3ο μαθητικό αντιρατσιστικό φεστιβάλ

3ο μαθητικό αντιρατσιστικό φεστιβάλ

Η Αντιφαστιστική Ομάδα Εκπαιδευτικών είναι μία από τις μακροβιότερες ομάδες των εκπαιδευτικών συλλόγων Α/βάθμιας και Β/βάθμιας στο Ρέθυμνο, η οποία δραστηριοποιείται για την αντιμετώπιση της φασιστικής απειλής εντός του δημόσιου σχολείου.

Η όξυνση της μισαλλοδοξίας και του φόβου στην κοινωνία αντανακλάται και στον κοινωνικό χώρο του σχολείου με την εμφάνιση ρατσιστικών διακρίσεων μεταξύ μαθητών/μαθητριών, με την είσοδο φασιστικών ιδεών και δράσεων στο σχολικό περιβάλλον, με την εκδήλωση φοβικότητας και πρακτικών στοχοποίησης προς όσους και όσες υπερασπίζονται την ανθρώπινη αξιοπρέπεια χωρίς διακρίσεις. Αποκτά έτσι όλο και μεγαλύτερη σημασία η συντονισμένη αντιφασιστική δράση από την εκπαιδευτική κοινότητα προκειμένου το δημόσιο σχολείο να προασπίσει τη δημοκρατική δυναμική που φέρει, εναντιωνόμενο στην προωθούμενη βαρβαρότητα.

Με το σκεπτικό αυτό η Αντιφασιστική Ομάδα Εκπαιδευτικών Α/βάθμιας και Β/βάθμιας Ρεθύμνου τη φετινή σχολική χρονιά συμμετείχε από κοινού με σωματεία και συλλογικότητες της πόλης στην αντιφασιστική συγκέντρωση, 23 Νοεμβρίου στο Δημαρχείο, στο πλαίσιο της πανελλήνιας ημέρας δράσης για τη δίκη της εγκληματικής νεοναζιστικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής. Διοργάνωσε εκδήλωση-συζήτηση, 15 Απριλίου στο Στέκι των Καθηγητών, με αφορμή το μακεδονικό ζήτημα όπου καλεσμένοι ομιλητές-ιστορικοί άνοιξαν τη συζήτηση για “το Έθνος, τη Γλώσσα και την Ιστορία”, η οποία ακολούθησε με τη συμμετοχή του εκπαιδευτικού- και όχι μόνο κόσμου που έδωσε το παρόν.

Διοργανώνει πλέον, 30 Μαΐου, από το απόγευμα έως το βράδυ, στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Ρεθύμνου, το 3ο Μαθητικό Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ με εικαστικά, μουσικά, χορευτικά, θεατρικά δρώμενα και εργαστήρια από και με μαθητές/μαθήτριες και εκπαιδευτικούς της πόλης για μια συνάντηση γιορτής της διαφορετικότητας μέσα από την υπεράσπιση της ισότητας όλων.

Ο αντιφασιστικός αγώνας δίνεται σε κάθε χώρο συνάντησης των ανθρώπων, στη δουλειά, στις γειτονιές, στους δρόμους. Τα σχολεία είναι εκείνος ο χώρος όπου εμείς οι εκπαιδευτικοί έχουμε ένα λόγο παραπάνω να είμαστε αντιφασίστες και αντιφασίστριες, αφού όχι απλά ως εργαζόμενοι και εργαζόμενες αλλά και ως υποκείμενα άμεσα εμπλεκόμενα στο πολιτικό έργο της παιδαγωγικής, φέρουμε μια ευθύνη την οποία η ιστορία, προσωπική και συλλογική, έρχεται κάθε φορά να κρίνει. Ας σκύψουμε με φροντίδα πάνω από αυτήν την ευθύνη και ας δράσουμε συλλογικά μέσα στην κοινωνία για την εξάλειψη του φασισμού και όσων αυτός εξυπηρετεί.

Η Αντιφασιστική Ομάδα Εκπαιδευτικών Α/βάθμιας και Β/βάθμιας Ρεθύμνου είναι ανοιχτή για όλους και όλες τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες εκπαιδευτικούς που ενδιαφέρονται για την καταπολέμηση των εκδηλώσεων ρατσισμού και φασισμού στα σχολεία.

Συναντιόμαστε, συζητάμε και συναποφασίζουμε για τη δράση μας κάθε Τρίτη στις 20:00 στο Στέκι των Καθηγητών (Ηλιακάκη 16).

144

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση