Focus: Στρατόπεδα προσφύγων σε Γυάρο – Μακρόνησο στην ατζέντα της ΝΔ από τον περασμένο Μάρτιο

Focus: Στρατόπεδα προσφύγων σε Γυάρο – Μακρόνησο στην ατζέντα της ΝΔ από τον περασμένο Μάρτιο

Bουλευτές της Νέας Δημοκρατίας ταξίδεψαν στη Γερμανία τον Μάρτιο για να προτείνουν σε βουλευτές των Χριστιανοδημοκρατών το φρικτό σχέδιο περί δημιουργίας κέντρων κράτησης προσφύγων σε Μακρόνησο και Γυάρο, σύμφωνα με ρεπορτάζ του γερμανικού περιοδικού Focus

Το δημοσίευμα του Focus εχει τίτλο «Αυστραλιανό μοντέλο; Οι πρόσφυγες στη Μόρια απειλούνται με μεταγκατάσταση σε νησιά με κακή φήμη» και αναφέρεται στα επίσημα σχέδια της Νέας Δημοκρατίας για δημιουργία κέντρων κράτησης προσφύγων σε Μακρόνησο και Γυάρο

Το omniatv.com δημοσιεύει και την πλήρη μετάφραση του άρθρου, το οποίο μεταξύ άλλων αναφέρει:

Στην δημόσια συζήτηση υπάρχει η αντίληψη μιας λύσης για αξιοποίηση «βραχονησίδων» ή «ακατοίκητων νησιών του δυτικού Αιγαίου που βρίσκονται κοντά στην ηπειρωτική χώρα», τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία μεγάλων, απομονωμένων καταυλισμών. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου, η πρόταση αυτή εξετάστηκε σοβαρά στις 27 Φεβρουαρίου σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Στις 5 Μαρτίου, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Πέτσας επιβεβαίωσε ότι η λύση του βραχονησίδων ήταν εφικτή.Ο λόγος για τα βραχώδη νησιά της Μακρόνησου και της Γιάρου.Αρκετοί βουλευτές, μεταξύ των οποίων οι πρώην υπουργοί Μανούσος Βουλουδάκης και Θοδωρής Ρουσόπουλος, ταξίδεψαν στο Βερολίνο τον Μάρτιο. Ο Βουλουδάκης παρουσίασε το σχέδιο ως δική του ιδέα στους Thorsten Frei και Marian Wendt, μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας της CDU. Ο Βουλουδάκης ισχυρίστηκε τότε ότι ήταν ενθουσιασμένοι με την πρόταση. Πιο συγκεκριμένα μάλιστα ισχυρίστηκε ότι οι πολιτικοί της CDU τον διαβεβαίωσαν ότι ένα μεγάλο μέρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος θα υποστηρίξει ένα σχέδιο χρηματοδότησης ενός τέτοιου στρατοπέδου με κονδύλια της ΕΕ. Στις 9 Σεπτεμβρίου λοιπόν, ο Βουλουδάκης υπέβαλε ξανά την πρότασή του, αναφερόμενος στην στήριξη των συναδέλφων του στο Βερολίνο.

Το άρθρο επίσης περιέχει μία αναδρομή στη μαρτυρική ιστορία των δύο νησιών ως τόπων εξορίας πολιτικών αντδρονούντων και ως στρατοπέδων βασανιστηρίων αριστερών.

Ο βουλευτής Χανίων της ΝΔ, Βολουδάκης, με αφορμή τις πυρκαγιές στη Μόρια, επανέφερε δημόσια την πρότασή του στις 9 Σεπτεμβρίου λέγοντας ότι «έχει έρθει η ώρα να δημιουργηθούν κλειστά κέντρα σε ακατοίκητα νησιά ή σε υπεράκτιες πλατφόρμες, όπου θα διεκπεραιώνονται οι διαδικασίες ελέγχου των αιτήσεων ασύλου.»

 

Πηγή:thepressproject.gr

37

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση