Ξεκινά και πάλι η διαδικασία Νομικής Αναγνώρισης Ταυτότητας Φύλου από Δευτέρα

Ξεκινά και πάλι η διαδικασία Νομικής Αναγνώρισης Ταυτότητας Φύλου από Δευτέρα

Βασίλης Σωτηρόπουλος

Με την νέα κοινή υπουργική απόφαση, θα δικάζονται από την Δευτέρα και οι υποθέσεις εκουσίας δικαιοδοσίας που προβλέπονται από ειδικούς νόμους. Ένας τέτοιος ειδικός νόμος είναι και ο Ν.4491/17 για την νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου.

Από τον Νοέμβριο που επιβλήθηκε η νέα αναστολή λειτουργίας των δικαστηρίων, είχε απαγορευθεί η διεξαγωγή δικών για την νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου. Χωρίς να υπάρχει κανένας λόγος, αποκλείστηκαν τα τρανς άτομα από τις δίκες που θα οδηγούσαν στην μεταβολή των στοιχείων τους, ενώ οι δίκες αυτές δεν γίνονται σε ακροατήριο ώστε να προκαλείται συνωστισμός, αλλά σε ιδιαίτερο γραφείο δικαστή, παρουσία μόνο της γραμματέως και των δικηγόρων τους.

Το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών απευθύνθηκε στο Υπουργείο Δικαιοσύνης για να επιτραπούν αυτές οι δίκες. Το αίτημα έγινε δεκτό με την τελευταία ΚΥΑ, αφού όμως είχαν παρέλθει ήδη δυο μήνες απραξίας. Οι δίκες ταυτότητας φύλου που είχαν οριστεί να γίνουν μέσα σε αυτό το κενό απραξίας έχουν ήδη αναβληθεί για τον Μάρτιο και μετά, τουλάχιστον σε υπόθεση ταυτότητας φύλου που χειρίζομαι και γνωρίζω ο ίδιος.

Ωστόσο, έγινε ένα θετικό βήμα. Είναι σημαντικό, ιδιαίτερα σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες αστυνομικής επιτήρησης που επιβαρύνουν την καθημερινότητα όλων μας, τα διεμφυλικά άτομα να διευκολύνονται στην νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου τους για να μην αντιμετωπίζουν το πρόσθετο βάρος της αιτιολόγησης αποκλίσεων ανάμεσα στην έκφραση φύλου και στα δελτία ταυτότητας.

Για αυτό τον λόγο, σε όλες τις νέες υποθέσεις θα ζητήσουμε από τα Ειρηνοδικεία, λόγω ακριβώς των συνθηκών πανδημίας, την προτίμηση στον ορισμό σύντομων δικασίμων.

 

 

Πηγή: t-zine.gr

31

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση