Προς κατάργηση της Ειδικής Γραμματείας Ασυνόδευτων Ανηλίκων

Προς κατάργηση της Ειδικής Γραμματείας Ασυνόδευτων Ανηλίκων

Δημήτρης Αγγελίδης

Αλλαγές με παρασκήνιο. ● Η μέχρι τώρα αρμόδια Ειρήνη Αγαπηδάκη μετακινείται σε άλλο υπουργείο και η σκυτάλη περνά σε επίπεδο γενικής διεύθυνσης του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου υπό την υφυπουργό Σοφία Βούλτεψη. ● Εύλογα ζητήματα στελέχωσης, τεχνογνωσίας και γραφειοκρατίας στη νέα γενική διεύθυνση.


Την κατάργηση της Ειδικής Γραμματείας Ασυνόδευτων Ανηλίκων ενάμιση χρόνο μετά τη δημιουργία της σχεδιάζει η κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.».

Οι πληροφορίες αναφέρουν επίσης ότι η ειδική γραμματέας Ειρήνη Αγαπηδάκη μετακινείται σε άλλο υπουργείο και ότι η αρμοδιότητα των ασυνόδευτων ανήλικων περνά σε επίπεδο γενικής διεύθυνσης του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου υπό την υφυπουργό Σοφία Βούλτεψη. Στην κ. Βούλτεψη αναμένεται να περάσει και η Γενική Διεύθυνση Ενταξης, που σήμερα υπάγεται στον γενικό γραμματέα Μετανάστευσης Πάτροκλο Γεωργιάδη.

Είναι χαρακτηριστικό ότι αύριο η κ. Βούλτεψη δίνει συνέντευξη τύπου για να ενημερώσει για το πρόγραμμα μετεγκατάστασης ασυνόδευτων προσφυγόπουλων σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, έργο το οποίο διαχειρίζεται μέχρι σήμερα η κ. Αγαπηδάκη. Η υφυπουργός θα ενημερώσει επίσης και για το διεθνές συνέδριο «Children in Migration» («Μετανάστευση Παιδιών») που διοργανώνει το υπουργείο στο τέλος του μήνα.

Για την κατάργηση της Ειδικής Γραμματείας, στην οποία μεταφέρονταν σταδιακά από τη δημιουργία της τον Φεβρουάριο του 2020 μέχρι πριν από ένα μήνα αρμοδιότητες που ανήκαν στο υπουργείο Εργασίας και στην υπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δόμνα Μιχαηλίδου, η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να επικαλεστεί την επιτυχημένη ολοκλήρωση του έργου της Ειδικής Γραμματείας και τη μείωση του αριθμού των ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων.

Ωστόσο, στο παρασκήνιο επιμένουν οι πληροφορίες που θέλουν τις σχέσεις της ειδικής γραμματέα και του υπουργού να μην είναι οι καλύτερες, γεγονός που καθιστά την κατάργηση της ειδικής γραμματείας απότοκο της μετακίνησης της κ. Αγαπηδάκη, ό,τι κι αν σημαίνει αυτό σε επίπεδο κυβερνητικής πολιτικής.

Αλλωστε, η μείωση του αριθμού των ασυνόδευτων ανήλικων είναι στην πραγματικότητα συγκυριακή και οφείλεται εν πολλοίς στη σκληρή αντιπροσφυγική πολιτική της κυβέρνησης στα σύνορα, με αιχμή τις παράνομες επιχειρήσεις αποτροπής και επαναπροώθησης.

Επιπλέον, η κατάργηση της Ειδικής Γραμματείας, η οποία λειτουργεί με εξειδικευμένο προσωπικό συνεργατών από οργανώσεις και από το Ευρωπαϊκό Γραφείο Υποστήριξης Ασύλου, και η δημιουργία μιας νέας γενικής διεύθυνσης υπουργείου θέτει εύλογα ζητήματα στελέχωσης, τεχνογνωσίας και γραφειοκρατίας. Με δεδομένα τα διαχειριστικά προβλήματα που εμφανίζει σε πολλούς τομείς το υπουργείο, με σοβαρές επιπτώσεις στους ίδιους τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, εγείρονται πολύ σοβαρά ερωτήματα για το μέλλον των ασυνόδευτων προσφυγόπουλων, τόσο αυτών που προορίζονται να μετεγκατασταθούν σε άλλα κράτη όσο και αυτών που θα παραμείνουν στη χώρα μας, με δεδομένη την πλήρη απουσία κυβερνητικού σχεδίου για την κοινωνική ένταξή τους.

Πρόκειται άλλωστε για την πολλοστή μετακίνηση της αρμοδιότητας των ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων στα λιγότερο από δυόμισι χρόνια διακυβέρνησης της Ν.Δ., γεγονός που αντανακλά την απουσία συνεκτικού κυβερνητικού σχεδίου και την υποκατάστασή του από προσωπικές και μικροκομματικές επιδιώξεις. Κι αυτό για ένα θέμα για το οποίο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δηλώσει τάχα την προσωπική του ευαισθησία.

Αλλαγές και στο οργανόγραμμα


Την ίδια ώρα, στους υπαλλήλους του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου επικρατεί εκ νέου προβληματισμός και αναστάτωση για επικείμενες αλλαγές στο οργανόγραμμα του υπουργείου, σύμφωνα με τα σχέδια που έχει ανακοινώσει στους υπαλλήλους το γραφείο του υπουργού πριν κλείσει χρόνος από τη δημοσίευσh του σημερινού οργανογράμματος στην «Εφημερίδα της Κυβερνήσεως».

Το σημερινό οργανόγραμμα κυοφορούνταν μήνες πριν θεσπιστεί στο τέλος του περασμένου έτους και η εφαρμογή του συνοδεύτηκε από παλινωδίες και χάος για πολύ καιρό, λόγω των βιαστικών και πρόχειρων αποφάσεων για μετακινήσεις υπαλλήλων χωρίς τη σύμφωνη γνώμη τους.


Πηγή: efsyn.gr

88

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση