Εκτός σχολείων τα μισά προσφυγάκια του κόσμου

Εκτός σχολείων τα μισά προσφυγάκια του κόσμου

Μιχαήλ Άγγελος Κωνσταντόπουλος

 

Ακρως ζοφερό διαμορφώνεται το τοπίο για τα παιδιά-πρόσφυγες που βρίσκονται σε σχολική ηλικία, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία της Υπατης Αρμοστείας το 48% δεν έχει πρόσβαση στην εκπαίδευση, ενώ τα πράγματα αναμένεται να γίνουν σημαντικά χειρότερα λόγω κορονοϊού.

Πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας ένα παιδί-πρόσφυγας είχε διπλάσιες πιθανότητες να βρίσκεται εκτός σχολείου απ’ ό,τι ένα παιδί που δεν έχει προσφυγική ιδιότητα. Στην εποχή του κορονοϊού η κατάσταση αυτή πρόκειται να επιδεινωθεί, αφού πολλά παιδιά μπορεί να μην έχουν τη δυνατότητα να ξεκινήσουν πάλι τα μαθήματά τους λόγω πρακτικών, οικονομικών και τεχνολογικών δυσκολιών ή επειδή αναγκάζονται να εργαστούν για να υποστηρίξουν την οικογένειά τους.

Στην έκθεση που δημοσίευσε χθες η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) με τίτλο «Ενώνοντας δυνάμεις για την εκπαίδευση των προσφύγων», επισημαίνεται ότι εάν η διεθνής κοινότητα δεν αναλάβει άμεση και τολμηρή δράση για να ανασχέσει τις καταστροφικές επιπτώσεις του Covid-19 στην εκπαίδευση των προσφύγων, απειλούνται περαιτέρω οι προοπτικές εκατομμυρίων νεαρών προσφύγων που ζουν στις πιο ευάλωτες κοινότητες του κόσμου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, που έλαβε χώρα το 2019 σε 12 χώρες που φιλοξενούν περισσότερα από τα μισά παιδιά πρόσφυγες όλου του κόσμου, εκτός εκπαίδευσης μένει το 48% όλων των παιδιών-προσφύγων που βρίσκονται σε σχολική ηλικία, με τον αριθμό τους να υπολογίζεται σε 1,8 εκατομμύρια. Παρ’ ότι το μεικτό ποσοστό εγγραφών στο Δημοτικό Σχολείο φτάνει στο 77%, μόνο το 31% εγγράφεται στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και στην τριτοβάθμια εκπαίδευση φτάνει μόνο το 3% των νέων προσφύγων.

Παρά τα σχετικά χαμηλά ποσοστά, το 2019 (σχολικό έτος 2019-2020) σημειώθηκε πρόοδος, ωστόσο η πανδημία απειλεί να ανατρέψει ξανά τα δεδομένα αφήνοντας εκατοντάδες χιλιάδες νεαρούς πρόσφυγες εκτός εκπαιδευτικής διαδικασίας. Ιδιαίτερα πλήττονται και απειλούνται τα κορίτσια-πρόσφυγες που ήδη είχαν χαμηλότερα ποσοστά εκπροσώπησης από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και μετά.

Μάλιστα, η οργάνωση Malala Fund εκτιμά ότι λόγω πανδημίας τα μισά από τα κορίτσια πρόσφυγες (50%) στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση δεν θα επιστρέψουν στις τάξεις τους όταν ξανανοίξουν τα σχολεία.

Να ζήσει η ελπίδα

Εκκληση για τη συνέχιση της εκπαίδευσης των προσφυγόπουλων απευθύνει μέσω της έκθεσης ο 20χρονος καλλιτέχνης Τζαμίλ από το Αφγανιστάν που έχει βρει καταφύγιο στη χώρα μας: «Ως πρόσφυγας στην Ελλάδα αντιμετώπισα πολλές δυσκολίες αλλά δεν σταμάτησα να ελπίζω. Την ώρα που όλος ο κόσμος υποφέρει από την πανδημία πρέπει να συμβάλουμε στη μόρφωση των παιδιών, να διδάξουμε ότι όλοι οι άνθρωποι είναι ίσοι και να μη χάσουμε την ελπίδα».

Το δικό του κάλεσμα μέσω της έκθεσης απευθύνει και ο Αιγύπτιος διεθνής ποδοσφαιριστής και σταρ της Λίβερπουλ, Μοχάμεντ Σαλάχ, που είναι πρέσβης του προγράμματος της Υπατης Αρμοστείας για την καινοτομία στην εκπαίδευση των παιδιών-προσφύγων.

«Παρά τις τεράστιες προκλήσεις που έχει δημιουργήσει η πανδημία, εάν δοθεί μεγαλύτερη διεθνής στήριξη στους πρόσφυγες και τις κοινότητες υποδοχής τους, μπορούμε μέσα από διευρυμένα πρωτοποριακά μέσα να προστατεύσουμε την τόσο πολύτιμη πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην εκπαίδευση των προσφύγων τα τελευταία χρόνια», δήλωσε ο Φίλιπο Γκράντι, ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Πηγή:efsyn.gr

35

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση