Ατέλειωτη διαδήλωση στην Βαρσοβία υπέρ του δικαιώματος στην έκτρωση

Ατέλειωτη διαδήλωση στην Βαρσοβία υπέρ του δικαιώματος στην έκτρωση

Γράφει η Σίσσυ Βωβού

Τεράστιες διαδηλώσεις χθες Παρασκευή στην πρωτεύουσα της Πολωνίας, τη Βαρσοβία, για την υπεράσπιση του δικαιώματος στην έκτρωση. Σε όλη την πόλη υπήρχαν ομάδες αντίθετων που φορούσαν μαύρα,  κρατούσαν μαχαίρια και πέτρες, αλλά δεν κατάφεραν να αποτρέψουν τις διαδηλώτριες και τους διαδηλωτές. Επίσης, οι εκκλησίας είχαν περιφρούρηση, γιατί πολλές διαδηλώτριες έγραφαν συνθήματα, ενώ σε προηγούμνες ημέρες είχαν μπει και είχαν διακόψει τη λειτουργία για να προβάλουν τα δίκαια αιτήματά τους.

Σημειωτέον ότι ο πρόεδρος κάλεσε τους πολίτες να προσταεύσουν την τάξη, οπότε όλη αυτή η κινητοποίηση των μαυροφορεμένων απηχούσε, έστω εν μέρει, το κάλεσμα. Επίσης, να σημειώσουμε ότι η ακροδεξια κυβέρνηση είναι κυβέρνηση μειοψηφίας, και συνεπώς αυτή η πρόταση νόμου ερμηνεύεται ως προσπάθεια να δείξει αποφασιστικό φονταμενταλιστικό πρόσωπο.

Να ξεκαθαρίσουμε και πάλι, ότι δεν αναγνωρίζεται το δικαίωμα στην έκτρωση στην Πολωνία, παρά μόνο σε περιπτώσεις δυσπλασίας του εμβρύου, κινδύνου για τη ζωή της μέλλουσας μητέρας και βιασμού. Η σημερινή πρόταση του Ανωτάτου Δικαστηρίου είναι να μην επιτρέπεται η έκτρωση σε περίπτωση δυσπλασίας.

Φυσικά οι γυναίκες και πολλοί άντρες αγωνίζονται αυτές τις μέρες για το δικαίωμα στην έκτρωση συνολικά, αλλά αυτό που τις ξεσήκωσε ήταν η απόφαση που φιλοδοξεί να κλείσει και αυτή τη χαραμάδα. Το ίδιο είχε προταθεί το 2016, οπότε  ανακλήθηκε γιατί υπήρξε μεγάλο κύμα διαμαρτυριών, με τις μαύρες απεργίες των γυναικών (που είχαν ντυθεί στα μαύρα) και τις συνεχείς κινητοποιήσεις. Τώρα, η ακροδεξιά κυβέρνηση επανέρχεται στην πλήρη σχεδόν απαγόρευση. Φυσικά κάτω από τις φτερούγες της παντοδύναμης Καθολικής Εκκλησίας η οποία δικαίως είναι στο στόχαστρο των διαμαρτυριών.

Όπου η έκτρωση απαγορεύεται, πραγματοποιούνται οι εκτρώσεις παράνομα, γι’ αυτό και το σύμβολο του κινήματος των Πολωνίδων είναι η σιδερένια κρεμάστρα, γιατί θεωρείται ότι αυτή χρησιμοποιείται συχνά για την διακοπή της κύησης, πράγμα που πλήττει την υγεία των γυναικών.

Επαναλαμβάνουμε το σύνθημα που είχε προβληθεί κατά τους αγώνες στο ισπανικό κράτος το 2014, όπου είχε επιχειρηθεί ανάλογη απαγόρευση αλλά η τότε κυβέρνηση την απέσυρε  μετά από τις μαζικές και πανεθνικές κινητοποιήσεις των γυναικών: ΕΜΕΙΣ ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ ΑΝ, ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΠΟΣΑ ΠΑΙΔΙΑ ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ.

 

Πηγή : πληροφορίες από τον Guardian μέσω tomov.gr

270

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση