Μια απάντηση σε όσους πιστεύουν στη θεωρία των δύο άκρων

Μια απάντηση σε όσους πιστεύουν στη θεωρία των δύο άκρων

του Αλέξη Λιοσάτου

Η θεωρία των δυο άκρων υπονοεί ότι υπάρχει ένα «καλό δημοκρατικό κέντρο». Και, συνήθως, αφού το δημοκρατικό κέντρο ακολουθεί την ατζέντα του ενός άκρου (των ναζί), συνήθως νομιμοποιεί το ένα άκρο και στρέφεται ενάντια στο άλλο (αριστερά, κίνημα κλπ).

Εγώ το βλέπω αλλιώς. Η θεωρία των άκρων πατάει στην πολιτική τοπογραφία: Αριστερά, κέντρο, δεξιά, άκρα αριστερά κλπ. Αυτό όμως μας κάνει να ξεχνάμε τι κρύβεται κάτω από αυτήν. Οι πολιτικές εκφράζουν ταξικά συμφέροντα. Ξεχνάμε ότι έχουμε ένα σύστημα που γεννά φτώχεια, φασισμό, πόλεμο, καταπίεση, αυτό το σύστημα λέγεται καπιταλισμός, κι αυτός τροφοδοτεί τους Ναζί. Αυτοί όλοι είναι η μια μεριά.

Η άλλη μεριά είναι οι απλοί άνθρωποι της δουλειάς, τα θύματα της καταπίεσης και της εκμετάλλευσης, όλοι εμείς που έχουμε συμφέρον να φτιάξουμε μια άλλη κοινωνία, χωρίς αφεντικά και ανισότητες. Η Αριστερά φιλοδοξεί να εκφράσει αυτούς τους ανθρώπους. Η σύγκρουση αυτών των δυο στρατοπέδων γεννά την προσπάθεια να οργανωθούμε, να αντισταθούμε, γεννά τις διαδηλώσεις, τα συνθήματα, τις απεργίες κλπ.

Συνεπώς εγώ με αυτή την ανάλυση δεν βλέπω δυο άκρα και ένα κέντρο, βλέπω δυο στρατόπεδα, από τα οποία το ένα εκφράζει το 99% της κοινωνίας. Ο φασισμός και ο κομμουνισμός ή η αναρχία δεν είναι τα δυο άκρα, ο ένας είναι ο φανατικότερος υποστηρικτής του καπιταλισμού και ο μεγαλύτερος εχθρός της οργανωμένης εργατικής τάξης και της Αριστεράς, ο άλλος είναι ο συνειδητός παράγοντας ανατροπής του.

Ο καπιταλισμός συνεχίζει να υπάρχει γιατί καταφέρνει (με το καλό και με το άγριο) να έχει μαζί του την πλειοψηφία των ανθρώπων που τα πραγματικά τους συμφέροντα είναι εναντίον του. Εμείς, αντί να στεκόμαστε στο κέντρο και να καταδικάζουμε τα «άκρα», καλό είναι να πάρουμε θέση και να προσπαθήσουμε και να φέρουμε κι άλλους στο δικό μας ταξικό στρατόπεδο, για να έρθει στα πράγματα το 99% και όχι το 1%.

Σκίτσο του Μιχάλη Κουντούρη από την Εφημερίδα των Συντακτών

881

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση