«Κόψτε τη μαύρη δίπλα στην Γκρέτα»

«Κόψτε τη μαύρη δίπλα στην Γκρέτα»

Σωρεία επικρίσεων έχει προκαλέσει η επιλεκτική αφαίρεση μιας μαύρης ακτιβίστριας από ομαδική φωτογραφία με την Γκρέτα Τούνμπεργκ, από το αμερικανικό πρακτορείο Associated Press.   Η ακτιβίστρια από την Ουγκάντα, Βανέσα Νακάτε, ήταν η μόνη που κόπηκε από την ομαδική φωτογραφία και κατήγγειλε μιντιακό ρατσισμό, αφού το πρακτορείο επέλεξε να την κροπάρει από την αρχική λήψη, στη φωτογραφία που έκανε διαθέσιμη στην πλατφόρμα του.

Έτσι, στο πλάνο φαίνεται να ποζάρουν μόνο λευκές ακτιβίστριες μεταξύ των οποίων η Γκρέτα Τούνμπεργκ, η Λουκίνα Τίλε, η Λουίζα Νοϊμπάουερ και η Ιζαμπέλ Άξελσον.    Η ομάδα είχε δώσει μια συνέντευξη τύπου στο Νταβός, την περασμένη Παρασκευή, στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ. Στις φωτογραφίες που τελικά ανέβασε το αμερικανικό πρακτορείο, η Νακάτε είχε κοπεί και θέλησε να μάθει το γιατί. Στο βίντεο που ανέβασε και που έγινε viral, η νέα ακτιβίστρια λέει χαρακτηριστικά πως, για πρώτη φορά στη ζωή της, κατάλαβε τον ορισμό του ρατσισμού.

«Γιατί με αφαιρέσατε από τη φωτογραφία; Ήμουν μέλος της ομάδας», έγραψε στο Twitter.

Η Νακάτε μίλησε εκτενώς για τον αποκλεισμό των μαύρων φωνών από τις συζητήσεις για το κλίμα, υπογραμμίζοντας πως οι άνθρωποι που της μοιάζουν σε εξωτερική εμφάνιση, είναι και οι πιο ευάλωτοι στην ανοδική πορεία των θερμοκρασιών του πλανήτη. «Δεν το αξίζουμε. Η Αφρική είναι η χώρα με τους χαμηλότερους ρύπους άνθρακα αλλά μας επηρεάζει περισσότερο η κλιματική αλλαγή. Σβήνετε τις φωνές μας αλλά αυτό δεν θα αλλάξει κάτι. Σβήνοντας τις ιστορίες μας, δεν θα αλλάξετε κάτι».    Μετά την κατακραυγή για το AP και την υποστήριξη προς το πρόσωπο της Νακάτε, το πρακτορείο αντικατέστησε την κομμένη φωτογραφία με την αρχική, υποστηρίζοντας πως δεν είχε «κακή πρόθεση». Στη λεζάντα δεν γίνεται καμία αναφορά στην αλλαγή.

Πληροφορίες: Lifo, μέσω:artinews.gr

603

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση