Δαρμένος στη μετάφραση

Δαρμένος στη μετάφραση

Δημήτρης Αγγελίδης

Διερμηνέας της Frontex καταγγέλλει ότι Ελληνες αστυνομικοί τον «επανα- προώθησαν» μαζί με περίπου 100 πρόσφυγες στην Τουρκία, αφού πρώτα τους χτύπησαν, τους έγδυσαν και τους πήραν χρήματα και προσωπικά αντικείμενα ● Επικοινωνία της επιτρόπου Γιόχανσον με τον Τ. Θεοδωρικάκο για το περιστατικό που αποκάλυψαν χθες οι «Νew York Times» ● Παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη μετά από αναφορά της Frontex.


Mέχρι και διερμηνέα της Frontex, κάτοικο Ιταλίας που βρισκόταν σε αποστολή στον Εβρο, κατάφεραν να στείλουν στην Τουρκία οι ελληνικές Αρχές, αφού πρώτα τον χτύπησαν άγρια και του πήραν χρήματα, έγγραφα και κινητό, σε μια από τις ανεξέλεγκτες παράνομες επιχειρήσεις επαναπροώθησης που καταλήγουν όλο και συχνότερα σε ιλαροτραγωδία για την ελληνική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με επίσημη καταγγελία του ίδιου που αποκάλυψαν χθες οι «Νew York Times», ο διερμηνέας προσπάθησε να εξηγήσει στους αστυνομικούς ποιος είναι και πού εργάζεται, αλλά αυτοί έβαλαν τα γέλια και συνέχισαν να τον χτυπούν.

Επιβεβαιώνεται όμως ότι γελάει καλύτερα όποιος γελάει τελευταίος. Από τα σύνορα της Τουρκίας, όπου τον άφησαν οι αστυνομικοί μαζί με άλλους τουλάχιστον 100 πρόσφυγες, ο διερμηνέας, μέλος ομάδας εμπειρογνωμόνων που εργάζονται σε αποστολές της Ευρωπαϊκής Συνοροφυλακής και Ακτοφυλακής, κατάφερε να φτάσει στην Κωνσταντινούπολη, να καταφύγει στο ιταλικό προξενείο και να επιστρέψει στην Ιταλία, αποφασισμένος να ζητήσει την τιμωρία των ενόχων.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, υπέβαλε καταγγελία μέσω του Μηχανισμού Παραπόνων της Frontex, καταθέτοντας αναλυτικά τη μαρτυρία του μαζί με βίντεο και ηχητικό υλικό.

Πρόκειται για την πρώτη επίσημη καταγγελία θύματος επαναπροώθησης από κάτοικο ευρωπαϊκής χώρας και εργαζόμενο σε ευρωπαϊκή υπηρεσία, και μάλιστα στην υπηρεσία που συνεργάζεται με τις ελληνικές αρχές για να επιτηρεί τα σύνορα. Το μόνο που απομένει μετά από αυτό το φιάσκο της αστυνομίας είναι να επαναπροωθήσει και Ελληνες πολίτες, αν δεν το έχει κάνει μέχρι στιγμής.

Στο παρελθόν έχουν δημοσιοποιηθεί επαναπροωθήσεις προσφύγων αναγνωρισμένων στη Γερμανία, που έτυχε να επισκεφθούν τον Εβρο. Ωστόσο η περίπτωση του διερμηνέα είναι διαφορετική. Θα είναι δύσκολο αυτή τη φορά να κάνει τα στραβά μάτια η Frontex, ύστερα από τον σάλο που προκάλεσαν οι αποκαλύψεις για εμπλοκή της σε επαναπροωθήσεις και για συγκάλυψη και μετά την αναβάθμιση του μηχανισμού παραπόνων και του προσωπικού επιτήρησης των θεμελιωδών δικαιωμάτων. Οπως αποκαλύπτει μάλιστα η αμερικανική εφημερίδα, η Ευρωπαία Επίτροπος Μετανάστευσης Ιλβα Γιόχανσον επικοινώνησε την Παρασκευή τηλεφωνικά με το θύμα και άκουσε αναλυτικά όσα είχε να πει, δηλώνοντας «εξαιρετικά ανήσυχη» και μιλώντας για «σοβαρό περιστατικό».

Με βάρκες στην Τουρκία


Ο διερμηνέας επέστρεφε με λεωφορείο στη Θεσσαλονίκη για μερικές ημέρες άδεια, όταν η αστυνομία σταμάτησε το λεωφορείο και τον έβγαλε έξω μαζί με άλλους επιβάτες πρόσφυγες. Τους μετέφεραν σε απομακρυσμένη αποθήκη, όπου κρατήθηκαν μαζί τουλάχιστον 100 πρόσφυγες, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά. Τους χτύπησαν άγρια, τους ανάγκασαν να γδυθούν, τους πήραν κινητά, χρήματα και έγγραφα και στη συνέχεια τους έβαλαν σε βάρκες και τους μετέφεραν στην τουρκική όχθη.

Οι «New York Times» αναφέρουν ότι η κ. Γιόχανσον επικοινώνησε τη Δευτέρα με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκο, ο οποίος τη διαβεβαίωσε ότι θα διερευνήσει το περιστατικό. Ποια αξία έχει η διαβεβαίωση μπορεί να το μαντέψει ο καθένας, με δεδομένη τη στάση του υπουργού στις περιπτώσεις κατάχρησης (αστυνομικής) εξουσίας και την επιμονή της ελληνικής κυβέρνησης να αποδίδει τις καταγγελίες επαναπροώθησης σε τουρκική προπαγάνδα και σε εσωτερικούς εχθρούς.

Αλλωστε, η δήλωση του γραφείου Τύπου του υπουργείου στην εφημερίδα προδιαθέτει για το πόσο ανεξάρτητη, αξιόπιστη και αποτελεσματική θα είναι η διερεύνηση. Οχι μόνο επειδή αναφέρει ότι η έρευνα ανατέθηκε στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας, στην οποία έχει διοριστεί διοικητής ο εκλεκτός του πρωθυπουργού Αγγελος Μπίνης, αλλά και επειδή σπεύδει να προκαταλάβει το πόρισμα πριν ακόμα αρχίσει η έρευνα, σημειώνοντας ότι οι προκαταρκτικές έρευνες υποδεικνύουν ότι τα γεγονότα δεν έγιναν όπως παρουσιάζονται. Αλλη μια παρέμβαση από την πολιτική ηγεσία του εμπλεκόμενου υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Φαίνεται όμως πως η κυβέρνηση δεν κατάφερε να ελέγξει πλήρως τις εξελίξεις, καθώς ο Συνήγορος του Πολίτη ανακοίνωσε ότι αναλαμβάνει τη διερεύνηση της αναφοράς που του υποβλήθηκε από τη Frontex, της δεύτερης ατομικής αναφοράς που πήρε από την ευρωπαϊκή υπηρεσία μέσα στο έτος, με την ιδιότητα του Εθνικού Μηχανισμού για τη Διερεύνηση Περιστατικών Αυθαιρεσίας.

Η υπόθεση απασχόλησε τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες για τα μέτρα αντιμετώπισης της λεγόμενης μεταναστευτικής κρίσης στα σύνορα με τη Λευκορωσία. Ο Ελληνας αντιπρόεδρος της Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς προτίμησε να φανεί αδιάβαστος παρά να πάρει θέση, σημειώνοντας ότι δεν έχει δει το δημοσίευμα. Οταν η επίτροπος Γιόχανσον απάντησε σε νέα ερώτηση του ανταποκριτή της «Καθημερινής» Γιάννη Παλαιολόγου, επιβεβαιώνοντας την επικοινωνία της με την ελληνική κυβέρνηση, ο κ. Σχοινάς προσπάθησε να δικαιολογήσει την άγνοιά του λέγοντας –το αμίμητο!– ότι δεν τον είχε ενημερώσει η κ. Γιόχανσον ούτε του είχε τηλεφωνήσει η δημοσιογράφος των «New York Times»!

«Aλλο ένα περιστατικό έρχεται να επιβεβαιώσει την εγκληματική και ανεύθυνη πολιτική επαναπροωθήσεων που ακολουθεί η κυβέρνηση», σημειώνει ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Αρβανίτης. Πρόσθεσε ότι «η συστηματική καταπάτηση του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου δεν μπορεί να δικαιολογηθεί» και ότι «η ανέμελη αντιμετώπιση τόσο σοβαρών περιστατικών» εκθέτει τη χώρα.


Πηγή: efsyn.gr

60

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση