“Γιατί είναι τρομερή, ιστορική στιγμή το αυτονόητο;” – Ο Σοφοκλής Σχορτσανίτης για την καταδίκη των νεοναζί της ΧΑ

“Γιατί είναι τρομερή, ιστορική στιγμή το αυτονόητο;” – Ο Σοφοκλής Σχορτσανίτης για την καταδίκη των νεοναζί της ΧΑ

Η καταδίκη της Χρυσής Αυγής είναι κάτι αυτονόητο. Είναι όμως; Όλα τα κανάλια έπαιζαν “τρομερή μέρα, ιστορική στιγμή για τη δικαιοσύνη”. Για ποιον λόγο είναι τρομερή στιγμή το αυτονόητο;

Πριν από μερικές ημέρες, ο γνωστός καλαθοσφαιριστής Σοφοκλής Σχορτσανίτης βρέθηκε στο στούντιο της εκπομπής Eurohoops Show και μίλησε εφ’ όλης της ύλης για θέματα που δεν αφορούσαν στενά τον χώρο του μπάσκετ.

Έτσι λοιπόν, όταν κλήθηκε να σχολιάσει την καταδίκη της Χρυσής Αυγής, δήλωσε τα εξής:

Σαν κοινωνία δεν έχουμε δείξει ότι δεν ανεχόμαστε τέτοιες συμπεριφορές. Πχ με τη Χρυσή Αυγή που λες. Είναι κάτι αυτονόητο. Είναι όμως αυτονόητο; Όταν έγινε η καταδίκη, εγώ το μόνο που διάβαζα ήταν “τρομερή μέρα”. Γιατί τρομερή μέρα; Για κάτι αυτονόητο; Τρομερή στην ιστορία. Για κάτι αυτονόητο είναι “τρομερή στην ιστορία”; Όλα τα κανάλια αυτό είχαν. Τρομερή μέρα, ιστορική στιγμή για τη δικαιοσύνη. Για ποιον λόγο είναι τρομερή στιγμή; Αλλά αυτό το μήνυμα περνάει. Ότι έγινε κάτι… (χειρονομία που δε μεταφέρεται στον γραπτό λόγο)

Προφανώς η καταδίκη της ΧΑ ήταν ιστορική μέρα, πρέπει όμως να δούμε τον λογικό πυρήνα όσων λέει ο Σοφοκλής και τι εννοεί. Σε μια κοινωνία που ανέχεται τον φασισμό και όλοι βγήκαν ως όψιμοι αντιφασίστες να μιλήσουν για “ιστορική μέρα”, ενώ ο φασισμός είναι εδώ, “παρών” και επικίνδυνος, όσο και πριν, η θέση του Σχορτσανίτη είναι κατανοητή και εύλογη.

Ήταν αυτονόητο να μπουν στη φυλακή οι νεοναζί, όμως για την αστική δικαιοσύνη -που είναι “τυφλή”- το αυτονόητο είναι ζητούμενο. Για εμάς, όμως, το αυτονόητο είναι μόνο η αρχή, ένα πρώτο βήμα, και όχι η τελική νίκη ενάντια στον φασισμό.

Υπενθυμίζουμε πως ο Σχορτσανίτης είχε βρεθεί στο στόχαστρο των νεοναζί, που δεν μπορούσαν να αντέξουν το γεγονός πως ένας αθλητής με μαύρη επιδερμίδα ήταν Έλληνας και αγωνιζόταν με τα χρώματα της εθνικής ομάδας, τηρώντας θαρραλέα στάση ενάντια στον φασιστικό βόθρο.

 

Πηγή:katiousa.gr

1.334

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση