Τουρκία: Όργιο αυταρχισμού από την κυβέρνηση Ερντογάν κατά των μελών του συγκροτήματος Grup Yorum

Τουρκία: Όργιο αυταρχισμού από την κυβέρνηση Ερντογάν κατά των μελών του συγκροτήματος Grup Yorum

Ένα ακόμη επεισόδιο στην ιστορία διώξεων του αριστερού μουσικού συγκροτήματος Grup Yorum από τις τουρκικές αρχές έλαβε χώρα χθες στην Κωνσταντινούπολη. Πιο συγκεκριμένα, δυνάμεις της αστυνομίας εισέβαλαν τα ξημερώματα της Τετάρτης στο σπίτι των μελών του συγκροτήματος Ibrahim Gokcek και Helin Bolek – οι οποίοι βρίσκονται σε απεργία πείνας για πάνω από 260 μέρες – και τους συνέλαβαν.

Όπως ανέφερε η Επιτροπή Αλληλεγγύης για τους πολιτικούς κρατούμενους στην Τουρκία και το Κουρδιστάν, η αστυνομία μετέφερε στο νοσοκομείο τους απεργούς πείνας προκειμένου να υποβληθούν σε αναγκαστική βίαιη σίτιση. Η αναγκαστική σίτιση είναι βασανιστήριο καθώς μπορεί να τους αφήσει ανάπηρους, τόσο σωματικά όσο και εγκεφαλικά, ή να τους ωθήσει ακόμα και στο θάνατο, δεδομένου πως η κατάσταση της υγείας τους βρίσκεται σε πολύ κρίσιμο στάδιο, αφού διανύουν την 268η μέρα απεργίας.

Οι Gokcek και Bolek είναι σήμερα κάτω από 40 κιλά, συνεχίζοντας τον αγώνα τους για να αποφυλακιστούν τα υπόλοιπα μέλη του συγκροτήματος και να σταματήσουν οι διώξεις από τις τουρκικές αρχές.

Για το συγκρότημα Grup Yorum

Το συγκρότημα Grup Yorum (Γκρουπ Γιορούμ) ιδρύθηκε το 1985 στην Κωνσταντινούπολη και αποτέλεσε για χρόνια ένα από τα δημοφιλέστερα προοδευτικά μουσικά συγκροτήματα στην Τουρκία.

Ο αριστερός, επαναστατικός χαρακτήρας των τραγουδιών του συγκροτήματος και η στάση των μελών του ενάντια στον αυταρχικό χαρακτήρα των αστικών τουρκικών κυβερνήσεων, έβαλε το Grup Yorum στο στόχαστρο των αρχών. Τα μέλη του συγκροτήματος βρίσκονται εδώ και χρόνια στην περίφημη «γκρι λίστα». της κυβέρνησης της Τουρκίας, χαρακτηρισμένα ως «υποστηρικτές τρομοκρατικών οργανώσεων».

Τα τελευταία δύο χρόνια, τουλάχιστον 30 μέλη του Grup Yorum έχουν συλληφθεί από τις αρχές ενώ έχει απαγορευτεί κάθε συναυλία τους. Η έδρα του συγκροτήματος στην συνοικία Οκμεϊντάνι στην ανατολική Κωνσταντινούπολη έχει γίνει πολλές φορές στόχος βίαιων αστυνομικών επιχειρήσεων.

Πηγή: https://atexnos.gr

116

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση