Καλό ταξίδι Γιώργο Μπαζίνα

Καλό ταξίδι Γιώργο Μπαζίνα

του Μάριου Αυγουστάτου

Ένας απίστευτα σεμνός και δημιουργικός άνθρωπος που η προσφορά του στο χώρο των κόμικ και της επιστημονικής φαντασίας ήταν ανυπολόγιστη: Βαβέλ (συνεκδότης), Παραπέντε, Επόμενη μέρα, Απαγορευμένος Πλανήτης κάποια απ’τά εκδοτικά του πονήματα, που σε πολύ πιο δύσκολες εποχές για τα κόμικ και την ε.φ σε σχέση με το σήμερα, μας γνώρισαν δημιουργούς και ρεύματα που ήταν σχεδόν αδύνατο να τους μάθουμε αλλιώς.

Εγκατέλειψε νωρίς τις σπουδές Μαθηματικών για να εργαστεί ένα διάστημα ως «σκριπτ» στον κινηματογράφο (Ο Θίασος, Ο μεγάλος ερωτικός) πριν αφοσιωθεί στις εκδόσεις.
Με τους Σταύρο Τσελεμέγκο και Νίκη Τζούδα ίδρυσαν τις εκδόσεις Ars Longa (Vita Brevis) και ξεκίνησαν το περιοδικό Βαβέλ. Με την αποχώρησή του από τη Βαβέλ μετά το τεύχος 43, διατήρησε τις εκδόσεις Ars Longa (αργότερα Ars Longa/Nemo και τελικά εκδόσεις Παρά Πέντε), και εκτός από το περιοδικό Παραπέντε, μας προσσέφερε πολλά βιβλία επιστημονικής φαντασίας με προσεγμένες μεταφράσεις-επιμέλειες, ξεκινώντας από το μυθιστόρημα του Σπίνραντ «Ο Τζακ Μπάρον και η αιωνιότητα». Μόνιμος συνεργάτης του όλη αυτή την περίοδο, ο αδελφός του Νίκος.

Εμφανιζόταν συχνά με το ψευδώνυμο Γιώργος Ευπυρίδης στους συντελεστές των βιβλίων.

Το 1985 εξέδωσε το περιοδικό κόμικς «Επόμενη Μέρα», προσανατολισμένο στην επιστημονική φαντασία, με κόμικς και διηγήματα εφ. Έβγαλε 9 συνολικά τεύχη, ως το 1987. Το ίδιο έτος δημιούργησε το περιοδικό επιστημονικής φαντασίας «Απαγορευμένος Πλανήτης», που εξέδωσε 19 συνολικά τεύχη σε δύο περιόδους, με αρχισυντάκτες τους Δημήτρη Αρβανίτη (Α’ περίοδος) και Χριστόδουλο Λιθαρή (Β’ περίοδος).

Εξέδωσε επίσης το περιοδικό SFcomics το 1997.
πηγή: http://wiki.redworlds.gr

Εδώ μια συνέντευξή του από το μακρινό 2007:
http://www.redworlds.gr/bazinas-interview

 

790

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση