Αντιδράσεις για την ωμή πρόκληση Βορίδη με τους περιττούς δημοσίους υπαλλήλους

Αντιδράσεις για την ωμή πρόκληση Βορίδη με τους περιττούς δημοσίους υπαλλήλους

Τις ημέρες της περιόδου διακυβέρνησης Σαμαρά και την δραματική συρρίκνωση των υπαλλήλων στον δημόσιο τομέα αναπόλησε ο Μάκης Βορίδης προκαλώντας, καθώς, εμμέσως πλην σαφώς, ανέφερε ότι οι θέσεις εργασίας που χάθηκαν ήταν… αχρείαστες.

Ειδικότερα, σε χθεσινή ραδιοφωνική του συνέντευξη στον Alpha 98,9, υπουργός Εσωτερικών υποστήριξε ότι οι 400.000 θέσεις εργασίας που μειώθηκαν αφορούσαν σε υπαλλήλους που… ήταν περιττοί «καθώς προφανώς μειώσαμε σε αυτή τη δεκαετία κατά 400.000 τον αριθμό των εργαζομένων και το Δημόσιο δεν κατέρρευσε».

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου εάν οι υπάλληλοι αυτοί ήταν περισσευούμενοι ο κ. Βορίδης αποκρίθηκε «προφανώς».

Αναγκάστηκε, βέβαια, να παραδεχθεί τα τρομακτικά κενά στις αστικές συγκοινωνίες και το σύστημα υγείας, κάνοντας, όμως λόγο για ελλείψεις «σημειακά».

«Ονειρεύονται αναβίωση της περιόδου Σαμαρά»

Στον υπουργό Εσωτερικών άσκηση σφοδρή κριτική σήμερα ο τομεάρχης Εσωτερικών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Ζαχαριάδης, υπογραμμίζοντας ότι ο κ. Βορίδης ονειρεύεται αναβίωση της περιόδου Σαμαρά.

«Η πανδημία δεν επέτρεψε στη ΝΔ να ξεδιπλώσει πλήρως το πρόγραμμά της. Ας μην αυταπατώνται όμως οι πολίτες. Όλοι στην κυβέρνηση με προεξάρχοντα τον κ. Μητσοτάκη επιδιώκουν την ολοκλήρωση του καταστροφικού έργου της κυβέρνησης Σαμαρά» προσθέτει.

Αναλυτικά η δήλωση

Ο κ. Βορίδης αναπολεί τα κατορθώματα του Μητσοτάκη στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιόφωνο του Alpha 98,9 και στους δημοσιογράφους Βασίλη Σκουρή και Λώρα Ιωάννου, ο Υπουργός Εσωτερικών Μ. Βορίδης υπεραμύνθηκε πλήρως των καταστροφικών επιλογών της διακυβέρνησης Σαμαρά και του τότε Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Μητσοτάκη.

 • Δεν κατέρρευσε και τίποτα, μειώσαμε κατά 400.000 τον αριθμό των εργαζομένων και το Δημόσιο δεν κατέρρευσε, τόνισε ο κ. Βορίδης αναφερόμενος στην τρομακτική μείωση του προσωπικού του δημοσίου τομέα, που οδήγησε στα πρόθυρα της διάλυσης κρίσιμους τομείς του κοινωνικού κράτους.
 • Χαρακτήρισε περισσευούμενους τους εκατοντάδες χιλιάδες υπαλλήλους που αποχώρησαν από την ενεργό υπηρεσία χωρίς να αντικατασταθούν, με αποτέλεσμα την πλήρη παράλυση του κρατικού μηχανισμού. Επισημαίνεται ότι ακόμη και οι ίδιοι οι Ευρωπαίοι εταίροι αμφισβήτησαν εκ των υστέρων την ορθότητα αυτής της επιλογής.
 • Απέφυγε να δεσμευτεί για μόνιμες προσλήψεις, ακόμη και τώρα εν μέσω της πρωτοφανούς πανδημίας και της ασφυκτικής πίεσης που ασκείται στο ΕΣΥ και άλλους τομείς του κοινωνικού κράτους. Δεν κατέρρευσε και τίποτα κατά τον κ. Βορίδη
 • Ας ρωτήσει τους χιλιάδες εργαζόμενους στο ΕΣΥ για την υπεράνθρωπη προσπάθεια που κατέβαλλαν όλο αυτό το διάστημα για να κρατήσουν όρθιο το σύστημα, την ίδια στιγμή που ο ομοϊδεάτης του κ. Γεωργιάδης δήλωνε ότι θα τους βγάλει αυτός σε διαθεσιμότητα και δεν θα αφήσει την τρόικα να του κλέψει τη δόξα.
 • Ας ρωτήσει ο κ. Βορίδης τους χιλιάδες ανασφάλιστους που αποκλείστηκαν από τα δημόσια νοσοκομεία.
 • Ας ρωτήσει τους ανθρώπους με αναπηρία για τις δυσκολίες που αντιμετώπιζαν καθημερινά λόγω της υποστελέχωσης και υπολειτουργίας προνοιακών δομών του κράτους.
 • Ας ρωτήσει την εκπαιδευτική κοινότητα για τα πρωτοφανή κενά στην στελέχωση των σχολείων.
 • Ας ρωτήσει τους μαθητές που έκαναν μάθημα με φωτοτυπίες.
 • Ας ρωτήσει τα χιλιάδες παιδιά που αποκλείστηκαν από την Τεχνική Εκπαίδευση λόγω της αυθαίρετης κατάργησης ολόκληρων κλάδων και της απόλυσης των εργαζόμενων εκπαιδευτικών.
 • Ας ρωτήσει τους Δήμαρχους για την κατάρρευση των εσόδων και την αύξηση της παραβατικότητας που επέφερε η βίαιη διάλυση της Δημοτικής Αστυνομίας.

Ότι και να δηλώνει ο κ. Βορίδης, η αλήθεια είναι πικρή για τον ίδιο και την παράταξή του: H κυβέρνηση Σαμαρά άφησε το δημόσιο τομέα στο χείλος του γκρεμού και αν ο κρατικός μηχανισμός άντεξε οφείλεται στην αυταπάρνηση της μεγάλης πλειοψηφίας των εργαζομένων και στις καίριες παρεμβάσεις της μετέπειτα κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα.

 • Γνωρίζουν πολύ καλά όλοι οι Έλληνες πολίτες, πως αν δεν είχε μεσολαβήσει η διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που κράτησε όρθιο το ΕΣΥ, η τωρινή υγειονομική κρίση θα είχε ξεφύγει από κάθε έλεγχο.
 • Γνωρίζουν πολύ καλά όλοι οι Έλληνες πολίτες, ότι αν δεν είχε μεσολαβήσει η διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, που παρέλαβε μια δημόσια εκπαίδευση στα πρόθυρα της κατάρρευσης και ανέστρεψε αυτή την πορεία με γενναία ενίσχυση σε υποδομές και ανθρώπινο δυναμικό, η κατάσταση θα είχε οδηγηθεί στο μη περαιτέρω.
 • Γνωρίζουν πολύ καλά όλοι οι Έλληνες πολίτες ότι αν δεν είχε μεσολαβήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με την κατάργηση των απολύσεων, των διαθεσιμοτήτων και των λοιπών αυταρχικών πολιτικών των κ.κ. Σαμαρά΄ και Μητσοτάκη, ο δημόσιος τομέας θα είχε παραλύσει πλήρως.

Πλέον οι μάσκες έπεσαν

Ακόμη και τώρα, εν μέσω της τεράστιας υγειονομικής και οικονομικής κρίσης, ο κ. Βορίδης παραμένει αμετανόητος. Ονειρεύεται αναβίωση της περιόδου Σαμαρά και την πλήρη αποδόμηση του κοινωνικού κράτους. Νοσταλγεί τη θητεία του κ. Μητσοτάκη στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης με τις απολύσεις, τις διαθεσιμότητες και τις καταργήσεις κρίσιμων υπηρεσιών του κοινωνικού κράτους.

Τελικά οι πρόσφατες αναφορές του για νέο σύστημα αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων και θέσπιση μπόνους παραγωγικότητας δεν είναι τυχαίες. Πίσω από ωραία λόγια και δήθεν μεταρρυθμιστικές προτάσεις κρύβονται οι πραγματικές προθέσεις των κυβερνώντων:

Στόχος της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη ήταν και παραμένει η απαξίωση και συρρίκνωση του δημόσιου τομέα. Στόχος ήταν και παραμένει η εκχώρηση κρίσιμων τομέων του κοινωνικού κράτους σε διαπλεκόμενα ιδιωτικά συμφέροντα.

Η πανδημία δεν επέτρεψε στη ΝΔ να ξεδιπλώσει πλήρως το πρόγραμμά της. Ας μην αυταπατώνται όμως οι πολίτες. Όλοι στην κυβέρνηση με προεξάρχοντα τον κ. Μητσοτάκη επιδιώκουν την ολοκλήρωση του καταστροφικού έργου της κυβέρνησης Σαμαρά.

 • Επιδιώκουν τη διάλυση της δημόσιας υγείας, της δημόσιας παιδείας, της κοινωνικής πρόνοιας.
 • Επιδιώκουν τη δημιουργία ενός μικρού αναποτελεσματικού κράτους που θα λειτουργεί με αυταρχισμό και αμιγώς πελατειακούς όρους.

Ας το βάλουν καλά στο μυαλό τους. Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία σε συνεργασία με όλους τους δημοκρατικούς πολίτες της χώρας θα τους χαλάσει τα σχέδια.

Η στήριξη του κοινωνικού κράτους, η στήριξη ενός δημόσιου τομέα που θα λειτουργεί με όρους δημοκρατίας, διαφάνειας, κοινωνικής λογοδοσίας και αποτελεσματικότητας αποτελεί βασική προϋπόθεση τόσο για την κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη, όσο και για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας.

Οργή και από την ΑΔΕΔΥ

«Είναι προφανές, ότι ο Υπουργός Εσωτερικών με τις δηλώσεις του δίνει το στίγμα των μηδενικών προσλήψεων που σκέφτεται να κάνει στο Δημόσιο» σχολίασε από την πλευρά της η ΑΔΕΔΥ, καταγγέλλοντας, παράλληλα, τον Μάκη Βορίδη για ειρωνείες.

Με αφορμή τις δηλώσεις του Μ. Βορίδη ότι περίσσευαν οι 400.000 Δημόσιοι Υπάλληλοι

Σε χθεσινή (8/2/21) συνέντευξή του, στο ραδιόφωνο του Αlpha 98.9, ο Υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, επιχαίρει για το γεγονός της μείωσης των Δημοσίων Υπαλλήλων, την τελευταία δεκαετία, κατά 400.000.

Με καθαρά ειρωνική διάθεση, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, δήλωσε χαρακτηριστικά: «…Ε, δεν κατέρρευσε και τίποτα… λόγω της μείωσης».

Τι κι αν οι συντάξεις καθυστερούν 3-5 χρόνια να εκδοθούν, λόγω μείωσης του προσωπικού κατά 50%, κι αν επί των ημερών της παρούσας κυβέρνησης από 165.000 που παρέλαβαν έφτασαν 350.000,

Τι κι αν στην εκπαίδευση έχουμε 50.000 αναπληρωτές που καλύπτουν οργανικά κενά, λόγω μη διορισμών,

Τι κι αν το ΕΣΥ έχει φτάσει στα όριά του και λειτουργεί χάρη στο φιλότιμο γιατρών και νοσηλευτών (λείπουν πάνω από 20.000),

Τι κι αν στις υπηρεσίες ασύλου, στα Υπουργεία, στην τοπική αυτοδιοίκηση, στους φορείς του Δημοσίου έχουμε ελλείψεις που φτάνουν μέχρι και το 40% των οργανικών θέσεων… όλα αυτά φαίνεται να μην απασχολούν τον Υπουργό.

Κατά την εκτίμησή του το σύστημα δεν κατέρρευσε κι ορθώς έγιναν αυτές οι μειώσεις προσωπικού, χωρίς αναπλήρωση.

Είναι προφανές, ότι ο Υπουργός Εσωτερικών με τις δηλώσεις του δίνει το στίγμα των μηδενικών προσλήψεων που σκέφτεται να κάνει στο Δημόσιο. Κι ο νόμος που ψήφισε για τις αλλαγές στο ΑΣΕΠ και την καθιέρωση γραπτού πανελλήνιου διαγωνισμού για τις προσλήψεις δεν ήταν τίποτε άλλο παρά ένα προπέτασμα καπνού, προκειμένου να κρύψει την ουσία της πολιτικής που θα εφαρμόσει, που δεν είναι άλλη από την περαιτέρω μείωση του Δημόσιου Τομέα.

Από την Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ.

 

 

Πηγή: efsyn.gr

12

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση