Ισραήλ: Τα θετικά αποτελέσματα των εμβολιασμών και το «Απαρτχάιντ» πίσω από το success story

Ισραήλ: Τα θετικά αποτελέσματα των εμβολιασμών και το «Απαρτχάιντ» πίσω από το success story

Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζεται η εμβολιαστική εκστρατεία κατά του covid19 στο Ισραήλ, με τα πρώτα θετικά αποτελέσματα να κάνουν ήδη την εμφάνισή τους.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, μέχρι στιγμής πάνω από το ένα τρίτο του πληθυσμού της χώρας έχει εμβολιαστεί από τις 19 Δεκεμβρίου, όταν και ξεκίνησε επισήμως η όλη διαδικασία.

Στην εν λόγω υπόθεση έχει επενδύσει πολιτικά ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο οποίος φέρεται να πίεσε προσωπικά το αφεντικό της Pfizer για να εξασφαλίσει πρόωρες αποστολές του εμβολίου της. Παράλληλα, ήταν ο πρώτος που εμβολιάστηκε, φροντίζοντας μάλιστα αυτό να γίνει σε ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση. Υποσχέθηκε δε ότι «το Ισραήλ θα είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο» που θα εξέλθει από την πανδημία – μέχρι τα τέλη Μαρτίου», κάτι που εφόσον συνέβαινε, θα ήταν ιδιαίτερα βολικό για τον ίδιο, καθώς θα συνέπιπτε με τις βουλευτικές εκλογές στη χώρα ενισχύοντας το κόμμα του, το Likud.

Αν και η εν λόγω υπόσχεση φαντάζει παρακινδυνευμένη, καθώς κανείς δεν είναι σίγουρος ότι τα εμβόλια θα μειώσουν επιτυχώς τα ποσοστά μόλυνσης αρκετά ώστε να αρθούν οι περιορισμοί καραντίνας, υπάρχουν ήδη κάποια αισιόδοξα μηνύματα.

Όπως καταδεικνύει ανάλυση από την επιστημονική ομάδα του βιολόγου του Ινστιτούτου Επιστημών Weizmann, Eran Segal, την οποία δημοσιεύει ο Economist, τα κρούσματα covid-19 έχουν αρχίσει να μειώνονται αισθητά μεταξύ των ηλικιωμένων στο Ισραήλ. Το αποτέλεσμα είναι ιδιαίτερα έντονο στις εισαγωγές στα νοσοκομεία: στα άτομα ηλικίας άνω των 60, οι περιπτώσεις σοβαρών κρουσμάτων μειώθηκαν κατά 26%  σε σχέση με τις 19 Ιανουαρίου, που βρίσκονταν στο υψηλότερο σημείο. Αντίθετα, στα άτομα ηλικίας μεταξύ 40 και 59 – μια ομάδα που δεν έχει ξεκινήσει τον εμβολιασμό – τέτοια σοβαρά κρούσματα έχουν αυξηθεί κατά 13%.

Το πρόγραμμα εμβολιασμού, αντί του εθνικού lockdown που τέθηκε σε εφαρμογή μια εβδομάδα αργότερα (και ενισχύθηκε στις 5 Ιανουαρίου), είναι η πιο πιθανή αιτία. Καθώς το πρόγραμμα εμβολιασμού του Ισραήλ προχωρά, τα κρούσματα και οι νοσηλείες αναμένεται να μειωθούν περαιτέρω. Παρόλο που το Ισραήλ χορηγεί δόσεις σχεδόν στο 2% του πληθυσμού του κάθε μέρα το τελευταίο δεκαπενθήμερο, κατά μέσο όρο, έχει ακόμη να διανύσει πολύ δρόμο: το 65% των ατόμων άνω των 60 έχουν λάβει και τις δύο δόσεις του εμβολίου Pfizer / BioNTech, λιγότερο από το ένα τρίτο των ατόμων ηλικίας 30 ετών έχουν λάβει την πρώτη δόση.

«Δεύτερης κατηγορίας» πολίτες και στους εμβολιασμούς οι Παλαιστίνιοι

Την ίδια στιγμή πάντως πίσω από το success story της εμβολιαστικής εκστρατείας του Ισραήλ εξακολουθεί να ισχύει το καθεστώς ανισότητας και στο συγκεκριμένο ζήτημα, με τους Παλαιστίνιους να θεωρούνται «πολίτες δεύτερης κατηγορίας».

Όπως επισημαίνουν σε ρεπορτάζ τους οι New York Times ακόμη και σήμερα η συντριπτική πλειοψηφία όσων ζουν στη Δυτική Όχθη περιμένουν ακόμη να φτάσουν οι πρώτες δόσεις των εμβολίων, ενώ τα συνολικά στοιχεία μιλούν από μόνα τους.

Το ισραηλινό κράτος έχει σπεύσει να εμβολιάσει περίπου 3,3 εκατομμύρια πολίτες από τα 9,2 εκατομμύρια του συνολικού πληθυσμού της. Σε αυτούς περιλαμβάνεται και ένα μικρό ποσοστό από τους 450 χιλιάδες εποίκους της Δυτικής Όχθης, οι οποίοι ζουν δίπλα στους περίπου 3 εκατομμύρια των Παλαιστίνιων. Για αυτούς -όπως και για τα 2 εκατομμύρια Παλαιστίνιους της Λωρίδας της Γάζας- παραμένει ασαφές πότε θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός, παρά το γεγονός πως πλήττονται με ιδιαίτερη σφοδρότητα από την πανδημία.

Μοναδική εξαίρεση αποτέλεσαν οι Παλαιστίνιοι γιατροί και νοσηλευτές, οι οποίοι εμβολιάστηκαν την περασμένη εβδομάδα.

Οι ισραηλινές αρχές από την πλευρά τους επιχειρούν να «κρυφτούν» πίσω από τη Συμφωνίας του Όσλο  τη δεκαετία του 90, που προέβλεπε πως η Παλαιστίνιοι θα αναλάμβαναν την ευθύνη των υπηρεσιών υγείας τόσο στη Δυτική Όχθη  όσο και στη Λωρίδα της Γάζας. Μόνο που καλό είναι να θυμάται κανείς πως η ίδια συμφωνία ανέφερε σαφώς πως Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι θα έπρεπε να συνεργάζονται στενά σε περιπτώσεις επιθετικών ασθενειών ή πανδημιών.  Και οι Παλαιστίνιοι θα είχαν το δικό τους κράτος, αντί να είναι πολίτες δεύτερης και τρίτης κατηγορίας, όπως συμβαίνει σήμερα.

 

 

Πηγή: tvxs.gr

16

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση