Υπόθεση Φουρουκάουα ή σύγχρονη δουλεία στην εκουατοριανή ακτή του Ειρηνικού

Υπόθεση Φουρουκάουα ή σύγχρονη δουλεία στην εκουατοριανή ακτή του Ειρηνικού

Εδώ και ενάμιση χρόνο αποκαλύφθηκε μία ιστορία που συγκλόνισε το Εκουαδόρ. Περισσότεροι από 1.200 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους αφρικανικής καταγωγής, απασχολούνται από το 1963 μέχρι και σήμερα στην ιαπωνικών συμφερόντων εταιρία Furukawa, σε συνθήκες δουλείας. Πρόκειται για περίπου 400 οικογένειες, οι οποίες εργάζονται στην εξαγωγή abacá, δηλαδή των ινών που αφαιρούνται από το δέντρο της μπανάνας και χρησιμοποιούνται για την κατασκευή υφασμάτων. Εικόνες από παιδιά που δούλευαν στις φυτείες δέκα ώρες την ημέρα με μισθό πέντε δολάρια ή από ηλικιωμένους που στριμώχνονταν σε στάβλους, συγκλόνισαν την κοινή γνώμη.

Η εταιρία θεωρήθηκε υπεύθυνη για πρακτικές όπως: παιδική εργασία, ενήλικες που δεν είχαν καν στοιχεία ταυτότητας, πλήρη αναλφαβητισμό μεταξύ των εργαζομένων, ακρωτηριασμούς και αναπηρίες που προκλήθηκαν από εργατικά ατυχήματα, περιορισμό της ελεύθερης μετακίνησης, ακατάλληλες συνθήκες διαβίωσης και υγιεινής, εξαναγκασμό σε οικιακή εργασία στα σπίτια των «αφεντικών». 56 χρόνια σκλαβιάς σε μία χώρα στην οποία η κατάργηση της δουλείας υπογράφτηκε το 1851.
Μετά από τέτοιες αποκαλύψεις, θα περίμενε κανείς από το κράτος του Εκουαδόρ, να παρέμβει και να βάλει λουκέτο στην εταιρία αλλά και να λάβει τα κατάλληλα μέτρα για να τιμωρηθούν οι αρμόδιοι. Ωστόσο, η Furukawa έκλεισε για μόλις δύο μήνες, διάστημα που βόλεψε τους ιδιοκτήτες της, ώστε να κατεδαφίσουν τα παραπήγματα όπου διέμεναν οι εργάτες και οι εργάτριες, να εξαφανίσουν λοιπά ίχνη παρανομίας, αλλά και να διαιρέσουν τους ανθρώπους που απασχολούσαν με δωροδοκίες και απειλές.
Δύο μήνες αργότερα, αφότου πλήρωσε ένα πρόστιμο της πλάκας, δηλαδή 177.000 δολάρια, η εταιρία συνέχισε να λειτουργεί κανονικά, ενώ η κυβέρνηση του Λενίν Μορένο παρουσίαζε το ζήτημα σαν μία απλή εργασιακή αντιδικία και διαβεβαίωνε ότι θα δοθούν οι απαραίτητες αποζημιώσεις «στα άτομα των οποίων τα δικαιώματα επλήγησαν».
Στην πραγματικότητα, τίποτε δεν άλλαξε και δυστυχώς, πολλοί εργάτες και εργάτριες επέστρεψαν στις θέσεις τους, μπροστά στην έλλειψη οποιασδήποτε εγγύησης για το εργασιακό τους μέλλον. Υπέγραψαν μάλιστα συμβιβασμούς – απάτες, καθώς δεν γνωρίζουν ανάγνωση και γραφή.
Από την άλλη, ο διευθυντής της εταιρίας, Μαρσέλο Αλμέιδα, εξακολουθεί να διατηρεί τη θέση του επίτιμου πρόξενου του Εκουαδόρ στη Νορβηγία, κρυβόμενος πίσω από την ασυλία που παρέχουν οι διπλωματικές θέσεις.
Η εκδίκαση της «Υπόθεσης Furukawa» έχει οριστεί για σήμερα.

 

 

Πηγή: Facebook/Γη και Ελευθερία – Tierra y Libertad

 

84

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση