Τα θερινά ανάκτορα του Φράνκο πίσω στον λαό

Τα θερινά ανάκτορα του Φράνκο πίσω στον λαό

Μετά από 82 χρόνια στα χέρια του δικτάτορα και των κληρονόμων του, δικαστής σήμερα απεφάνθη ότι το αρχοντικό όπου ο Φράνκο περνούσε τα καλοκαίρια του στη Γαλικία, ανήκει στο κράτος και πρέπει να παραδοθεί στο κράτος.

Το Pazo de Meirás, που έχει κτιστεί μεταξύ του 1893 και του 1907, αγοράστηκε με χρήματα των φορολογουμένων και παραδόθηκε στον Φράνκο ως δώρο του λαού της A Coruña το 1938, εάν χρόνο πριν το τέλος του εμφυλίου στην Ισπανία.

Ωστόσο, το υπουργείο Δικαιοσύνης, που έχει αρχίσει από πέρσι το καλοκαίρι τις διαδικασίες για την ανάκτηση της περιουσίας – υποστήριξε ότι οι ντόπιοι αναγκάστηκαν να συνεισφέρουν και ότι η αγορά του αρχοντικού στη συνέχεια από τον Φράνκο, το 1941 ήταν απάτη. Η κυβέρνηση άρχισε να επιταχύνει τις διαδικασίες από τον Φεβρουάριο του 2018 όταν οι κληρονόμοι του Φράνκο έβλεπε προς πώληση την ιδιοκτησία ζητώντας 8 εκατομμύρια ευρώ.

Σήμερα το δικαστήριο στην A Coruña της Γαλικίας αποφάσισε υπέρ της κυβέρνησης, και διέταξε τους κληρονόμους να παραιτηθούν των δικαιωμάτων τους και να παραδώσουν την ιδιοκτησία στο κράτος. Η δικαστής σημείωσε στην απόφασή της ότι το παλάτι παραδόθηκε το 1938 στον αρχιστράτηγο των ενόπλων δυνάμεων και τον επικεφαλής του κράτους, αλλά όχι ονομαστικά στον Φράνκο. Αναμένεται η οικογένεια του δικτάτορα να ασκήσει έφεση.

 

Πηγή:efsyn.gr

 

35

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση