Μεσαίωνας: Νηπιαγωγός καταγγέλει ότι απολύθηκε από ιδιωτικό εκπαιδευτήριο επειδή είναι τρανς

Μεσαίωνας: Νηπιαγωγός καταγγέλει ότι απολύθηκε από ιδιωτικό εκπαιδευτήριο επειδή είναι τρανς

Η νηπιαγωγός ανέδειξε το θέμα, ενώ δυστυχώς ορισμένοι βιάστηκαν να εκφράσουν τις μεσαιωνικές πεποιθήσεις τους και το ομοφοβικό και τρανσφοβικό μίσος τους με σχόλια.


Άκρατη τρανσφοβία και ομοφοβία εν έτει 2022, φανερώνει μια καταγγελία τρανς νηπιαγωγού, η οποία απολύθηκε από το ιδιωτικό εκπαιδευτικό ίδρυμα στο οποίο εργαζόταν, επειδή υπήρχαν αντιδράσεις και πιέσεις από κάποιους γονείς.

Σύμφωνα με την ίδια, το νηπιαγωγείο βέβαια, δεν το επιβεβαίωσε, αλλά επικαλέστηκε άλλον λόγο ως δικαιολογία για την απόλυσή της.

Με ανάρτησή της στο Twitter, η νηπιαγωγός ανέδειξε το θέμα, ενώ δυστυχώς ορισμένοι βιάστηκαν να εκφράσουν τις μεσαιωνικές πεποιθήσεις τους και το ομοφοβικό και τρανσφοβικό μίσος τους με σχόλια.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι με νεότερη ανάρτηση η νηπιαγωγός σημειώνει ότι έλαβε συγκινητική στήριξη και τηλεφωνήματα αγάπης από τους μικρούς μαθητές της. «Κάποια από τα παιδιά (4 ετών) ανάγκασαν τους γονείς τους να με πάρουν στο σταθερό μου τηλέφωνο και να μου μιλήσουν… έκλαιγαν…. Απίστευτη αγάπη που μόνο τα παιδιά μπορούν να δώσουν», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Το περιστατικό σχολίασε και η πρόεδρος του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών, Άννα Απέργη, η οποία υπογράμμισε: «Στη χώρα μας, υπάρχει ο νόμος 4443/2016 που ενσωματώνει την κοινοτική νομοθεσία για την ίση μεταχείριση, τις ίσες ευκαιρίες, και την απαγόρευση των διακρίσεων, όπου στον τομέα της εργασίας και της απασχόλησης συμπεριλαμβάνει τόσο τον σεξουαλικό προσανατολισμό, όσο και την ταυτότητα αλλά και τα χαρακτηριστικά φύλου. Το ερώτημα που πάντα τίθεται, είναι εάν ο νόμος εφαρμόζεται και στην πράξη, αλλά και εάν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί είναι επαρκείς για την ορθή εφαρμογή του.

Το παρακάτω περιστατικό της φωτογραφίας (αλλά και πολλά ακόμη που έχουμε καταγράψει στο ΣΥΔ), μας δείχνει ότι ναι μεν η νομοθεσία αναφέρει ότι αφορά τα κριτήρια επιλογής και τους όρους πρόσληψης, άρα θεωρητικά κανείς δεν μπορεί να απορρίψει κάποιο υποψήφιο εργαζόμενο πρόσωπο επειδή είναι τρανς, όμως αυτό δεν γίνεται και στην πράξη. Γιατί; Γιατί ένας εργοδότης, μπορεί να μην πει απροκάλυπτα, φοβούμενος των συνεπειών του νόμου, ότι απορρίπτει ή απολύει ένα πρόσωπο λόγω του ότι είναι τρανς, όμως να επικαλεστεί οτιδήποτε ώστε να καλύψει την πραγματική αιτία απόρριψης ή απόλυσης.

Σε ότι αφορά τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, πριν λίγο διάστημα που είχαμε πραγματοποιήσει συνάντηση με την Υφυπουργό Εργασίας κ. Συρεγγέλα, ανάμεσα σε όλα τα θέματα που θέσαμε ήταν και αυτό, ενώ υποβάλαμε μία σειρά από προτάσεις για την άρση των διακρίσεων στον χώρο της εργασίας. Μία από τις προτάσεις μας ήταν ότι θεσμικά ρόλο στην καταπολέμηση των διακρίσεων μπορεί να παίξει το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας. Σε αυτήν την κατεύθυνση θα μπορούσε να συσταθεί η επιμόρφωση, ευαισθητοποίηση και δραστηριοποίηση του ΣΕΠΕ σε θέματα διακρίσεων κατά των ΛΟΑΤΚΙ+ προσώπων, με ιδιαίτερο βάρος στην ενθάρρυνση των θυμάτων να καταγγέλλουν περιστατικά διακρίσεων για λόγους σεξουαλικού προσανατολισμού, έκφρασης, ταυτότητας και χαρακτηριστικών φύλου, με ιδιαίτερο βάρος σε θέματα απολύσεων (εκδικητικών απολύσεων λόγω ταυτότητας φύλου), όπως το περιστατικό στη φωτογραφία.

Όμως, δεν αρκούν μόνο τα παραπάνω.

Θα πρέπει εκτός από νόμους, να έχουμε και σωστά ενημερωμένους πολίτες που θα ασκήσουν τους νόμους και θα απαιτήσουν την σωστή εφαρμογή τους στην πράξη.

Τέλος, σε κάθε περίπτωση, όλα αυτά τα περιστατικά είναι πολύ σημαντικό να καταγγέλλονται στα σωματεία, να καταγράφονται και να κατηγοριοποιούνται, ώστε να μπορούν και τα σωματεία με τη σειρά τους να τα αναδείξουν και να τα επικοινωνήσουν με τον τρόπο που πρέπει και εκεί που πρέπει, αλλά και να στηρίξουν τα θύματα, αν και εφόσον θέλουν και τα ίδια τα πρόσωπα να κινήσουν νομικές ή άλλες διαδικασίες».

 


 

Πηγή: rosa.gr

28

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση