Στο μάτι του βοριά με βαρίδια στις τσέπες!

Στο μάτι του βοριά με βαρίδια στις τσέπες!

της Ανθής Παζιάνου

Ο χειμώνας έρχεται, και εργαζόμενοι και φιλοξενούμενοι περιμένουν καλύτερες συνθήκες στον προσωρινό καταυλισμό του Καρά Τεπέ εν μέσω πανδημίας

Ο νέος καταυλισμός αιτούντων άσυλο στον Καρά Τεπέ, μετά την ολοκληρωτική καταστροφή του ΚΥΤ Μόριας υποτίθεται ότι είναι προσωρινός. Οι συζητήσεις για νέο ΚΥΤ δεν προχωρούν, η αποσυμφόρηση «κόλλησε» εν μέσω πανδημίας και ο χειμώνας καταφτάνει χωρίς να έχουν εξασφαλιστεί οι απαραίτητες συνθήκες διαβίωσης για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, αλλά και εργασίας για όσους δουλεύουν στον καταυλισμό. Αυτό λένε οι άμεσα εμπλεκόμενοι. Ωστόσο το υπουργείο Μετανάστευσης επισημαίνει ότι 942 σκηνές και 8 μεγάλες σκηνές (RubbHall) έχουν προετοιμαστεί κατάλληλα για τον χειμώνα, καθώς και ότι είναι σε εξέλιξη τα έργα προστασίας από τις πλημμύρες.

Περίπου 7.334 είναι οι διαμένοντες στον καταυλισμό που μπορεί να χωρέσει έως 10.000. Ας σημειωθεί ότι όλοι ζουν ή δουλεύουν μέσα σε σκηνές. Τώρα αρχίζουν και μπαίνουν κάποια κοντέινερ για τις υπηρεσίες υποδοχής του καταυλισμού.

Η πρόσβαση των δημοσιογράφων στον καταυλισμό δεν επιτρέπεται λόγω των μέτρων περιορισμού της πανδημίας του κορονοϊού.

Για την περασμένη Πέμπτη 19 Νοεμβρίου, εργαζόμενος στην Πρώτη Υποδοχή επισημαίνει ότι «η σκηνή στην οποία δουλεύαμε, έφυγε στη θάλασσα και την κυνηγούσαμε. Μας έβαλαν 35 εργαζόμενους εν μέσω πανδημίας Covid μέσα σε μία σκηνή. Φοβόμαστε να πάμε στη δουλειά μας, οι σκηνές κουνιούνται πάνω κάτω. Τι να κάνουμε; Να βάλουμε πέτρες στα μπουφάν μας, να μη μας πάρει ο αέρας;»

Εργαζόμενοι σε ΜΚΟ που λειτουργούν εντός του καταυλισμού αναφέρουν: «Οι σκηνές είναι καλοκαιρινές, δεν υπάρχει θέρμανση και τα ηλεκτρικά σώματα δεν δουλεύουν, ενώ κάθε μέρα καίγονται τα καλώδια. Το σημείο του βοριά όπου βρίσκεται ο καταυλισμός χτυπά ανελέητα τον καταυλισμό. Ζεστό νερό δεν υπάρχει για χιλιάδες ανθρώπους και φοβόμαστε τις βροχές».

Επίσης τονίζουν ότι «Στις χημικές τουαλέτες δεν λειτουργούν τα καζανάκια» καθώς και ότι «Δεν επαρκεί το ζεστό νερό. Ανάβουν φωτιές για να ζεσταθούν, καθώς δεν υπάρχει θέρμανση και έρχονται στα ιατρεία με δύσπνοια. Όλες οι ευάλωτες περιπτώσεις χειροτερεύουν μέρα με τη μέρα λόγω της χαμηλής θερμοκρασίας και της υγρασίας. Οι σκηνές μετακινούνται συνέχεια από τον αέρα».

Οι ευάλωτοι… περιμένουν

Γιατροί εξηγούν στο «Ν» ότι με την αλλαγή του νόμου περί ευαλωτότητας, οι αιτούντες άσυλο πρέπει να απευθύνονται αποκλειστικά σε δημόσια αρχή, δηλαδή στο Νοσοκομείο, όπου λόγω covid, τα ραντεβού είναι ελάχιστα και μετά από μήνες, με αποτέλεσμα να μένουν σε σκηνές ακατάλληλες για την υγεία τους.

Οργανωμένες, ωστόσο είναι οι ιατρικές υπηρεσίες πλέον. Ο Νάσος Γαλής, γιατρός που συνεργάζεται με τον ΕΟΔΥ τόνισε ότι έχουν οργανωθεί οι ιατρικές υπηρεσίες και χώρος επειγόντων περιστατικών εντός του ΚΥΤ λειτουργεί έως τη 1 τα ξημερώματα. Υπάρχει πρωτοβάθμια περίθαλψη, παιδιατρικό τμήμα, γυναικολογικό, τμήμα για χρόνια νοσήματα, οδοντιατρικό τμήμα και μικροβιολογικό, ενώ σχεδιάζεται κεντρικό φαρμακείο εντός του ΚΥΤ μέσα στον Δεκέμβριο για τη διάθεση φαρμάκων.

Από την άλλη όμως είναι κάθετος: «Οι ευάλωτες περιπτώσεις ή οι ασθενείς με χρόνια νοσήματα πρέπει άμεσα να αποχωρήσουν από τον καταυλισμό για την ηπειρωτική Ελλάδα».

Αυτοσχέδιες τουαλέτες

Σε ξένα πρακτορεία, όπως στο AFP μιλούν κάποιοι αιτούντες άσυλο. Συγκεκριμένα ο 15χρονος Αρεζού από το Αφγανιστάν, που έχει εγκλωβιστεί στη Λέσβο εδώ και ένα χρόνο αναφέρει ότι οι τουαλέτες καθαρίζονται το πρωί και μετά δεν είναι προσβάσιμες όλη μέρα, επίσης ότι «Δεδομένου ότι οι σκηνές είναι μακριά από τις τουαλέτες, οι άνθρωποι φτιάχνουν αυτοσχέδιες με κουβέρτες, πανιά και ξύλο.» καθώς και ότι «Δεν υπάρχει τρεχούμενο νερό στα ντους, έτσι οι άνθρωποι μεταφέρουν νερό από τις σκηνές τους σε μπουκάλια ή πλένονται στη θάλασσα.

«Μεταφορά των ευάλωτων στο δημοτικό Καρά Τεπέ»

Από την πλευρά της, η επικεφαλής του γραφείου Λέσβου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Astrid Castelein, δήλωσε μεταξύ άλλων στο Γαλλικό Πρακτορείο: «Το ΚΥΤ στο Μαυροβούνι κατασκευάστηκε ως προσωρινή λύση από τις ελληνικές αρχές, ωστόσο, όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Μετανάστευσης και Άσυλο, το νέο, μόνιμο RIC δεν θα είναι έτοιμο πριν από το καλοκαίρι του 2021. Επομένως, πρέπει να βελτιωθούν οι συνθήκες στο ΚΥΤ και να μεταφερθούν ορισμένα από τα πιο ευάλωτα άτομα σε καταλληλότερη διαμονή. Για το σκοπό αυτό, η Ύπατη Αρμοστεία έχει ζητήσει από το Δήμο της Μυτιλήνης να επιτρέψει τη μεταφορά των πιο ευάλωτων αιτούντων άσυλο χωρίς κατάλληλο καταφύγιο στο Δημοτικό Κέντρο Φιλοξενίας στον Καρά Τεπέ, όπου υπάρχουν πολλά κενά κοντέινερ, έως ότου βελτιωθούν οι συνθήκες στο Μαυροβούνι ή προχωρήσει η μεταφορά στην ενδοχώρα. Επιπλέον, η Ύπατη Αρμοστεία συνεχίζει να υποστηρίζει ολοκληρωμένες λύσεις, συμπεριλαμβανομένης της συνεχούς ευρωπαϊκής στήριξης και κατανομής ευθυνών.

Πηγή: https://www.stonisi.gr

65

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση