Άνω κάτω οι Σέρρες με τον κρυφοναζί γκραφιτά

Άνω κάτω οι Σέρρες με τον κρυφοναζί γκραφιτά

Κύμα σφοδρών αντιδράσεων στις Σέρρες και αμήχανη αντίδραση από τη δημοτική αρχή που αποφάσισε να καλέσει, όπως και άλλοι δήμοι, τον «καλλιτέχνη» που ακούει στο όνομα «Εύρυτος» -γνωστό από έργα με ναζιστικό και ρατσιστικό περιεχόμενο- να απεικονίσει ήρωες του 1821 σε τοίχους της πόλης.

Αρχικά το θέμα ανέδειξαν με κοινή επιστολή τους οι δημοτικοί σύμβουλοι Αντώνης Γεωργούλας («Διάβαση Πεζών»), Βαρβάρα Μητλιάγκα («ΣΕΡΡΑΣ – Στέφανος Φωτιάδης») και η ανεξάρτητη Θένια Χαραλαμπίδου, καταγγέλλοντας τη συνεργασία με άτομο που τα έργα του «είναι αμφιβόλων σχέσεων με τα δημοκρατικά ιδεώδη, παραπέμπουν σε νεοναζιστικές αντιλήψεις». Ρωτώντας πώς έγινε αυτή η επιλογή όταν η αρμόδια Επιτροπή για τις επετειακές εκδηλώσεις δεν γνώριζε τίποτα, ζητούσαν άμεση διακοπή της συνεργασίας.

Την επομένη των δηλώσεων αυτών ο δήμαρχος Σερρών Αλέξανδρος Χρυσάφης συναντούσε στην Αθήνα την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου προκείμενου να την καλέσει στις εκδηλώσεις εορτασμού των 108 χρόνων από την απελευθέρωση της πόλης των Σερρών (29 Ιουνίου) και παράλληλα, όπως ενημέρωσε την ΠτΔ, «για το πρόγραμμα δράσεων του Δήμου Σερρών “Ελλάδα 2021 – Σέρρες 2021”» (της μίλησε και για τον «Εύρυτο»;). Την ίδια μέρα ο δήμος με ανακοίνωσή του προσπαθούσε να απολογηθεί στους διαμαρτυρόμενους ότι η Επιτροπή δεν είχε πληροφορηθεί τη συνεργασία «διότι όταν η επιτροπή ολοκλήρωσε τις προτάσεις της, ο Εύρυτος δεν είχε αρχίσει ακόμη την καλλιτεχνική του παραγωγή με τη δημιουργία έργων που αφορούν τους ήρωες της Επανάστασης του 1821)! Αλλά και ότι «όταν πριν από περίπου έναν μήνα προσκλήθηκε ο καλλιτέχνης, ουδεμία αναφορά ή καταγγελία υπήρχε».

Αλλά και τώρα που έμαθε, τι κάνει ο Δήμος Σερρών; Απορεί με όσους του δείχνουν το πρόβλημα, χρεώνοντάς τους «βιασύνη» προκειμένου «να προσάψουν στον νέο αυτό καλλιτέχνη ιδέες και συμπεριφορές [sic] τις οποίες ο ίδιος ρητά και κατηγορηματικά έχει διαψεύσει και έχει καταδικάσει απερίφραστα»! Αμετάφραστη μένει και η επωδός «ο Δήμος μας δεν επρόκειτο να συνεργαστεί με κανέναν που αποδεδειγμένα ασπάζεται ή υπηρετεί ακραίες απόψεις».

Με δήλωσή στην «Εφ.Συν.» η κ. Χαραλαμπίδου τονίζει πως «με θλίβει πραγματικά αυτή η επιλογή και αναρωτιέμαι πώς είναι δυνατόν ο δήμος να αναθέτει σε ανώνυμο, κουκουλοφόρο που “ζωγραφίζει” φασιστικά στοχάδια, την αναπαράσταση των ηρώων, προσβάλλοντας έτσι τη μνήμη τους και αμαυρώνοντας τους αγώνες τους;».

Πύρινη ανακοίνωση και από τη «Λαϊκή Συσπείρωση Σερρών» που μιλά για «“καλλιτέχνη” που έχει “φιλοτεχνήσει” πλήθος έργων με ναζιστικό, ρατσιστικό και αντικομμουνιστικό περιεχόμενο. Εργα εμετικά που θα ήθελαν πολλοί νοσταλγοί των Χιτών και των δωσιλόγων να κοσμούν το σαλόνι τους» και καταγγέλλει τη δημοτική αρχή ότι «επιλέγει ανθρώπους που αναπαράγουν την εγκληματική ιδεολογία, ζωγραφίζοντας σε τοίχους φασιστικά και ναζιστικά σύμβολα και μάλιστα τους παρέχει και κάλυψη και προστασία όσο τους παίρνει».

Πηγή: https://www.efsyn.gr

 

412

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση