Έρευνα Ε.Ε.: Αναπάντητα ερωτήματα για το ρόλο της Frontex σε επαναπροωθήσεις

Έρευνα Ε.Ε.: Αναπάντητα ερωτήματα για το ρόλο της Frontex σε επαναπροωθήσεις

Η έρευνα από ειδική ομάδα της Ε.Ε. για τα έργα και τις ημέρες της Frontex όσον αφορά τις καταγγελίες για συμμετοχή σε περιστατικά παράνομων επαναπροωθήσεων προσφύγων και μεταναστών, διαπιστώνει ότι σε πέντε περιπτώσεις δεν μπορεί να έχει καθαρή εικόνα για τον ρόλο της. Πολλά διεθνή ΜΜΕ, αλλά και η «Εφ.Συν.», έχουν κάνει αναφορές σε αυτές τις παράνομες δραστηριότητες, σε κάποιες από τις οποίες είναι υπόλογη και η Ελλάδα.

Η έρευνα, στην οποία συμμετείχαν ειδικοί από επτά ευρωπαϊκές χώρες και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έγινε έπειτα από ρεπορτάζ για ομαδικές επαναπροωθήσεις τον περασμένο Οκτώβριο από τους δημοσιογραφικούς οργανισμούς Bellingcat, Lighthouse Reports, Der Spiegel, ARD και TV Asahi.

Να σημειωθεί πάντως, όπως επισημαίνει και το περιοδικό Spiegel σε ρεπορτάζ για τη Frontex και την έκθεση, το κείμενο αυτό είναι προϊόν πολιτικού συμβιβασμού αφού όλες οι εμπλεκόμενες χώρες μετέχουν στο διοικητικό συμβούλιο της Frontex. Η επιτροπή όρισε το συμβούλιο της ίδιας της Frontex, ενώ στη συγγραφή της έκθεσης, συμμετείχε και εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης – ένας «εθνικός συντονιστής» που προέρχεται από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Στην έρευνα, που έχουν δει το Associated Press και το Γαλλικό Πρακτορείο, η οποία θα παρουσιαστεί κατά την ειδική σύνοδο του διοικητικού συμβουλίου της Frontex, το σώμα των Ευρωπαίων συνοριοφυλάκων, απαλλάσσεται από ευθύνες για τα περισσότερα καταγγελλόμενα περιστατικά (8), ωστόσο υπάρχουν πέντε περιπτώσεις, οι οποίες «δεν ήταν δυνατό να επιλυθούν πλήρως και πέρα πάσης αμφιβολίας».

Η Frontex έχει αρνηθεί συμμετοχή σε παράνομες επαναπροωθήσεις προσφύγων και μεταναστών, υποστηρίζοντας ότι από τη δική της εσωτερική έρευνα δεν έχει προκύψει κάποια ευθύνη, ενώ και η ελληνική κυβέρνηση αρνείται ότι ελληνική αρχή ή σώμα εμπλέκεται σε αυτά τα περιστατικά.

Ωστόσο, σύμφωνα με την ειδική επιτροπή, ενώ σε οκτώ καταγγελλόμενες υποθέσεις η ευρωπαϊκή συνοριακή δεν έχει εμπλοκή, σε πέντε περιστατικά, τα οποία αφορούν το Αιγαίο, οι ερευνητές δεν μπόρεσαν να βρουν πού πήγαν οι πρόσφυγες, αν διασώθηκαν και αν βρίσκονται στο ελληνικό ή στο τουρκικό έδαφος.

«Δεν υπάρχει καμία ένδειξη για την τύχη τους, αν κάποιος τραυματίστηκε, αγνοείται ή έχασε τη ζωή του στα περιστατικά αυτά», αναφέρεται.

Στόχος των παράνομων επαναπροωθήσεων είναι η αποτροπή ανθρώπων να εισέλθουν στο έδαφος μιας χώρας για να αιτηθούν άσυλο. Οι ενέργειες αυτές είναι αντίθετες με τις συμβάσεις για την προστασία των προσφύγων, οι οποίες προβλέπουν ότι οι άνθρωποι δεν μπορεί να στέλνονται πίσω σε χώρες όπου κινδυνεύει η ζωή και η ασφάλειά τους, για λόγους που σχετίζονται με τη φυλή, τη θρησκεία, την εθνικότητα ή τις πολιτικές τους απόψεις. Επίσης, είναι αντίθετες με το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πηγή: efsyn.gr
28

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση