Περί γιορτής ενάντια στο Ραμαζάνι από την Ένωση Άθεων

Περί γιορτής ενάντια στο Ραμαζάνι από την Ένωση Άθεων

της Νικολέττας Γεροντάκη

Σκέφτηκα πολύ αν με πρέπει να το γράψω αυτό. Περί γιορτής ενάντια στο Ραμαζάνι από την Ένωση Άθεων λοιπόν:

Όπως ξέρετε, έρχομαι σε επαφή με μετανάστες/πρόσφυγες (κυρίως μουσουλμάνους), πάρα πολλές ώρες τη βδομάδα σε διαφορετικά πλαίσια. Αν και προσωπικά θεωρώ ότι οι θρησκείες είναι τοξικές, τείνω να είμαι πιο ανεκτική στην Ελλάδα με τους Μουσουλμάνους, ακριβώς επειδή δέχονται διακρίσεις στην χώρα μας.
Παρόλα αυτά, γνωρίζουμε πως υπάρχουν πρόσφυγες λόγω θρησκευτικής ιδεολογίας. Δηλαδή σε πολλές χώρες που επικρατεί ο Μουσουλμανισμός, διωκεσαι αν είσαι άθεος. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το Ιράν που μπορούν να σε συλλάβουν επειδή δεν τηρείς τη συγκεκριμένη νηστεία, να σε φυλακίσουν και να σε βασανίσουν. Για να μη μιλήσουμε για περιπτώσεις εκτελέσεων.
Παγκοσμίως λοιπόν, διάφορα κινήματα πρώην Μουσουλμάνων, έχουν αποφασίσει πως θα αντιδράσουν σε αυτό το αυταρχικό, θρησκόληπτο καθεστώς, αψηφώντας τη νηστεία. Και δεν το κάνουν μόνο αφού έχουν πάρει άσυλο. Παρόλα αυτά, πρώην μουσουλμάνοι/ες σε συνδυασμό με την Ένωση Αθεων, οργάνωσαν αυτή τη γιορτή. Η οποία χαρακτηρίστηκε ισλαμοφοβικη και γενικώς ρατσιστική.
Ψάχνοντας κανείς βασικά στοιχεία για την Ένωση άθεων μπορεί να δει ότι βοηθάει πρόσφυγες να πάρουν πολιτικό άσυλο. Ταυτόχρονα, μπορεί να δει πως πήρε θέση υπέρ της δημιουργίας ισλαμικού τεμένους και αντιτάχθηκε στην Ορθόδοξη εκκλησία που δεν θέλει να δώσει ίδια δικαιώματα ενώ έχουμε ανεξιθρησκία. Τουλάχιστον εγώ αυτά είδα και μου πήρε λιγότερη ώρα απτό να αρχίζω να κράζω, χωρίς να έχω διαβάσει στοιχειωδώς κάτι για αυτό που πάω να σχολιάσω.
Θεωρώ αυτονόητο δικαίωμα του καθενός να έχει μια θρησκεία ή και όχι. Το να βαφτίζουμε ρατσιστική αυτή τη γιορτή όμως, είναι κάτι το παράλογο. Ναι πράγματι, η ισλαμοφοβία καλά κρατεί στην Ελλάδα. Προφανώς δεν είναι κάθε Μουσουλμάνος επικίνδυνος ή οτιδήποτε. Αυτό δεν αναιρεί όμως ότι υπάρχουν πρόσφυγες λόγω αθεΐας. Και είναι όντως ρατσιστικό να μη τους αφήνουμε να αντιδράνε, επειδή θεωρούμε ότι υποβαθμίζουν τους υπόλοιπους πρόσφυγες/μετανάστες/ριες.
Ειλικρινά, ένιωσα πολύ άσχημα με τη δήλωση που ανέβηκε από μια συλλογικότητα που ανήκω και ανθρώπους που εκτιμώ. Πολλά άτομα με ρωτήσατε γιατί έχουμε αυτή τη θέση και θα πω ότι δεν ασπαζομαι τη συγκεκριμένη άποψη, αν και θεωρώ πως η τοποθέτηση έγινε χωρίς να έχει ψαχτεί το θέμα. Το ζήτημα είναι ότι οφείλω να τοποθετηθώ και εγώ τώρα, γιατί δεν θέλω να θεωρείται δεδομένο ότι ασπαζομαι απόψεις που θεωρώ εξαρχής προβληματικές.
Θεωρώ πως πέρα απτό να μάθουμε Ελληνικά σε αυτούς τους ανθρώπους, στο Κυριακάτικο σχολείο μεταναστών, ως αυτό οργάνωση, προσπαθούμε και να τους πολιτικοποιήσουμε/ευαισθητοποιήσουμε, επικρατεί μια πολυπολιτισμικότητα και αυτό είναι το όμορφο. Είμαι out ως λεσβία και δεν φοβάμαι που είμαι out. Με σέβονται απόλυτα. Και πραγματικά όπως υπαρχουν εξτρεμιστές Χριστιανοί, έτσι υπάρχουν και Μουσουλμάνοι. Αλλά δεν είναι κανόνας και έχω πολλά παραδείγματα. Όσο και αν δεν πιστεύω, είναι θέμα ανθρώπου, όχι θρησκείας. Και ταυτόχρονα είναι θέμα τριβής.
Δεν θεωρώ ότι ερχόμενη σε επαφή με αυτούς τους ανθρώπους πρέπει να αναιρέσω τη πραγματικότητα-ότι δηλαδή σε πολλές χώρες τους, διώκεται ένας άθεος. Αντίθετα, οφείλω να τους μάθω να αποδέχονται ότι υπάρχουν και άθεοι/ες και αυτό είναι οκ. Οφείλω να υποστηρίξω το δικαίωμα ύπαρξης πολιτικών προσφύγων στη χώρα μου, το δικαίωμα τους να αντιδράνε. Τον τρόπο θα τον διαλέξουν οι ίδιοι/ες, και γενικά η εκάστοτε κοινότητα. Ειδικά εφόσον εδώ μπορούν όντως χωρίς ποινικές διώξεις να το κάνουν και ειδικά εφόσον δεν βλάπτουν κάποιον/α.
Τέλος, ένας Μουσουλμανος, όπως και ένας Χριστιανός και ούτω καθεξής, δεν θα έπρεπε να θίγεται από αυτές τις αντιδράσεις, αν δεν είναι θρησκόληπτος. Ο σεβασμός προς μια θρησκεία δεν προϋποθέτει την τήρηση ενός εθίμου που δεν ταυτίζεσαι, αλλά το να μη παρεμποδίσεις το εκάστοτε άτομο να πράξει αυτό που επιθυμεί. Η άσκηση κριτικής, είναι τουλάχιστον εποικοδομητική. Λυπάμαι για όσους/ες χαλάσει αυτή η δημοσίευση, όμως αρνούμαι να δεχθώ ότι βλέπουμε τόσο μονόπλευρα κάποια πράγματα. Οφείλουμε να έχουμε κριτική σκέψη σε μερικά ζητήματα και να αντιδράμε σε κάθε διάκριση. Όχι στην ισλαμοφοβία και όχι στην ωραιοποίηση κάθε πτυχής οποιασδήποτε θρησκείας.

Ξέρω ότι προσπαθούμε να προστατέψουμε αυτούς τους ανθρώπους. Δεν το κάνουμε όμως με το να μη σκεφτόμαστε αντικειμενικά. Ας μη πέφτουμε σε αυτή τη παγίδα, όπου παραβλέπουμε γεγονότα επειδή μιλάμε για πληθυσμό που έχει υποστεί πλήθος διακρίσεων. Αυτό είναι κάτι το ρατσιστικό. Γιατί αύριο-μεθαύριο θα θελήσει να έρθει ένας μαθητής που είναι πολιτικός πρόσφυγας και θα πρέπει να ενσωματωθεί και οφείλουμε να έχουμε δημιουργήσει το κλίμα της ανεκτικότητας απέναντι στο διαφορετικό. Ας μην αναπαράγουμε λοιπόν ότι οι εχθροί είναι οι πρώην μουσουλμάνοι και όχι οι φασίστες. Και είμαι κάθετη σε αυτό.

Υ.Γ: σχόλια τα οποία είναι υβριστικά, ρατσιστικά ή γενικεύουν για τους Μουσουλμάνους θα διαγράφονται. Διαφορετικές απόψεις είναι ευπρόσδεκτες.

134

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση