«Δεν τον κλοτσάει, είναι σε προέκταση το πόδι του…»

«Δεν τον κλοτσάει, είναι σε προέκταση το πόδι του…»

Γιώτα Τέσση

Ξεκίνησε χθες η δίκη του φοιτητή του Πολυτεχνείου Ορέστη Καττή, της αδερφής του και ακόμη δύο κατηγορούμενων, οι οποίοι στις 17 Νοεμβρίου του 2020, αφού ξυλοκοπήθηκαν άγρια από την ομάδα ΔΡΑΣΗ, βρέθηκαν και στο εδώλιο. Ενδεικτικές οι απαντήσεις του πρώτου αστυνομικού μάρτυρα κατηγορίας στις ερωτήσεις που δέχτηκε για το υλικό της κάμερας που έχει καταγράψει τη βίαιη σύλληψη του Ορέστη Καττή


Κατάμεστος ήταν χθες το πρωί –και για πολλές ώρες– ο αύλειος χώρος του κτιρίου 9 των δικαστηρίων της Ευελπίδων από αλληλέγγυους στους συλληφθέντες στα Σεπόλια στις 17 Νοεμβρίου 2020, σε μια υπόθεση αλόγιστης βίας από την ομάδα ΔΡΑΣΗ, αρχικά σε βάρος του φοιτητή του Πολυτεχνείου Ορέστη Καττή και στη συνέχεια σε βάρος της οικογένειάς του και άλλων ατόμων. Και όπως έχουμε δει σε δεκάδες άλλες περιπτώσεις αστυνομικής βίας, οι δαρμένοι είναι στη συνέχεια συλληφθέντες και μετέπειτα κατηγορούμενοι. Έτσι, χθες, στο εδώλιο κάθισαν τέσσερις κατηγορούμενοι: ο Ορέστης Καττής, η αδερφή του Λυδία (φοιτήτρια Νοσηλευτικής), ο φοιτητής Πληροφορικής Νικόλας Καβακλής και ο εργαζόμενος Γεράσιμος Λιβάνης.

Παρόντες στο δικαστήριο ήταν οι μάρτυρες κατηγορίας αστυνομικοί και 17 μάρτυρες υπεράσπισης των συλληφθέντων. Με δεδομένο τον μεγάλο αριθμό παραγόντων της δίκης και το ότι η διαδικασία ξεκίνησε στις 13.30, μέχρι τις 15.00 (που διακόπηκε λόγω λήξης του ωραρίου της γραμματέα της έδρας) είχε προλάβει να καταθέσει μόνο ένας μάρτυρας κατηγορίας και μάλιστα η κατάθεσή του δεν ολοκληρώθηκε. Πρόκειται για έναν από τους αστυνομικούς της ομάδας ΔΡΑΣΗ που συνέλαβε τον Ορέστη Καττή στην πυλωτή του σπιτιού του.

«Λάβαμε σήμα για άτομα που κατευθύνονται στο Α.Τ. Κολωνού και κατευθυνθήκαμε προς τα εκεί. Περνώντας από τον σταθμό μετρό στα Σεπόλια είδαμε άτομα συγκεντρωμένα και εκείνη τη μέρα υπήρχε απαγόρευση συγκεντρώσεων. Κοντοσταθήκαμε, κάποιοι έφυγαν προς το μετρό, αλλά μια ομάδα με full face μάς πετούσε πέτρες. Τους απωθήσαμε και κάποιοι από αυτούς κατέφυγαν στην πιλοτή πολυκατοικίας, όπου συλλάβαμε τον κατηγορούμενο. Προσπάθησε να αποφύγει τη σύλληψή του, ανέβηκε στην οροφή ενός αυτοκινήτου και μας έβριζε».

Σύμφωνα με τον αστυνομικό, ο Ορέστης Καττής ήταν σίγουρα μέσα στο πλήθος και πέταξε μία πέτρα που πέτυχε το δεύτερο μηχανάκι της ομάδας του. «Άρχισαν να μαζεύονται άτομα και μας έλεγαν να τον αφήσουμε ελεύθερο. Το σκηνικό και οι συμπεριφορές ήταν πολύ προκλητικές».

Η δικηγόρος των κατηγορουμένων, Αντωνία Λεγάκη, παρατήρησε ότι ο μάρτυρας ανέφερε πληροφορίες που δεν είχε πει στην αρχική του κατάθεση, όπως ότι ο Ορέστης Καττής φορούσε full face, ότι πέτυχε με πέτρα το δεύτερο μηχανάκι και ότι αντιστάθηκε ο ίδιος –και όχι μόνο οι γύρω του– στη σύλληψή του. «Μπορεί να το αμέλησα τότε, εδώ τα λέω λεπτομερώς», ήταν η απάντηση του μάρτυρα.

Αντωνία Λεγάκη: Οι δύο συνάδελφοί σας, που λέτε ότι τραυματίστηκαν, πήγαν στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο αλλά σε κανέναν από τους δύο δεν διαπιστώνεται σωματική βλάβη.

Μάρτυρας: Και βέβαια διαπιστώθηκε, ο ένας έχει κάκωση και ο άλλος θλάση.

Αντωνία ΛεγάκηΗ ιατροδικαστική έκθεση αναφέρει για τον έναν, που υποστήριζε ότι χτύπησε στον αντίχειρα, ότι «δεν υπάρχει σαφής εικόνα» και για τον δεύτερο οι γιατροί σημειώνουν «αναφερόμενη κάκωση».

Στον μάρτυρα επιδείχθηκαν φωτογραφίες από το υλικό της κάμερας του σπιτιού που έχει καταγράψει τη σύλληψή του:

Αντωνία Λεγάκη: Βλέπετε εδώ τρεις συναδέλφους σας να τον χτυπάνε;

Μάρτυρας: Τον τραβάνε, δεν τον χτυπάνε.

Αντωνία Λεγάκη: Ποιος είναι αυτός που του δίνει κλοτσιά;

Μάρτυρας: Είναι ο επικεφαλής της ομάδας μας. Δεν τον κλοτσάει, είναι σε προέκταση το πόδι του…

■ Η δίκη θα συνεχιστεί την 1η Νοεμβρίου.


 

Πηγή: efsyn.gr

27

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση