SOS! Εισβολή της αστυνομίας μέσα στις φοιτητικές εστίες του Πανεπιστημίου Αθηνών (ΦΕΠΑ)!!

SOS! Εισβολή της αστυνομίας μέσα στις φοιτητικές εστίες του Πανεπιστημίου Αθηνών (ΦΕΠΑ)!!

Ξημερώματα προπαραμονής Πρωτοχρονιάς η αστυνομία εισβάλλει στις εστίες τρομοκρατώντας φοιτητές/τριες που έκαναν κατάληψη λόγω των χρόνιων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν. Όπως μας καταγγέλθηκε μάλιστα, από τον μεγάλο ζήλο των αστυνομικών έχουν προκληθεί και ζημιές που αποτυπώνονται στις φωτογραφίες. Ελπίζουμε να μην τις φορτώσουν αργότερα, κατά τη συνήθη πρακτική, σε «ταραξίες».
Το προηγούμενο διάστημα οι φοιτητές/τριες που διαμένουν στις εστίες είχαν προχωρήσει σε κινητοποιήσεις και κατάληψη για να διεκδικήσουν διάφορα αιτήματα όπως η αποσύνδεση των βαθμολογικών κριτηρίων με την αποδοχή των αιτημάτων παράτασης της διαμονής, η βελτίωση των υποδομών κ.α.
Η Πρυτανεία του παν/μιου Αθηνών, αντί να σκύψει πάνω στα προβλήματα των φοιτητών/τριών που οξύνονται στην περίοδο της πανδημίας άρχισε να τους απειλεί πως αν δεν τερματίσουν τις κινητοποιήσεις τους θα διακοπεί η σίτιση, η ύδρευση (!!) ακόμα και η πρόσβαση στο διαδίκτυο. Πριν μία εβδομάδα περίπου οι απειλές της Πρυτανείας πραγματοποιήθηκαν αναγκάζοντας τους φοιτητές/τριες των εστιών να καταφύγουν στο μέτρο της οργάνωσης συλλογικής κουζίνας προκειμένου να σιτιστούν.
Τώρα, σύμφωνα με πληροφορίες που μας έρχονται, αστυνομικοί και εισαγγελέας γυρνούν στους διαδρόμους των εστιών από τα ξημερώματα απειλώντας με συλλήψεις ενώ εκκενώνουν βίαια δωμάτια φοιτητών/τριών οι οποίοι/ες αγωνίζονταν για την επέκταση του δικαιώματος παράτασης της διαμονής τους.
Θυμόμαστε ότι και στην πρώτη φάση της πανδημίας οι εστίες πανελλαδικά είχαν εκκενωθεί με τη βία και οι φοιτητές/τριες είχαν αναγκαστεί να επιστρέψουν στα χωριά και τις πόλεις καταγωγής τους.
Η Πρυτανεία πρέπει να καταλάβει ότι οι εστίες αποτελούν χώρους κατοικίας και μάλιστα των φτωχότερων φοιτητών/τριών, οι οποίοι δεν μπορεί να αντιμετωπίζονται σαν πελάτες ξενοδοχείου.
Η λύση στο ζήτημα είναι να απαιτήσει όλη η εκπαιδευτική κοινότητα αλλά και οι γονείς περισσότερες φοιτητικές εστίες και όχι να μπαίνει ως κριτήριο ο βαθμός και η επίδοση για το ποιος θα παραμείνει στο δωμάτιο. Με όλο και περισσότερους/ες φοιτητές/τριες να αναγκάζονται να εργάζονται παράλληλα με τις σπουδές τους, όποιος κλείνει τα μάτια μπροστά σε αυτή την πραγματικότητα οδηγεί πολύ απλά ανθρώπους στη διακοπή των σπουδών τους, στην οικονομική επιβάρυνση οικογενειών ενώ καλύπτει την κυβερνητική αδιαφορία!
Κάτω τα χέρια από τους εστιακούς φοιτητές!
Έξω η αστυνομία από τις σχολές!
Καμία σύλληψη – καμία εκκένωση δωματίου!
Η Πρυτανεία να ακούσει τα αιτήματα του Συλλόγου Οικοτρόφων!
Περισσότερες εστίες, ικανές να καλύψουν όλα τα παιδιά των φτωχών οικογενειών!

 

1.009

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση