Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών: Επίσκεψη στο camp προσφύγων/ισσών στον Ελαιώνα

Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών: Επίσκεψη στο camp προσφύγων/ισσών στον Ελαιώνα

Σήμερα (13/1/21) ώς Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών πραγματοποιήσαμε επίσκεψη στο camp προσφύγων/ισσών στον Ελαιώνα. Ο Νασίμ διερμηνέας καθώς και οι συντονιστές του Ιατρείου μας υποδέχτηκαν με μάτια που χαμογελούσαν. Μας ξενάγησαν στο χώρο και συζητήσαμε για την κατάσταση που επικρατεί, την οργάνωση αλλά και τις βασικές ελλείψεις της δομής. Η ομάδα αλληλεγγύης του σχολείου συνέλεξε/αγόρασε συνολικά τα ακόλουθα, τα οποία και παρέδωσε στο ιατρείο του ΕΟΔΥ που λειτουργεί μέσα στο camp: 4 κουτιά γάντια λάτεξ μιας χρήσης, 4 Tragoven κρέμες (είτε για κολπική χρήση, είτε για μυκητιάσεις ευρέως φάσματος), 15 κουτιά με επιθέματα/γάζες/επιδέσμους, σύνολο τεμαχίων:198, 400 ξύλινα γλωσσοπίεστρα, 6 τμχ οινόπνευμα/οξυζενέ, 7 κουτιά λευκοπλάστ, τμχ: 196, 3 Travocort κρέμες, 3 Filicine (φυλλικό οξύ), 2 Dalacin (4/600mg): ενέσιμο διάλυμα + χάπια, 4 τεστ κύησης, 3 Canesten (για μυκητιάσεις ευρέως φάσματος), 1 Dactador κρέμα.

Φωτογραφίες από παράδοση φαρμάκων & υγειονομικού υλικού:

Οι εργαζόμενοι/ες κάνουν ότι μπορούν για να διασφαλιστούν οι καλύτερες δυνατές συνθήκες διαβίωσης στο χώρο, αλλά οι ελλείψεις σε πολλά επίπεδα είναι φανερές. Αρχικά, το ιατρείο του ΕΟΔΥ δεν είναι επαρκώς εξοπλισμένο. Υπάρχουν ελλείψεις τόσο σε φάρμακα που χρειάζονται, όσο και σε αναλώσιμα (γάντια, γάζες, μάσκες, επιδέσμους, επιθέματα). Υπάρχουν υπηρεσίες μέσα στο camp που είναι εκτός λειτουργίας, πχ. ο χώρος με τα πλυντήρια που έληξαν οι συμβάσεις και πλέον οι άνθρωποι πλένουν τα πάντα στο χέρι, το οδοντιατρείο που δεν έχει βασικό εξοπλισμό, κάποια προγράμματα για μαθημάτα σε ενήλικες ή προγράμματα εθελοντισμού που εξαιτίας του Covid-19 κυρίως, έπαυσαν, ενώ θα μπορούσαν να εξασφαλιστούν κατάλληλες συνθήκες με τήρηση των μέτρων προστασίας. Υπάρχουν ελλείψεις σε containers και πολλά άτομα ζουν μέσα σε σκηνές, ή αυτοσχέδιους χώρους.

Φωτογραφίες από γυναίκες/παιδιά που πλένουν ρούχα στο χέρι, σκηνές & αυτοσχέδιους χώρους:

Κάτι ακόμα που καθίσταται επιτακτική ανάγκη να αναφερθεί είναι πώς οι εργαζόμενοι/ες των ιατρείων κλπ, δεν έχουν Internet, υπολογιστές και εκτυπωτές και σε μεγάλο βαθμό δουλεύουν με τα κινητά τους και «προσαρμόζονται» ώστε να παρέχουν όσο γίνεται καλύτερες υπηρεσίες και να στηρίξουν/εντάξουν αυτούς τους ανθρώπους. Το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής έχει κατά βάση την ευθύνη για το camp του Ελαιώνα και εφόσον η χώρα χρηματοδοτείται αρκετά, θεωρούμε απαράδεκτο να υπάρχουν τέτοιες ελλείψεις, όπως και το να βασίζεται σε μεγάλο βαθμό η λειτουργία των ιατρείων στις χορηγίες που θα καταφέρουν να εξασφαλίσουν οι εργαζόμενοι/ες. Οι εμφανείς δυσκολίες και τα εμπόδια, η αδιαφορία και η μη ουσιαστική παρουσία του κρατικού μηχανισμού  μας θυμώνουν ειδικά όταν κρατικοί επικεφαλής της κυβέρνησης και του Δήμου τους έχουν «τιμήσει» με την παρουσία τους κατά καιρούς τόσο όσο να δουν την κατάσταση. Και βέβαια η επικοινωνιακή πολιτική καλά κρατεί, καθώς μένουν στις βασικές ανάγκες σίτισης και στέγασης και δε φαίνεται να νοιάζονται για την ουσιαστική εξομάλυνση της διαβίωσης τους. Η υγειονομική περίθαλψη, η κοινωνική και ψυχολογική υποστήριξη αλλά και πρόσβαση στην εκπαίδευση για τα παιδιά είναι στην προσπάθεια με πολλές ελλείψεις κι αδιέξοδα, ενώ σε μεγάλο βαθμό το camp στηρίζεται από αυτο-οργανωμένες συλλογικότητες ή οργανώσεις (ΜΚΟ).

Στο καταυλισμό ζούνε αυτή τη στιγμή 2.500 άτομα, πάνω από 1/3 αυτών είναι παιδιά. 400-500 παιδάκια αυτή τη στιγμή πάνε σχολείο και το νηπιαγωγείο αυτή τη στιγμή λειτουργεί με μέτρα προστασίας. Αντί να έρθουν νέα containers, χρησιμοποιήθηκε εκτός των άλλων ο χώρος του νηπιαγωγείου για την απομόνωση ασθενών με Covid-19, ο οποίος αργότερα απολυμάνθηκε.

Φωτογραφίες από το νηπιαγωγείο μέσα & από τα παιδάκια που παίζουν έξω, είτε στη 1 παιδική χαρά είτε στο υπόλοιπο camp:

Ωστόσο, οι άνθρωποι εκεί παρά τις δυσκολίες, δείχνουν να αγωνίζονται να φτιάξουν μια ομαλή καθημερινότητα. Φτιάχνουν μικρές γειτονιές, ζωγραφίζουν τους τοίχους με τη βοήθεια εθελοντών/ριών ώστε τα containers να μη θυμίζουν containers. Μαγειρεύουν και μαζεύονται φτιάχνοντας έτσι μια μικρή κοινότητα που να τους επιτρέπει να ανήκουν και να ζουν αρμονικά- έστω και πρόχειρα μέχρι να πάνε παρακάτω. Μέσα στο χώρο έχουν δημιουργήσει από κουζίνες μέχρι και κομμωτήριο.

Παραθέτουμε ενδεικτικά μερικές σχετικές φωτογραφίες:

Εμείς ως ΚΣΜ θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε και να υποστηρίζουμε με όποιο τρόπο μπορούμε μετανάστες/μετανάστριες – πρόσφυγες/προσφύγισσες καθώς και να μη συμβιβαζόμαστε με την αδιαφορία και την υποτίμηση από πλευράς της κρατικής πολιτικής. Στόχος μας το μαζί και οι αλληλέγγυες προσπάθειες να σπάσουν την κρατική αναλγησία. Καλούμε και άλλες αυτοδιαχειριζόμενες συλλογικότητες, ομάδες να επικοινωνήσουν & να στηρίξουν το camp του Ελαιώνα. Σαν ομάδα αλληλεγγύης συνεχίζουμε να στηρίζουμε ανθρώπους του σχολείου αλλά και εκτός αυτού, που δυσκολεύονται οικονομικά κατά τη περίοδο της πανδημίας, καθώς και camps, άλλες συλλογικότητες/πρωτοβουλίες. Πέρα από τα καλέσματα για συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης, που ανακοινώνουμε, μπορείτε να κάνετε κατάθεση εδώ: IBAN κίνησης απελάστε τον ρατσισμό: GR25 0172 0180 0050 1803 1163 603 . Δικαιούχος: Κίνηση Απελάστε τον Ρατσισμό, τράπεζα Πειραιώς. Αιτιολογία: Covid-19.

321

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση