Κάλεσμα για το εφετείο υπόθεσης βιασμού και γυναικοκτονίας_2 Απρίλη στην Κομοτηνή

Κάλεσμα για το εφετείο υπόθεσης βιασμού και γυναικοκτονίας_2 Απρίλη στην Κομοτηνή

Το Δεκέμβριο του 2012 η 34χρονη Ζωή Δαλακλίδου βιάστηκε και δολοφονήθηκε στο κέντρο της Ξάνθης, κάτω από το σπίτι της όπου βρισκόταν για τις διακοπές των Χριστουγέννων.
Τις πρώτες μέρες η αστυνομία αναζητούσε τον βιαστή-δολοφόνο σε κάποιο οικείο πρόσωπο της Ζωής, μιας και η πλειοψηφία των γυναικοκτονιών «νομιμοποιείται» κοινωνικά όταν πραγματοποιείται από οικεία πρόσωπα (σύντροφος, πρώην ή εν διαστάσει σύζυγος ή σύντροφος, σύζυγος, πατέρας). Παράλληλα στην έρευνα, αυτοί που θεωρούνταν υποψήφιοι τελεστές ενός τέτοιου έμφυλου εγκλήματος ήταν οι μουσουλμάνοι ή οι μετανάστες μιας και στην κυρίαρχη αντίληψη οι έλληνες οικογενειάρχες και χριστιανοί δεν έχουν μια τέτοια κουλτούρα βιασμού, σε αντίθεση με τους αλλόθρησκους και τους «ξένους».
Ο βιαστής και δολοφόνος της Ζωής Δαλακλίδου όμως ήταν ο 27χρονος Χρήστος Παπάζογλου, κάτοικος Ξάνθης, ο οποίος διατηρούσε μανάβικο ακριβώς στη γειτονιά της Ζωής, και εκείνο το βράδυ χωρίς να τη γνωρίζει, την είδε έξω με μια φίλη της, του άρεσε όπως είπε, την ακολούθησε, τη βίασε και της έβαλε φωτιά κάτω από το σπίτι της.
Ο Χρήστος Παπάζογλου ήταν το παιδί της διπλανής πόρτας, ο «μανάβεις» της γειτονιάς όπως έγραφε και η επιγραφή στο κατάστημά του, και ήταν αρραβωνιασμένος. Μετά την αποκάλυψη της ταυτότητας του βιαστή, ξαφνικά αναπήδησαν στην πόλη πολλαπλές μνήμες για την παραβατική συμπεριφορά του Χρήστου Παπάζογλου ως παιδί, έτσι ώστε να αιτιολογήσουν πως «γίνεται» κάποιος βιαστής.
Από τους χιλιάδες βιασμούς που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο στην Ελλάδα (περίπου 4500 το χρόνο) γνωρίζουμε πως κάποιος ούτε γεννιέται, ούτε γίνεται βιαστής, και πως ο βιασμός είναι απλά επιλογή του βιαστή. Όμως η ατιμωρησία, όπως και στην περίπτωση του Χρήστου Παπάζογλου ο οποίος είχε ξαναδιαπράξει απόπειρα βιασμού ή βιασμό (δεν έχουν διαφορά αυτά τα δυο) και δεν είχε τιμωρηθεί οδηγούν στην επανάληψη ενός βιασμού και δίνουν το μήνυμα στην κοινωνία πως ο βιασμός δεν είναι σοβαρό έγκλημα.
Στην Ξάνθη τον Μάρτιο του 2013 πραγματοποιήθηκε πανελλαδική πορεία για τη βία κατά των γυναικών και ημερίδα σχετική, με αφορμή τη δολοφονία της Ζωής Δαλακλίδου.
Ο Χρήστος Παπάζογλου καταδικάστηκε στο Κακουργιοδικείο Καβάλας σε ισόβια συν 25 χρόνια.
Στις 2 Απρίλη (Τρίτη) στην Κομοτηνή στις 9.00 το πρωί ασκεί έφεση για να μειώσει την ποινή του.
Η οικογένεια έχει ζητήσει από άτομα και ομάδες να παρευρεθούν στο δικαστήριο για συμπαράσταση.
Καλούνται όσοι και όσες θέλουν να παρευρεθούν στο δικαστήριο.

Πηγή:FBpageΑπέναντι – COVEN

182

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση