Προκλητική ανακοίνωση Μητρόπολης Πειραιώς – “Όχι στη θεοποίηση Θεοδωράκη – Μελοποίησε Μαρξιστες”

Προκλητική ανακοίνωση Μητρόπολης Πειραιώς – “Όχι στη θεοποίηση Θεοδωράκη – Μελοποίησε Μαρξιστες”

Με μια σκοταδιστική ανακοίνωση, το Γραφείο επί των Αιρέσεων και των Παραθρησκειών της Ιεράς Μητρόπολης Πειραιώς κάνει λόγο για «απαράδεκτες», «ανούσιες και υπέρμετρες εκδηλώσεις τιμής του έργου και του προσώπου» του Μίκη Θεοδωράκη, λίγες μόνο εβδομάδες μετά τον θάνατό του.


Το κείμενο που βάλει κατά των ιδεών του «Μαρξισμού, του Μηδενισμού και του Υπαρξισμού», καθώς αποτελούν «γνήσια πνευματικά τέκνα του αθέου Ευρωπαϊκού Διαφωτισμού», κάνει λόγο για «ψευτοθεούς που έχουν κατακλύσει την Ευρώπη» και «αναγέννηση της ειδωλολατρίας».

Παραδεχόμενη την «σπάνια ιδιοφυία στο χώρο της μουσικής με παγκόσμια ακτινοβολία του Μ. Θεοδωράκη», η Μητρόπολη Πειραιώς θεωρεί ως «αρνητικό στοιχείο στις μουσικές του συνθέσεις», το «γεγονός ότι τα έργα που μελοποίησε ήταν, κατά κανόνα, έργα μαρξιστών ποιητών και νεοεποχιτών», αναφερόμενη ενδεικτικά στα ποιήματα του Οδυσσέα Ελύτη «τα οποία εκφράζουν τις αρχές της Νέας Εποχής και δυστυχώς του Νεοπαγανισμού»(!).

«Ο Μίκης, πέρα από μουσικοσυνθέτης, συνέδεσε τη ζωή του με το μαρξιστικό κίνημα στην Ελλάδα», προσθέτει ακόμα η ανακοίνωση, φτάνοντας μέχρι και το σημείο να στηλιτεύσει την «εν ζωή επιθυμία του να μη στηθεί Σταυρός και καντήλι στον τάφο του».


 

Πηγή: thepressproject.gr

20

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση