο Μπρούνο, ο πρώτος μάρτυρας της επιστήμης

Τζορντάνο Μπρούνο, ο πρώτος μάρτυρας της επιστήμης

Στις 27 Φεβρουαρίου 1548 γεννιέται ο Τζορντάνο Μπρούνο, Ιταλός φιλόσοφος, αστρονόμος, μαθηματικός και ποιητής, εκπρόσωπος του πανθεϊσμού.

brunoΟ Μπρούνο καταδιώχτηκε από την καθολική εκκλησία για τις απόψεις του. Για το λόγο αυτό εγκατέλειψε την Ιταλία και έζησε στη Γαλλία, την Αγγλία και τη Γερμανία. Οταν επέστρεψε στην πατρίδα του, το 1592, συνελήφθη και κατηγορήθηκε από την Ιερά Εξέταση ως αιρετικός και ελευθερόφρων. Φυλακίστηκε για 8 χρόνια και μετά θανατώθηκε στην πυρά.

Οι φιλοσοφικές απόψεις του Μπρούνο ήταν ένα κράμα του νεοπλατωνισμού και των απόψεων των αρχαίων Ελλήνων υλιστών φιλοσόφων, καθώς και των πυθαγορείων. Ανέπτυξε την ηλιοκεντρική θεωρία του Κοπέρνικου από την οποία επηρεάστηκε πολύ και στη συνέχεια διατύπωσε τη θεωρία για την απειρότητα της φύσης. Η φιλοσοφία του Μπρούνο μελετήθηκε από τους νεότερους φιλοσόφους και ιδιαίτερα από το Χέγκελ. Μπορεί να θεωρηθεί ο μεταβατικός, συνδετικός κρίκος μεταξύ των μεσαιωνικών φιλοσοφικών συστημάτων και των φιλοσοφικών αντιλήψεων της νέας εποχής.

πηγή:atexnos.gr

265

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση