Νότια Αφρική: δεκάδες οι αγνοούμενοι από τις πλημμύρες – μεγάλες καταστροφές στις υποδομές

Νότια Αφρική: δεκάδες οι αγνοούμενοι από τις πλημμύρες – μεγάλες καταστροφές στις υποδομές

Μετά τις φονικές πλημμύρες στην επαρχία Κουαζούλου-Νατάλ πάνω από 400 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και 50 αγνοούνται, με τους διασώστες να δίνουν μάχη με το χρόνο εν αναμονή νέων βροχοπτώσεων.


Παράλληλα, οι πλημμύρες έχουν αφήσει χιλιάδες ανθρώπους άστεγους, έχουν πλήξει τις υπηρεσίες ηλεκτροδότησης και ύδρευσης και έχουν διακόψει τις λειτουργίες σε ένα από τα πιο πολυσύχναστα λιμάνια της Αφρικής, το Ντέρμπαν.

Έξι ημέρες μετά το πρώτο χτύπημα των πλημμυρών, η ελπίδα να βρεθούν επιζώντες εξασθενεί και ο εκπρόσωπος των ιατρικών υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης του Ντέρμπαν, Robert McKenzie, δήλωσε ότι οι προσπάθειες επικεντρώνονται πλέον στην ανάκαμψη και την ανθρωπιστική βοήθεια.

«Έχουμε περάσει από τη φάση έκτακτης ανάγκης στη φάση ανάκαμψης της καταστροφής και στην αποκατάσταση των υπηρεσιών», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Οι πλημμύρες έχουν προκαλέσει ζημιές σε περισσότερα από 13.500 σπίτια και έχουν καταστρέψει περίπου 4.000, αφήνοντας 58 νοσοκομεία και κλινικές «σοβαρά χτυπημένες», δήλωσε εκπρόσωπος της κυβέρνησης.

Το καθαρό νερό είναι σπάνιο και οι αρχές έχουν υποσχεθεί να χρησιμοποιήσουν βυτιοφόρα για τις ανάγκες του πληθυσμού. Οι κάτοικοι χρησιμοποιούσαν καρότσια για ψώνια για να μεταφέρουν κουβάδες νερού.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η νοτιοανατολική ακτή της Αφρικής γίνεται λόγω της κλιματικής αλλαγής όλο και πιο ευάλωτη σε βίαιες καταιγίδες και πλημμύρες, με τους ακτιβιστές να πιέζουν για μεγαλύτερες επενδύσεις, ώστε να μπορούν οι κοινότητες να προετοιμαστούν καλύτερα για τις καιρικές αλλαγές.


 

Πηγή: thepressproject.gr

22

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση