Το υπερατλαντικό οικολογικό ταξίδι της Γκρέτα

Το υπερατλαντικό οικολογικό ταξίδι της Γκρέτα

Ένα μεγάλο και συμβολικό ταξίδι για την ανάγκη προστασίας του πλανήτη ξεκίνησε προχθές η Γκρέτα Τούνμπεργκ σαλπάροντας από την πόλη Πλίμουθ της Βρετανίας για τις ΗΠΑ, όπου θα παραστεί σε μια σειρά συνόδων για το κλίμα και σε διαδηλώσεις διαμαρτυρίας.

Η 16χρονη Σουηδή αρνείται να ταξιδέψει με αεροπλάνο επειδή είναι ρυπογόνο αφού εκπέμπει διοξείδιο του άνθρακα και γι’ αυτό θα διαπλεύσει τα 3.000 ναυτικά μίλια μέχρι την απέναντι πλευρά του Ατλαντικού με το αγωνιστικό ιστιοφόρο Malizia και καπετάνιους τον Γερμανό σκίπερ Μπόρις Χέρμαν και τον Πιερ Κασιράγκι, γιο της πριγκίπισσας Καρολίνας του Μονακό ο οποίος διέθεσε δωρεάν το σκάφος.

Η έφηβη ακτιβίστρια θα παρακολουθήσει τη Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ για τη Δράση για το Κλίμα στις 23 Σεπτεμβρίου στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης και θα δώσει το παρών σε διαδηλώσεις για το κλίμα που προγραμματίζονται για τις 20 και 27 Σεπτεμβρίου.

Επίσης, θα συμμετάσχει σε κινητοποιήσεις στον Καναδά και το Μεξικό, όπου θα έχει σειρά συναντήσεων με άλλους ακτιβιστές, πριν μεταβεί στο Σαντιάγο της Χιλής για την ετήσια Διάσκεψη του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή τον Δεκέμβριο.

Πρόκειται για το πρώτο ταξίδι της Τούνμπεργκ με πλοίο. Έπαθε ναυτία την πρώτη φορά που ανέβηκε στο ιστιοφόρο τη Δευτέρα αλλά δεν ανησυχεί. «Δεν ανησυχώ καθόλου για την ασφάλειά μου», είπε η ίδια, «διότι γνωρίζω ότι πρόκειται για ένα πολύ ασφαλές πλοίο και ότι το πλήρωμα, οι ιστιοπλόοι είναι πολύ έμπειροι».

«Ελπίζω να ευαισθητοποιήσω περισσότερο τους ανθρώπους»

«Ελπίζω με αυτό το ταξίδι να καταφέρω να ευαισθητοποιήσω περισσότερο τους ανθρώπους, να ενημερώσω και να μεταφέρω τα επιστημονικά δεδομένα, ώστε οι άνθρωποι να καταλάβουν τι ακριβώς συμβαίνει με το κλίμα και την οικολογική κρίση» πρόσθεσε.

Το Malizia II, ένα ιστιοπλοϊκό 18 μέτρων, είναι εξοπλισμένο με ηλιακά πάνελ και υποθαλάσσιες τουρμπίνες που επιτρέπουν την παραγωγή ηλεκτρισμού, ο οποίος τροφοδοτεί τα όργανα πλοήγησης, τον αυτόματο πιλότο, την αφαλάτωση και ένα εργαστήριο προκειμένου να ελέγχονται τα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα στη θάλασσα. Στο πλοίο δεν υπάρχουν ντους ούτε τουαλέτες – οι επιβαίνοντες θα πρέπει να χρησιμοποιούν έναν μπλε κουβά.

Η μοναδική συσκευή που καταναλώνει ορυκτά καύσιμα είναι ένα γκαζάκι για να ζεσταίνει το απαραίτητο νερό για την παρασκευή κατεψυγμένων χορτοφαγικών φαγητών.
«Δεν είναι ιδιαίτερα πολυτελές, αλλά δεν το χρειάζομαι, το μόνο που χρειάζομαι είναι ένα κρεβάτι και κάποια βασικά πράγματα» σχολίασε η Γκρέτα.

Η έφηβη, η οποία σε ηλικία 11 ετών είχε πάθει κατάθλιψη και στα 12 της διαγνώστηκε με το αυτιστικό σύνδρομο Άσμπεργκερ, πριν έναν χρόνο ξεκίνησε αποχή από τα μαθήματα κάθε Παρασκευή για να διαδηλώνει έξω από το σουηδικό κοινοβούλιο και κινητοποίησε νέους σε όλη την Ευρώπη με αποτέλεσμα το διογκούμενο κίνημα «Παρασκευές για το Μέλλον» που απαιτεί την άμεση ανάληψη δράσης για την κλιματική αλλαγή.

Πηγή: https://www.efsyn.gr

88

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση