Επιβάτες σε λεωφορείο είπαν «όχι» στον ρατσισμό και τη μισαλλοδοξία! (video)

Επιβάτες σε λεωφορείο είπαν «όχι» στον ρατσισμό και τη μισαλλοδοξία! (video)

Επιβάτες λεωφορείου αντέδρασαν στο νέο κρούσμα ρατσιστικής συμπεριφοράς οδηγού εναντίον επιβάτη αφρικανικής καταγωγής!

Ένα νέο βίντεο που φέρνει στο φως της δημοσιότητας η πρωτοβουλία Μένουμε Ενεργοί,  δείχνει τους επιβάτες ενός λεωφορείου να αντιδρούν στο νέο κρούσμα ρατσιστικής συμπεριφοράς οδηγού εναντίον επιβάτη αφρικανικής καταγωγής!

Σύμφωνα με τη σελίδα Μένουμε Ενεργοί, τη Δευτέρα σε δρομολόγιο λεωφορείου, πάνω στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, οδηγός σταμάτησε για να κατεβάσει επιβάτη με καταγωγή από την Αφρική προφασιζόμενος ότι η πραμάτεια του εμποδίζει τη μετακίνηση των υπολοίπων επιβατών. Πρέπει να σημειωθεί ότι της απαράδεκτης αυτής κίνησης του οδηγού προηγήθηκαν βρισιές όσο καθόταν ακόμα στη θέση του ενώ η πρωτοβουλία ανήκει στον ίδιο και δεν προήλθε μετά από διαμαρτυρίες άλλων επιβατών.
Ας δούμε όμως τα πράγματα με τη σειρά όπως περιγράφει η κοπέλα που τράβηξε το βίντεο:
«Σε λεωφορείο στην άνοδο της Αλεξάνδρας οδηγός σταμάτησε να κατεβάσει κάτω Αφρικανό που μπήκε μέσα με πραγματα του και όλο το λεωφορείο σύσσωμο κραξαμε τον οδηγό. Σε μία στάση μπήκε αυτό το παιδί με ένα καροτσάκι από αυτά της αγοράς (μικρότερο από καροτσάκι μωρού όχι ότι έχει σημασία). Το λεωφορείο είχε πολύ κόσμο. Ο οδηγός έκλεισε την πόρτα αλλά είχε μαγκωσει το ρούχο του μετανάστη. Φώναξα στον οδηγό να ανοίξει, την άνοιξε την ξανακλεισε. Δυο-τρία λεπτα πιο μετά και αφού ο επιβάτης είχε μπει πιο μέσα, ο οδηγός σταματάει το λεωφορείο. Φωνάζει για ώρα, δε θυμάμαι ακριβώς τι έλεγε, αλλά έβριζε και του λέει να κατέβει κάτω, ξεκάθαρα επειδή ήταν μαύρος και μεταναστης. Ο οδηγός δεν περίμενε να υπερασπιστούμε τον συνεπιβάτη μας γι’ αυτό και στο βίντεο ακούγεται να λέει προς επιβάτη ”Εσύ, τον υποστηρίζεις;” για να πάρει την απάντηση ”Φυσικά και τον υποστηρίζουμε”’. Γενικά όλοι την έλεγαν στον οδηγό κ αυτό είναι παρηγορο» τελειώνει η αφήγηση των γεγονότων…

Στο βίντεο, όπως θα ακούσετε ο οδηγός ακούγεται να λέει πως το καροτσάκι του επιβάτη τον εμποδίζει να κάνει τη δουλειά του και εμποδίζει τους επιβάτες ενώ ισχυρίζεται ότι απαγορεύεται να το έχει μέσα στο λεωφορείο. Όμως τέτοιου είδους καροτσάκια δεν έχουν μέγεθος μεγαλύτερο από μία βαλίτσα. Σε κάθε περίπτωση το πρόβλημα προκαλείται από τα μειωμένα δρομολόγια. Αυτά είναι που προκαλούν συνωστισμό στα λεωφορεία με τα όποια προβλήματα. Αυτό φαίνεται να το κατανοούν στην προκειμένη περίπτωση καλύτερα οι επιβάτες παρά ο οδηγός, αφού ακούγεται να του λένε ”Αυτός είναι το πρόβλημα; Αυτοί σας ενοχλούνε; Άντε μπράβο…” ενώ τον καλούν να ασχοληθεί με τη δουλειά του.

Οι επιβάτες έδειξαν αυτή τη φορά σωστά -αντιρατσιστικά- αντανακλαστικά
Όπως σημειώνει η σελίδα, το περιστατικό εκτυλίσσεται μπροστά στα μάτια ενός μικρού μαύρου παιδιού, του οποίου το πρόσωπο έχει κρυφτεί στην αρχή του βίντεο:

Από τη μία είμαστε πολύ χαρούμενοι ως σελίδα που οι επιβάτες είχαν αυτή τη φορά σωστά αντανακλαστικά. Το επιβατικό κοινό γνωρίζει ότι για τον συνωστισμό στα λεωφορεία ευθύνονται αποκλειστικά και μόνο οι κυβερνήσεις που δεν έχουν πυκνώσει τα δρομολόγια με τις απαραίτητες προσλήψεις προσωπικού και την ενίσχυση του στόλου των δημόσιων συγκοινωνιών. Οι κυβερνήσεις αφήνουν οδηγούς και επιβάτες εκτεθειμένους εν μέσω πανδημίας.

Στα λεωφορεία ειδικά ανεβαίνουν τα πιο φτωχά και πληττόμενα τμήματα της κοινωνίας συχνά πιεσμένα από την δύσκολη καθημερινότητά τους ενώ και οι οδηγοί (που επιμένουμε δεν είναι αυτού του επιπέδου) περνούν δύσκολα. Αντί να ξεσπούν ο ένας απέναντι στον άλλον οδηγοί και επιβάτες πρέπει να διεκδικήσουν καλύτερες και ποιοτικότερες δημόσιες συγκοινωνίες. Αυτή είναι η λύση.

Ως τότε καμία ανοχή σε ρατσιστικές και αυταρχικές συμπεριφορές απέναντι στο επιβατικό κοινό. Σεβασμός στους συνεπιβάτες μας και αλληλεγγύη μεταξύ μας.

Πηγή: www.rosa.gr

1.707

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση