Επίθεση εναντίον μελών ανθρωπιστικής οργάνωσης που συνόδευαν πρόσφυγες στο νοσοκομείο της Κω

Επίθεση εναντίον μελών ανθρωπιστικής οργάνωσης που συνόδευαν πρόσφυγες στο νοσοκομείο της Κω

Αναδημοσιεύουμε καταγγελία της οργάνωσης Μετάδραση:

Το απόγευμα της Τετάρτης εξελίσσονταν περιστατικά βίας μεταξύ συγκεντρωμένου πλήθους έξω από το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (Κ.Υ.Τ.), τα οποία δεν είχαν επιτρέψει την αναχώρηση των μελών της ομάδας της ΜΕΤΑδρασης. Γύρω στα μεσάνυχτα, έλαβαν τη διαβεβαίωση των αστυνομικών βάρδιας ότι η τάξη έχει αποκατασταθεί και μπορούν να διέλθουν με ασφάλεια. Παράλληλα, έγινε παράκληση εκ μέρους της αστυνομίας στη ΜΕΤΑδραση να μεταφέρει δύο από τους τραυματισμένους πρόσφυγες στο Γενικό Νοσοκομείο της Κω, ελλείψει αστυνομικού οχήματος και λόγω αδυναμίας του ΕΚΑΒ να εξυπηρετήσει. Παρά το γεγονός ότι η ΜΕΤΑδραση βάσει εισαγγελικής εξουσιοδότησης μεταφέρει μόνο ασυνόδευτα παιδιά στο νοσοκομείο, λαμβάνοντας υπόψη την κρισιμότητα της κατάστασης, αποφάσισε να συνδράμει στη μεταφορά των εν λόγω τραυματιών.

Μόλις 350μ. από την είσοδο του Κ.Υ.Τ., 50-70 άτομα που είχαν στήσει μπλόκο στο δρόμο σταμάτησαν το αυτοκίνητο και στη συνέχεια ξεκίνησαν να σπάνε τα τζάμια. Βλέποντας τους δύο πρόσφυγες, προσπάθησαν να τους χτυπήσουν και να ρίξουν καπνογόνο μέσα στο αυτοκίνητο, ενέργεια την οποία απέτρεψε η υπεύθυνη για τους ασυνόδευτους ανηλίκους της ΜΕΤΑδρασης. Τελικά, κατάφεραν όλοι να φύγουν και να φτάσουν στο νοσοκομείο, όπου παρέδωσαν τους τραυματισμένους πρόσφυγες.

Η ΜΕΤΑδραση είναι μια πιστοποιημένη οργάνωση της Κοινωνίας των Πολιτών, αναγνωρισμένη και βραβευμένη για τη δράση της διεθνώς. Η ΜΕΤΑδραση δεν βρέθηκε στην Κω με την προσφυγική κρίση. Από το 2010 συνδράμει ανελλιπώς την Αστυνομική Διεύθυνση του νησιού και στη συνέχεια την Υπηρεσία Ασύλου, την Υπηρεσία Υποδοχής και το Νοσοκομείο Κω στην επικοινωνία τους με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που βρίσκονται στο νησί. Έχει δώσει λύση σε ένα χρόνιο πρόβλημα που ταλαιπωρούσε όλα τα νησιά, αυτό της αδυναμίας μετακίνησης των ασυνόδευτων παιδιών προς την ενδοχώρα. Από το 2010 έχει συνοδέψει σε κατάλληλες δομές φιλοξενίας στην ενδοχώρα περισσότερα από 14.000 ασυνόδευτα παιδιά. Το 70% των παιδιών που μετακινήθηκαν στην ενδοχώρα προέρχεται από τα νησιά του Βορειανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα. Το 2015 η ΜΕΤΑδραση συνέβαλε τα μέγιστα στη διαχείριση της ιδιαίτερα δύσκολης κατάστασης που διαμορφώθηκε στο νησί της Κω, με αποκορύφωμα τον Αύγουστο όπου, προκειμένου να επιτευχθεί η αποσυμφόρηση του νησιού, στο γήπεδο της Κω, μέλη της ΜΕΤΑδρασης επί τρία εικοσιτετράωρα χωρίς διακοπή συνέδραμαν την Eλληνική Aστυνομία στην καταγραφή 4.000 Σύρων.

Πάγια θέση της ΜΕΤΑδρασης είναι η αναγκαιότητα επαναδιαπραγμάτευσης της Δήλωσης Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας, προκειμένου να σταματήσει ο εγκλωβισμός μεγάλου αριθμού ανθρώπων στα ελληνικά νησιά.

Η ΜΕΤΑδραση συνεχίζει να στηρίζει την Υπηρεσία Ασύλου, την Υπηρεσία Υποδοχής και Ταυτοποίησης, το Νοσοκομείο της Κω, όποτε αιτηθεί συνδρομής, όπως και τους ασυνόδευτους ανήλικους που βρίσκονται στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης, εν αναμονή μεταφοράς τους στην ενδοχώρα.

Θεωρούμε ότι είναι απαράδεκτο να στοχοποιούνται τα μέλη των ανθρωπιστικών οργανώσεων που εργάζονται με αυταπάρνηση και κάτω από δύσκολες συνθήκες, στηρίζοντας τον κρατικό μηχανισμό στη διαχείριση του μεταναστευτικού.

Καλούμε τους κατοίκους της Κω να απομονώσουν τα ακραία στοιχεία που αμαυρώνουν το ανθρωπιστικό πρόσωπο που έχει επιδείξει η κοινωνία της Κω, αλλά και συνολικά η χώρα μας επί σειρά ετών και να καταδικάσουν τέτοια μεμονωμένα φαινόμενα βίας, μισαλλοδοξίας και μίσους, που δεν έχουν καμία σχέση με τον πολιτισμό και την ιστορία μας.

Προς αποκατάσταση των ψευδών ειδήσεων που παρουσιάζουν ότι το νησί της Κω κατακλύζεται από «παράνομες» ΜΚΟ, είναι σημαντικό να γνωρίζουν οι κάτοικοι ότι, σε αντίθεση με τα νησιά του Βορειανατολικού Αιγαίου, στο νησί της Κω τα τελευταία δύο χρόνια δραστηριοποιούνται μόνο τρεις ελληνικές Οργανώσεις με ελάχιστο προσωπικό, όλες εγγεγραμμένες στα σχετικά επίσημα μητρώα των αρμόδιων Υπουργείων.

Η ΜΕΤΑδραση έχει προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να ενημερωθούν και να πράξουν τα δέοντα οι αρμόδιες αρχές για το περιστατικό προπηλακισμού.

Πηγή: https://metadrasi.org

35

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση